Министерският съвет откри два института в структурата на Софийския университет

...
Министерският съвет откри два института в структурата на Софийския университет
Коментари Харесай

Софийският университет се сдобива с още два института

Министерският съвет откри два института в структурата на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ - Югоизточноевропейски институт по право, стопанска система и интелектуална благосъстоятелност и Институт „ Големи данни в интерес на интелигентно общество “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Предложението е въз основа на решения на Академичния съвет (АС) на висшето учебно заведение и стимулирани писма на ректора му за нуждата от основаването им.

В Югоизточноевропейския институт по право, стопанска система и интелектуална благосъстоятелност ще се прави дълготрайна научноизследователска активност посредством сливане напъните на преподаватели от разнообразни научни специалности и факултети на Софийския университет. Създаването му ще разреши провеждането на научноизследователска активност с национално и интернационално значение по планове и стратегии. Ще се насърчи правенето на взаимни проучвателен планове с задгранични сътрудници, ще се покачат размерът и качеството на научните разработки, в това число посредством основаване на нови научни познания и научно-приложими артикули.

В института не се планува образование на студенти по специалности от упълномощени професионални посоки във висшето учебно заведение. В осъществяване на Закона за висшето обучение Апелативен съд на университета е приел Правилник за устройството и активността на новия институт.

Институтът „ Големи данни в интерес на интелигентно общество “ се основава за насърчаване на интердисциплинарна научноизследователска и иновационна активност в региона на огромни данни и изкуствен интелект взаимно с държавни организации, промишленост и бизнесмени. Звеното ще способства за основаване на цялостна научноизследователска среда и стимулиращи благоприятни условия за реализиране на научна активност и даване на услуги, отговарящи на потребностите на обществото, както и за разширение и подсилване на връзките на университета с бизнеса и промишлеността посредством трансфер на технологии и научни резултати.

Предвидено е в главното звено да работят минимум 15 души в четири структурни звена: секция „ Анализ на огромни данни “, секция „ Интегриране на огромни данни “, секция „ Визуализация на огромни данни “ и секция „ Методологии и технологии за огромни данни “.

Академичният съвет на висшето учебно заведение е приел Правилник за устройството и активността на институт „ Големи данни в интерес на интелигентно общество “.

Откриването на научните институти подхожда на условията в Закона за висше обучение, на ограниченията в Стратегията за развиване на висшето обучение в България за интервала 2014 - 2020 година и на Националната тактика за развиване на научните проучвания 2020.

Откриването на институтите в структурата на висшето учебно заведение няма да докара до директно или индиректно влияние върху държавния бюджет. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР