Министерският съвет откри два нови научни института към Университета „Проф.

...
Министерският съвет откри два нови научни института към Университета „Проф.
Коментари Харесай

Кабинетът одобри откриването на два нови института към университетите в Бургас и Русе

Министерският съвет откри два нови научни института към Университета „ Проф. д- р Асен Златаров " - Бургас, и Русенския университет „ Ангел Кънчев ". Предложението за разкриване на звената е на ректорите и е въз основа на решения на Академичните препоръки на висшите учебни заведения.

В научноизследователския институт в Бургас ще се правят фундаментални и приложни проучвания в предпочитани за страната области на науката. Центърът ще сплотява активността на изследователските екипи и научните лаборатории на университета. В него ще се създават планове от национални и интернационалните научни стратегии, ще се провеждат състезания за присъединяване в планове, финансирани от особено основан от висшето учебно заведение фонд за научни изследвания; ще се организират научни конгреси, ще се построява нова научна инфраструктура, ще се взе участие в интернационалните проучвателен мрежи. В звеното ще действа и цифров център. Основната му цел ще е възстановяване на екосистемата на виртуална действителност в границите на обмена на познания за България и Балканите.

В партньорство с локални компании от агроиндустрията, автомобилостроенето, въздухоплаването и други браншове ще се подкрепи самодейността им за цифровизация. Освен това ще се основават и разпространяват новаторски стратегии за образование в разнообразни професионални области.

Научноизследователският институт за технологии и нововъведения към Русенския университет „ Ангел Кънчев " ще сплотява изследователската активност на четирите инженерни факултета на висшето учебно заведение, както и на останалите факултети. Там ще се създават планове от национални и интернационалните научни стратегии, ще се основават нови принадлежности, устройства и технологии в региона на техническите науки.

Новото звено ще подкрепя развиването на докторанти и студенти посредством присъединяване в научни разработки, ще построява и поддържа нужната за активността модерна инфраструктура и още веднъж дружно с други институти и проучвателен центрове от страната и чужбина ще взе участие в построяването на проучвателен мрежи.

Дейността на двата института ще се финансира от бюджетите на висшите учебни заведения, от присъединяване в национални и интернационалните стратегии и планове и от реализацията на основани от тях научни артикули и нововъведения.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР