Министерският съвет предлага на Народното събрание да удължи срока на

...
Министерският съвет предлага на Народното събрание да удължи срока на
Коментари Харесай

Правителството предлага - извънредното положение до 13 май

Министерският съвет предлага на Народното събрание да удължи периода на оповестеното изключително състояние.

Предложението е срокът на изключителното състояние, оповестено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, да бъде продължен до 13 май 2020 година Проектът на държавното решение, с което се предлага удължение на периода на изключителното състояние, е импортиран от министъра на опазването на здравето като спомагателна точка на днешното съвещание на Министерския съвет.

" България се бори с всички вероятни старания за ограничение на разпространяването на болестта с COVID-19, като измеренията на рецесията към момента не могат да бъдат оценени и планувани. Натискът върху здравната система може да бъде понижен само посредством удължение на периодите и ограниченията за обществена изолираност и за битка с пандемията с цел да бъде дейно овладяна ", написа в решението на държавното управление.

Там се показва, че предлагането се основава и на данните и рекомендациите на Националния действен щаб, основан със заповед на министър-председателя.

Правителството се аргументира с броя на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство, Обединеното Кралство Англия и Северна Ирландия, което през последните дни внезапно набъбна и надвиши съвсем петкратно равнището на епидемиологично разпространяване в Китай и трикратно заболелите в Съединени американски щати.

Това дефинира Европа като най-засегнат от новия ковид континент , където към момента рискът за навсякъде разпространяване за последната седмица се дефинира като сдържан за общността, само че доста висок за рисковите групи - лицата над 60 година и лицата с хронични болести.

Рискът би се запазил като сдържан през идващите седмици, само в случай че се ползват строги и ефикасни противоепидемични ограничения в обособените държави-членки на Европейски Съюз. Експертното умозаключение демонстрира, че през идващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще доближат оптимално натоварване на наличния си потенциал.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР