Министерският съвет отпусна 1,5 млн. лева за допълнителни стипендии на

...
Министерският съвет отпусна 1,5 млн. лева за допълнителни стипендии на
Коментари Харесай

Докторантите с допълнителни стипендии: МС отпусна още 1,5 млн. лв. за 2018 г.

Министерският съвет отпусна 1,5 млн. лв. за спомагателни стипендии на докторантите през 2018 година посредством промени в разпореждане №90/2000, препоръчани от министъра на образованието Красимир Вълчев и утвърдени през днешния ден на постоянното съвещание на кабинета.

Допълнителните пари ще се отпускат всяка година и няма да са за всички държавни университети и научни организации.

Те ще се поставят на онези с показател на активност на научната активност за съответната година по-голям или еднакъв на 2 или когато разликата сред показателя за съответната година и показателя на предходното финансирано държавно висше учебно заведение или научна организация е по-малка от 15%, пише в доклада към проектопостановлението. За всяко висше училище/организация показателят се пресмята по формула.

Общата сума ще се разпределя сред университетите и организациите съразмерно на получената стойност на показателя за годината и броя на настоящите докторанти в постоянно образование.

На спомагателна стипендия ще имат право всички докторанти в даденото ВУЗ или организация, признати по държавна поръчка - българи, жители на други страни в Европейски Съюз, както непрекъснато пребиваващи у нас чужденци. Те няма да се поставят на докторантите на свободна докторантура.

Докторантите ще получават еднократно спомагателна стипендия. На нея ще имат право позитивно атестираните докторанти, които ще я получават до два месеца след приключването на атестацията. Сумата ще зависи от броя месеци, за които са атестирани позитивно.

Детайлно разпоредбите ще разписват ректорите/ръководителите на научните организации.

Целта на спомагателните средства е да оказват помощ за привличането и задържането на младите учени в страната, както и за реализацията на докторантите като качествени откриватели и преподаватели, написа министър Вълчев в претекстовете си.

" Настоящият размер на докторантската стипендия слага в притеснително положение докторантите в България и в последна сметка спомага за отлив на кандидатдокторанти в постоянна форма на образование - прибавя той. Затрудненията, с които докторантите са принудени да се оправят, като се изключи че са демотивиращи, водят и до намаление качеството на научната им работа и до утежняване положението на университетския състав в Република България. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР