Министерският съвет отложи приемането на точка от дневния ред, която

...
Министерският съвет отложи приемането на точка от дневния ред, която
Коментари Харесай

Кабинетът не постъпи "урбулешката" и отложи промяна за ски зоната над Банско

Министерският съвет отсрочи приемането на точка от дневния ред, която планува смяна в концесионния контракт за ски зоната над Банско. Това стана след апел на премиера Бойко Борисов да не се работи " урбулешката " и в отсъствието на виновния по тематиката министър на околната среда. Премиерът посочи като мотив и неналичието на проект за ръководство на националния парк Пирин, както и неналичието на публично разискване на промените. Това се схваща от стенограмата от днешното съвещание на държавното управление, оповестена на уеб страницата на Министерския съвет.

За приемане на промените в концесионния контракт сред страната и компанията " Юлен ", подписан през 2001 година, се изричат вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов - представители на съдружния сътрудник на ГЕРБ " Обединени патриоти ".

Симеонов пази точката с аргумента, че след разрешението да се строи втора кабинкова линия там, ще бъде удвоена концесионната такса. Той напомня, че през ноември е провел публично разискване по тематиката с присъединяване на концесионера, общината, неправителствени организации, представители на бизнеса. На разискването се схванало, че парцелите в района са поскъпнали, а концесионерът е назначил 800 души вместо 70, както планува договорът за концесия.

Колегата му и министър на защитата Красимир Каракачанов упреква организациите на природозащитниците:
" Става въпрос за един рекет, който се упражнява от едни организации, хванали си един периметър, от който доста добре се хранят. Извинявайте, само че по тази логичност ние не трябваше да създадем нито една автомагистрала, нито един километър път, нито един план не трябваше да бъде осъществен ".

Слагаме каруцата пред коня, декларира министър председателят

" План за ръководство на Пирин имаме ли? И не е ли редно първо да мине проектът за ръководство на Пирин и едвам по-късно да решаваме за концесията? В противоположен случай ми се коства, че слагаме каруцата пред коня ", споделя и министър председателят Бойко Борисов. " Аргументите на тези, които са срещу, имат аргумент. Те нямат доказателство, че доста от нещата, които се споделят, дават отговор на истината, и подозират, че надали не вършим подарък на концесионера. И като няма проект за ръководство на Пирин, страховете им какво ще се случи след това никой не може да ги разсее. И тъй като това е тематика, която е извънредно сензитивна, водим този спор. От едната страна го има аргументът в това, което Каракачанов споделя – за потребностите на районите. Но въпреки това е страхът на еколозите и на неправителствените организации, че още веднъж ще се постъпи урбулешката, по този начин както стана в Банско с голямото строителство, което се наложи. Това също би трябвало да се има поради ", акцентира министър-председателят.

В хода на полемиката възкликва: " Не желая подозрения и обвинявания за дарове! Четири години! Министърът на екологията имаше време да направи това и тъкмо него да го няма, да си го пази, не ми се вижда обикновено. "

Вицепремиерът Томислав Дончев приканва решението да бъде оптимално издържано от официална и юридическа позиция, с цел да не бъде мотив и за обжалване и мотив спомагателни различия. Експерт от Министерския съвет разяснява, че няма кой да апелира, тъй като в контракта има единствено две заинтригувани страни - " Юлен " и страната. В отговор на това други министри обаче позволяват, че проекторешението е юридически уязвимо.

Предварително и ЮНЕСКО би трябвало да се осведоми

Министърът на туризма Николина Ангелкова припомня, че концесионираната територия е предпазена от ЮНЕСКО. Тя към този момент е водила диалози по тематиката в организацията и на тяхна основа предложи международната организация да бъде осведомена авансово, с цел да не последва наказателна процедура. " Целият парк е в ЮНЕСКО и има буферна зона и при смяната на предмета на концесията би трябвало да се види дали се нарушава тази буферна зона и по какъв метод и надлежно би трябвало предварителна информация, тъй като по-късно ние ще влезем в процедура там. Вие доста добре го знаете това и би трябвало авансово би трябвало да се осведоми ЮНЕСКО, Секретариатът, затова. ", споделя тя. Министърът на туризма предлага концесионерът да внесе авансово капиталово желание, с цел да се потвърди, че става въпрос точно за строителство и предпочитание за кабинков въжен превоз, а не за нещо друго.

Според Каракачанов обаче отлагането на точката демонстрира, че министрите се " гънат и гърчат " под опасността от митинги.

Следва цялостният текст на стенограмата:

Точка 29
Проект на Решение за предоставяне на единодушие за подписване на в допълнение съглашение за изменение на Договора за даване на концесия върху предпазена територия – изключителна държавна благосъстоятелност, представляваща част от Национален парк " Пирин ", община Банско, област Благоевград, за създаване и употреба на " Ски -зона с център гр. Банско "

БОЙКО БОРИСОВ: Симеонов!
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми госпожи и господа министри, представям на вашето внимание и апелирам да одобрите плана на Решение на Министерския съвет за предоставяне на единодушие за подписване на в допълнение съглашение за изменение на контракт за даване на концесия върху предпазена територия, изключителна държавна благосъстоятелност, представляваща част от Националния парк " Пирин ", община Банско, област Благоевград, за създаване и употреба на " Ски-зона с център гр. Банско ".
Целта е концесионният контракт да бъде наведен в сходство с настоящото законодателство, като се отстранят неяснотите и опциите за спорни тълкувания по неговото използване, да се вкарат ясни механизми за надзор и наказания, включително еднопосочно установяване на обекта на концесията и на главния способ за пресмятане на концесионното заплащане, както и на индикаторите, които го образуват. Всъщност, става въпрос за увеличение на концесионната такса най-малко два пъти, като не се регистрират приходите, които биха пристигнали от увеличението на оборота, от Данък добавена стойност, облага вероятно и т. н.

С решението Министерският съвет ще упълномощи министъра на околната среда и водите да извърши нужните дейности за подписване на в допълнение съглашение.

В сходство с наредбите на Устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация проекторешението и съпътстващата документи, която ви е предоставена, минаха през междуведомствено координиране, както се изисква, в 10-дневен период, всички бележки бяха почетени, признати, да не приказваме, че съвсем нямаше никакви забележки. Така че, в това отношение сме напълно в границите на нормативноопределящия документ.

Без да имаме обвързване, на 20 ноември 2017 година извършихме едно публично разискване по моя самодейност в състав на всички заинтригувани лица, кръгла маса беше извършена при доста добър разговор, при благосклонен звук от всички страни. За ваша информация – с изключение на министъра на околната среда и водите, участваха още осем експерти от Министерството на околната среда и водите, шефът на Национален парк " Пирин ", кметовете на Банско, Разлог, Симитли, огромен набор, необятен набор от неправителствени организации, включително Асоциация на парковете в България, СДП " Балкани ", Фондация " Биоразнообразие ", WWF – мечето панда, Природата за хората и районите, представители на Рила спорт, някогашни министри на околната среда – Евдокия Манева, Нона Караджова, специалисти, представители на научните среди, на Софийския университет, членове на Народното събрание, народни представители, както и представител на концесионера " Юлен ".

На тази среща, която продължи към три часа, бяха сложени въпроси, на които към сегашния миг беше отговорено, само че защото имаше неудовлетворени от отговорите, поех уговорката в границите на четири дни да бъдат предоставени писмени отговори. Такива бяха предоставени на 24 ноември, т.е., четири дни по-късно. Обемен материал. За ваша информация, въпросите – 90 и повече % от въпросите, нямаха нищо общо с екологията. Въпроси, които бяха свързани с цените на недвижимите парцели, които трябваше да се откри дали са паднали или дали са скочили, оказа се, че са скочили, със заетостта на работна ръка, което се оказа, че вместо 70 работни места концесионерът обезпечава 800 работни места в сезона и 150 отвън сезона. Имаше въпроси към концесионера, имаше към община Банско, за възнагражденията 2014, 2015, 2016 година междинната стойност на възнагражденията в района, оказа се, че са скочили. Капацитетът на въжените уреди, предоставено е. Методиката за установяване на концесионното заплащане – предоставена. Както и редица други въпроси по подготовка, в това число имаше въпроси за вероятно нелоялна комерсиална процедура по отношение на паркингите, които не са благосъстоятелност на концесионера и транспортните средства, които не са благосъстоятелност – беше отговорено. Оказа се, че там няма никакви терзания, извънредно лоялна комерсиална процедура е открита там. С други думи, синтезирам, на всички въпроси беше отговорено в детайли и детайлно.

Документите, които вие ги виждате във вашите треперещи от неспокойствие ръце, бяха предоставени на работната група. Бяха предоставени всички документи, в това число планът за решение, който не е с нищо по-различен от този, който беше квалифициран 2013 година Така че, всички заинтригувани страни бяха в детайли осведомени и на всички въпроси беше отговорено.

Искам да напомня на по-голямата част от министрите, които в предния мандат, по време на 43-ото Народно заседание, бяха депутати или бяха министри, само че има една дребна част от тях, които си останаха на постовете, да ви напомня на всички вас, че този въпрос го дъвчем през цялото време на мандата на предното Народно заседание, надлежно държавно управление, още от началото на 2015 година имаше междуведомствена работна група под управлението на Ивелина Василева, господин Борисов, тя излезе със изводи още края на годината и т. н. С други думи, в този момент е съдбоносният момент, в който вие ще поемете достойнството да отворите вратите на зимния туризъм в България. Така че, разгадавам на вашата поддръжка. Ако има някакви въпроси, заповядайте.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Уважаеми сътрудници, това е един проблем, който от доста години се търкаля и няма човек в тази зала, който да не е наясно защо става дума. Става въпрос за един рекет, който се упражнява от едни организации, хванали си един периметър, от който доста добре се хранят. Извинявайте, само че по тази логичност ние не трябваше да създадем нито една автомагистрала, нито един километър път, нито един план не трябваше да бъде осъществен.

В практиката през последните шест-седем години всеки един от нас малко или доста се е занимавал с този въпрос. В предишния парламент, по време на предишното държавно управление, Патриотичният фронт внесе този въпрос в Съвета за развиване, имаше междуведомствена работна група, всичко беше в съгласие, всичко беше ясно

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Под вещото управление на госпожа Бъчварова, би трябвало да се подчертае.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Съветът заседаваше под нейно управление, по този начин е.
От друга страна, още преди този момент, защото популацията в този район, Благоевградска област, неведнъж слага въпроса за реализирането на тези планове, които се стопират по един безусловно неестествен метод от едни организации, които може би имат всевъзможни други цели, само че не и развиването на стопанската система и туризма в България, всеки от нас, и аз, и госпожа Цачева сме взели участие в обществени мероприятия, разисквания по този въпрос. Обсъждания имаше няколко – и в Банско, и в Симитли преди повече от един месец. Достатъчно разисквания са правени. Става въпрос за това ще дадем ли опция да се построи още едно оборудване, което ще облекчи тези български жители, които в този момент, поради опашките и натоварванията по нашите ски курорти, избират да вървят в други страни, няма да загатвам кои, само че избират да вървят в други страни, тъй като висят по опашките по нашите писти, или ще дадем опция стопанската система да се развива и тези хора да си влагат парите в българската стопанска система. Въпросът е доста елементарен и логически.

Аз мисля, че постоянно ще има някой, който нещо ще каже, изключително по сходни планове, свързани с туристическа активност. Знаете, че пристрастеностите са доста бурни, без значение дали туризмът е летен или зимен. Там има и още планове за района на Благоевградска област, които биха основали и спомагателни работни места, свързани и с близките общини, съществени планове, които следва да бъдат обсъждани и обсъждани съществено от позиция на това, че те ще основат работни места, вложения и ще подвигат прихода на хората, а не това кой какво можел някъде да ни наклевети пред външния свят. Те тези, които го вършат, го вършат с най-голямо наслаждение доста години. Икономическият интерес на страната, а и ползата на локалното население, изисква това да се случи.
Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Дончев!

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Нямаме спор във връзка с целесъобразността и всички положителни планове да се развива ски туризма. Едва ли някой би търсил разграничение в тази зала. Въпросът е едно такова решение да бъде оптимално издържано от официална и юридическа позиция, да не бъде мотив и за обжалване и мотив спомагателни различия. За това упорствам аз.

БОЙКО БОРИСОВ: Слушам!

МАРИЕТА НЕМСКА: Уважаеми господин министър председател, решението е същото, каквото беше показано на Вашето внимание с отчета на Междуведомствената работна група, на която бях началник и в която участваха специалисти и адвокати от нашата Правна дирекция, от правните дирекции на доста други министерства. Това решение е решение за изменение на концесионен контракт. Концесионният контракт е контракт сред две равнопоставени страни, сред концесионер и концедент. Тоест, тук нямаме заинтригувано лице, което да апелира това решение. Тоест, този риск не стои по отношение на рухването на решението в съда, в случай че, несъмнено, " Юлен " като другата страна по контракта не апелират. Това е нещото, което би могло да бъде изтъкнато като мотив за приемане на решението.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Аз тъй като имам дълъг опит с всевъзможен вид процедури, направих, на база предходния си опит, един апел всичко да бъде оптимално издържано. И дано да забележим дали прогнозата ми е вярна.

БОЙКО БОРИСОВ: Моят първи въпрос е проект за ръководство на Пирин имаме ли? И не е ли редно първо да мине проектът за ръководство на Пирин и едвам по-късно да решаваме за концесията? В противоположен случай ми се коства, че слагаме каруцата пред коня.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: В момента е на публично разискване. Той ще сложи точката, в действителност, когато бъде признат в края на декември.

БОЙКО БОРИСОВ: А за какво първо нямаме проект за ръководство на Пирин и въз основата на този проект за ръководство да върви тази точка тогава? Защото причините на тези, които са срещу, имат аргумент. Те нямат доказателство, че доста от нещата, които се споделят, дават отговор на истината, и подозират, че надали не вършим подарък на концесионера. И като няма проект за ръководство на Пирин, страховете им какво ще се случи след това никой не може да ги разсее. И тъй като това е тематика, която е извънредно сензитивна, водим този спор. От едната страна го има аргументът в това, което Каракачанов споделя – за потребностите на районите. Но въпреки това е страхът на еколозите и на неправителствените организации, че още веднъж ще се постъпи урбулешката, по този начин както стана в Банско с голямото строителство, което се наложи. Това също би трябвало да се има поради.

Не недооценявам публичното разискване, за което Валери Симеонов сподели, само че какво пречи всичко това да го има на уебсайт и под него да написа всеки мнението си.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Мисля, че най-големият проблем е, че години наред едни хора рекетират страната. Това е най-големият проблем. И в този момент ние тук се гънем и се гърчим, страхувайки се някой да не пристигна да затвори Орлов мост. Ами, в случай че го направи нелегално, сътрудници, извинявайте, има закон, който би трябвало да се съблюдава. Ако аз направя нещо нелегално, същите тези, които апропо, извинявайте, само че са чисто политическа конструкция – те вземат участие в политиката, тези хора се явяват по избори. Това не е някаква гражданска конструкция, която се бори за чистия въздух или за врабчетата, или примерно за бялата лястовица, черния щъркел и т. н. Това е политическа конструкция, от която какво чакаме всички ние? Неучастваща във властта, опозиционна, чакаме ние тази политическа конструкция да ни ръкопляска, в случай, че те от това се изхранват доста години. И в този момент ние, за следващ път, ще се огънем, ще го отложим надалеч във времето, незнайно по кое време, тъй като някой щял да ни нападна. Има си процедури. Имало е публично разискване, качени са на уеб страницата за разискване тези неща.

БОЙКО БОРИСОВ: Не е качено на уеб страницата!

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Как? Другото, Планът за ръководство на Пирин, е качен.

БОЙКО БОРИСОВ: Планът за ръководство е качен, само че Планът за ръководство не е признат и може да се допусна, че сред двете неща ще се направи по този начин, че това, което концесионерът желае, да му се случи, обикаляйки, шиканирайки сред тези две процедури.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Няма по какъв начин да му се случи.

БОЙКО БОРИСОВ: Как да няма?

Всички сме споделили и в предизборните си стратегии, и това, което сме говорили, че сме за втори въжен превоз, само че при ясни процедури и без нито метър гора или земя да бъде харизана за други цели.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Абсолютно това е говорено.

БОЙКО БОРИСОВ: Тук спор няма. Въпросът е около този втори въжен превоз, откакто нямаме проект за ръководство на Пирин и откакто слагаме първо каруцата пред коня, приемайки концесията, без това да е обществено на уебсайт за публично разискване, където всеки четящ и недошъл на тази среща да може да си напише мнението или да каже съображенията си, или да постави своите причини. Защото куп дефекти се акцентират, и аз самият ги намирам за верни. Хубави-лоши, неправителствените организации са признати и са съществена власт, в случай че щете даже в Европейския съюз. И в тази ситуация дали се харесваме или не, е въпрос на избор, само че не и мотив.

Първо не трябваше ли министърът да бъде тук и да излезе и да изясни и да поеме отговорност, да отиде да се срещне с тях и да пази позицията си? Кое постанова когато го няма Нено Димов да я вкарваме тази точка? Няма го титулярят, който да я пази, да слиза на микрофона, да се среща с еколозите и да изяснява всичко това, което оферирате.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Аз не мисля, че неналичието на министъра е спънка. Тук имаме заместник-министър, който е напълно вътре в нещата.

Второ, тези пояснения с въпросните протестиращи или несъгласни, тези пояснения към този момент бяха правени, бяха дадени. Аз не виждам какво ново може повече да се каже.

Трето, както сподели и началникът на Дирекция " Икономическа и обществена политика " няма никакъв риск от каквото и да било обжалване, тъй като заинтригуваната страна е " Юлен " в тази ситуация.

Четвърто, не е правилно това, че ние се опитваме да сложим каруцата пред коня, защото, в случай че няма смяна на концесията, какъв е смисълът и изобщо защо да се трансформира общият проект, няма причина да се трансформира. И сега има настоящ проект и ние не сме в нарушаване. Ние прибавяме с един анекс, че може да се създадат спортни уреди. Оттук нататък по никакъв метод ние не променяме законовия ред, който наложително изисква даже един дирек да се забие там, да се направи Оценка на въздействието върху околната среда. Значи цялата тази процедура ще бъде за всяко оборудване, в действителност не приказваме за всяко оборудване, приказваме за едно оборудване, което да отпуши пропускателна дарба. Там също се минава през екологична оценка, Оценка на въздействието върху околната среда, всичко безусловно с благоприятни условия и правото за обжалване на всеки подробност.

Ние сега не даваме решение да се прави каквото и да било, ние разширяваме предмета на концесията и усилваме най-малко два пъти концесионната такса. Това вършим сега.

Все отново, това е тематика и това решение към този момент три години се върти, разисква се на маси, на Съвети за развиване, не знам си къде още и то не е належащо да бъде, все пак, че не е належащо, то е обсъждано и е поставяно тъкмо в този тип, в който ви го представям на вас и на другата страна.

НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА: Господин министър председател, сътрудници, всички изцяло поддържаме построяването на втори кабинков въжен превоз и в действителност стимулиране на зимния и на ски туризма, само че аз съм съгласна както с Вас, по този начин и с господин Дончев, че би трябвало да се изпипа, тъй като имаме опита от последните три години. Освен това, да не забравяме, че " Пирин " е в ЮНЕСКО и би трябвало да забележим разширението в допълнение на буферната зона какво въздействие ще има и там. Така мислим ние. Всъщност, ние бяхме и в ЮНЕСКО да водим договаряния за това и считам, че би трябвало в допълнение да се изпипа в елементи и може би наложително, откакто се чака Планът за ръководство на Парк " Пирин " да влезе скоро в действие и обжалването да завърши, тогава да се внесе тази точка, с цел да се разсеят подозренията на " Зелените ", че в действителност не се дава позволение за създаване на нищо друго, с изключение на кабинков въжен превоз. Защото казусът, който ние сме срещали при редица публични разисквания, които са правени по тази тематика, е в действителност неналичието на доверие от страна на неправителствените организации, че даването на едно такова позволение няма да докара до друго строителство, а не до кабинков въжен превоз. И може би е добре и концесионерът да внесе авансово капиталово желание, с цел да може да си мине то съответната оценка и оценка на въздействието, с цел да се потвърди, че става въпрос точно за строителство и предпочитание за кабинков въжен превоз, какъвто всички ние желаеме да има. Защото считам, че безусловно всички сме на едно мнение и това ни е заложено освен в предизборните стратегии, само че и в Програмата за ръководство. Трябва да имаме създаване на втори кабинков въжен превоз освен на Банско, само че и във всички други планински курорти и също разширение на ски писти и уреди. Въпросът е за реда и метода, по който това да се реализира. Освен това, публичното разискване, хубаво е всичко това да бъде качено и на strategy.bg, който е формалният уебсайт на държавното управление за публични съвещания.

Другото – във връзка с обжалването всеки един може да апелира и съдът преценя дали е заинтригувана страна или не и дали да почете или не жалбата. Но всеки един има право да апелира. Съдът би трябвало да реши. Казвам го от персонален опит, при нас непрестанно се апелира всичко и съдът преценя. Благодаря.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Да, би трябвало да се пипне, единствено че ми кажете какво би трябвало да се пипне. Достатъчно дълго време, задоволително способени хора. Това, което сега ви предлагаме, е въпрос, който е разискван на Политическия съвет на обединението.

Господин министър-председател, преди малко ми пратиха известие – във Facebook Прокопиев, прокопиевци ликуват, че точката за " Пирин " е изтеглена. Ако мачът е свирен, най-малко трябваше да кажете да не гоним топката.
Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: По принцип, точка от дневния ред, когато е влезнала в системата на Министерски съвет, не може да се изтегли. Може да я изтегли единствено вносителят и то на самото съвещание. Така че, кой по какъв начин ликува – това не е наша работа.
В случая отново желая да кажа. И на Съвета на обединението, и във всичките наши диалози сме единомислещи за втори кабинков въжен превоз и разногласието не е дали да има втори кабинков въжен превоз или да няма втори кабинков въжен превоз. Единодушни сме, че ски туризмът, изобщо туризмът по нашите планини би трябвало да се развива и да му се дадат такива условия, каквито има и в Австрия, и в Швейцария, и в доста по-развити в това отношение от нас страни. Първото, върху което имам рекламация е, че, министърът го няма, а той е главният, който би трябвало да отбрани този план. Второ, нямаме проект за ръководство на " Пирин ", който да подсигурява, че не може нищо по тази тематика да се направи в ущърб на природата и съгласно мен по-първо и по-важно е приемането на Плана за ръководство на Пирин. Разсъждавайки единствено върху концесията, в тази ситуация, която, като я няма на уебсайт, обществено, се основават предпоставки за подозрения.
Именно това са ми трите искания. И те по никакъв метод няма да попречат, в случай че всичко е наред. И ние тогава, каквито и митинги да има за втора кабинка, можем да кажем " Колеги, ние пазиме втората кабинка заради тази и тази причина, само че не вредим на природата, каквито са терзанията ви ". Но откакто не е качено на уеб страницата и ми извадят, че концесионната такса е 200 хиляди лв. и двойно като се усили и стане 400 хиляди, а облагата е еди-каква си или еди-какво си, ние в това не сме сигурни. Искам да сме сигурни, тъй като това ще е един крайпътен камък поради тази втора кабинка. Планът за ръководство на " Пирин ", ЮНЕСКО и продължение по-късно на всичките тези нови оферти, които ще вършим за развиване на туризма, би трябвало да вървят по един и същи логаритъм. Дали ще го създадем в този момент или последваща сряда или, когато всеки подробност е изчистен – какъв е казусът?! С една седмица или с две седмици, в случай че го забавим, какъв е казусът? Ще си пристигна Нено Димов, ще си го отбрани, през това време ще ги качите всичките тези неща на уеб страницата. Който желае да стачкува – да гледа и да напише мнение и ще го вкарате на последващо съвещание. Не виждам проблем да си изпипаме детайлите.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Пак дублирам, това не са решения, които незаконно са пробутани в последния миг. Това са текстове, които са качени от 2013 година, обсъждани 2015-2017 година, предния мандат, само че желая да ви кажа, че като отложим просто ще влезе в действие новият Закон за концесиите, всичко това би трябвало да стартира отначало да се приготвя и като документи, и всичко. Това ще стане. Всичко това е квалифицирано по до момента настоящия закон, който към момента работи – остарелият Закон за концесиите. След това всичко отначало би трябвало да се преработва – за какво, аз не мога да си обясня. Аргументът какъв е, за какво, не знам.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Единственият мотив е, че по този начин ще падне.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: От къде-накъде ще падне, по какъв начин ще падне?

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: В залата сътрудниците адвокати да кажат Какви са възможностите, не да бъде жалено – тъй като възможностите да бъде жалено са 100%, какви са възможностите за една съответна правосъдна офанзива с риск във връзка с решението. Господин Кожухаров? Госпожо Цачева?

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря, господин Дончев, за апела към юристите.

Първо, дава се план на решение за страните, които са подписали концесионния контракт, да го подпишат с изменение. От тук насетне, в случай че има искания към редакцията на плана за решение, в случай че има авансово от хората с опит, познание и виждане къде би могъл, кой текст би могъл да бъде нападнат, аз бих приела една такава позиция – да се даде период, с цел да се уточни планът за решение. Но просто по този начин, че ще бъде обжалено и ще бъде свалено в съда, мисля, че не е сериозен мотив.

Освен това, който и акт да е, с оглед подобен интерес, какъвто несъмнено съставлява казусът, постоянно ще има недоволна страна, която ще апелира, постоянно. Аз не мисля, че можем да създадем редакция, в която авансово, изпреварващо да кажем, че няма да има недоволни и няма кой да жали. Но в случай че сме уверени в прецизността на редакцията, тогава няма да има проблем. Сега разбирам, че се приказва за тъкмо – дайте текстовете, които считате, че би трябвало по-коректно да бъдат, да го отложим с една седмица решението. Но не одобрявам, че напълно априори може да се каже, че този акт би паднал в съда.

НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА: Тъй като във връзка с този концесионен контракт има спор във връзка с предмета и за това каква е територията на концесията и терзанията на неправителствените организации са във връзка с разширението на обекта на предмета на концесията с доста огромна площ, и на база на това Аз по тази причина споделям, че това е разногласието, който се води с неправителствените организации и по тази причина би трябвало да се качи на уеб страницата, с цел да се види ясно предметът на концесията, каква е квадратурата, къде. Защото е със старите топографски схеми.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Всички го имате, това е. Нищо повече. Никой не излиза отвън територията на концесията.

НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА: Така е, само че по тази причина е хубаво да се отсрочи, а не да се взима решение през днешния ден, с цел да се качи на уеб страницата и да се види, че в действителност не се уголемява предметът на концесията по метод, по който да нарушава целостта на Национален парк " Пирин ".

Другият проблем е, че би трябвало също ЮНЕСКО да се осведоми и от Министерство на околната среда и водите ще си кажат, тъй като то е предпазена, целият парк е в ЮНЕСКО и има буферна зона и при смяната на предмета на концесията би трябвало да се види дали се нарушава тази буферна зона и по какъв метод и надлежно би трябвало предварителна информация, тъй като по-късно ние ще влезем в процедура там. Вие доста добре го знаете това и би трябвало авансово би трябвало да се осведоми ЮНЕСКО, Секретариатът, затова. Затова е хубаво цялата тази процедура да си премине, тъй като ние я търкаляме към този момент трета година. Аз, като министър на туризма, най-вече от всички желая да имам втори въжен превоз на Банско. И към мен непрестанно валят всевъзможни недоволства за опашки. Но с цел да можем да не го дъвчем това непрестанно, просто би трябвало да си извървим всичките тези процедури. " Пирин " е в ЮНЕСКО. Отделна процедура е. Всички елементи би трябвало да се изчистят.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Госпожо Ангелкова, тук са разказани точка по точка геодезичните координати с " Х " и с " У ", еднопосочно. Никъде не се излиза отвън предмета на концесията и територията на концесията. Нищо общо няма с буферни зони, с ЮНЕСКО и с каквото и да било. Това си е една концесия, която към този момент е решена, дадена и по която няма и не може да има никакви искания. Ето я зоната, нарисувана е и тук има 20 листа откъм гърба точка по точка разказани всички координати.

НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА: Тъй като договорът е извънредно остарял и е писан при предходния Закон за устройство на територията, при разглеждането в междуведомствената група имаше проблеми с координационните точки – по тази причина загатвам това. И е хубаво да се качи за разискване и да се разиска.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз не мога да схвана какъв е казусът да изчакаме една седмица да си пристигна министърът като за начало. През това време всичко да се качи на уебсайт, с цел да е спазена процедура за гласност. Казват, че не е качена. И да използваме тази една седмица, господин Симеонов, Каракачанов, министрите, заместник-министрите, които са по туризъм, екология –ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Всички го имате, това е. Нищо повече. Никой не излиза отвън територията на концесията.

НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА: Така е, само че по тази причина е хубаво да се отсрочи, а не да се взима решение през днешния ден, с цел да се качи на уеб страницата и да се види, че в действителност не се уголемява предметът на концесията по метод, по който да нарушава целостта на Национален парк " Пирин ".

Другият проблем е, че би трябвало също ЮНЕСКО да се осведоми и от Министерство на околната среда и водите ще си кажат, тъй като то е предпазена, целият парк е в ЮНЕСКО и има буферна зона и при смяната на предмета на концесията би трябвало да се види дали се нарушава тази буферна зона и по какъв метод и надлежно би трябвало предварителна информация, тъй като по-късно ние ще влезем в процедура там. Вие доста добре го знаете това и би трябвало авансово би трябвало да се осведоми ЮНЕСКО, Секретариатът, затова. Затова е хубаво цялата тази процедура да си премине, тъй като ние я търкаляме към този момент трета година. Аз, като министър на туризма, най-вече от всички желая да имам втори въжен превоз на Банско. И към мен непрестанно валят всевъзможни недоволства за опашки. Но с цел да можем да не го дъвчем това непрестанно, просто би трябвало да си извървим всичките тези процедури. " Пирин " е в ЮНЕСКО. Отделна процедура е. Всички елементи би трябвало да се изчистят.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Госпожо Ангелкова, тук са разказани точка по точка геодезичните координати с " Х " и с " У ", еднопосочно. Никъде не се излиза отвън предмета на концесията и територията на концесията. Нищо общо няма с буферни зони, с ЮНЕСКО и с каквото и да било. Това си е една концесия, която към този момент е решена, дадена и по която няма и не може да има никакви искания. Ето я зоната, нарисувана е и тук има 20 листа откъм гърба точка по точка разказани всички координати.

НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА: Тъй като договорът е извънредно остарял и е писан при предходния Закон за устройство на територията, при разглеждането в междуведомствената група имаше проблеми с координационните точки – по тази причина загатвам това. И е хубаво да се качи за разискване и да се разиска.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз не мога да схвана какъв е казусът да изчакаме една седмица да си пристигна министърът като за начало. През това време всичко да се качи на уебсайт, с цел да е спазена процедура за гласност. Казват, че не е качена. И да използваме тази една седмица, господин Симеонов, Каракачанов, министрите, заместник-министрите, които са по туризъм, екология –ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Всички го имате, това е. Нищо повече. Никой не излиза отвън територията на концесията.

Да се изговори още един път, да се поканят тези неправителствени организации и всички " Х ", " У ", за които приказва господин Симеонов, поканете всички медии на тази среща, и кажете ясно: " Излиза ли се от зоната? Не се излиза. К да се изговори още един път, да се поканят тези неправителствени организации и всички " Х ", " У ", за които приказва господин Симеонов, поканете всички медии на тази среща, и кажете ясно: " Излиза ли се от зоната? Не се излиза. Какъв подарък е това, като не е подарък? ". Тогава към този момент с този мотив ще го вкараме другата седмица или когато всички проблематични елементи са изчистени сред двете страни. Това е най-важното нещо. Не желая подозрения и обвинявания за дарове! Четири години! Министърът на екологията имаше време да направи това и тъкмо него да го няма, да си го пази, не ми се вижда обикновено.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Кога се връща?

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Немска, новият закон по кое време влиза?

МАРИЕТА НЕМСКА: На 1 януари 2018 година влиза в действие новият Закон за концесиите и тогава – не е невероятно, само че би трябвало да се преработят текстовете и основанията. Няма проблем.

БОЙКО БОРИСОВ: Не желая да давате мотив, че вършим нещо скрито, подмолно или в интерес на някой.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: За да избегнем някакви странични страсти, доколкото разбрах, министърът на екологията е тук на 10-ти, което значи, че на последващо постоянно съвещание на Министерски съвет то ще протече в наличието на министъра. В този смисъл, каква спънка има същата точка при всички старания да бъде безусловно законово изрядна да бъде прегледана в наличието на министъра на околната среда? Има ли спънка?

БОЙКО БОРИСОВ: Да отложим точка 29 за последващо съвещание, при цялостна подготвеност. Против? – Господин Симеонов е срещу. Каракачанов се въздържа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР