Министерският съвет определи за заместник-председател на Националното бюро за правна

...
Министерският съвет определи за заместник-председател на Националното бюро за правна
Коментари Харесай

Вижте какво реши правителството днес, 2 декември

Министерският съвет дефинира за заместник-председател на Националното бюро за правна помощ Калина Петрова на съображение член 14, алинея 2 и 3 от Закона за правната помощ и по отношение на РМС № 690 от 2020 година
С решение на държавното управление от 30 септември 2020 година Наталия Илиева, която заемаше длъжността заместник-председател на Националното бюро за правна помощ, бе освободена от длъжността и бе избрана за ръководител.

Актуализира се Национален парк „ Предоставяне на модерни условия за работа на децата и учениците в ЦПЛР “
Правителството актуализира Национален парк „ Предоставяне на модерни условия за работа на децата и учениците в центрове за поддръжка за личностно развиване (ЦПЛР)”, с което се обезпечава опция за удължение на периода за осъществяване и реализиране на процедурите по осъществяването на утвърдените планове по програмата до края на образователната 2020/2021 година. Актуализацията визира по-конкретно модула, който дава опция за обзавеждане и съоръжение на центровете за развиване на ползите, качествата, компетентностите и изява на учениците в региона на науките, технологиите, изкуствата и спорта и астрономически обсерватории и планетариуми.
Промяната се отнася съответно до закупуването на цифрови планетариуми в зали за планиране на изкуствено звездно небе. Според направено изследване измежду компаниите, производители на тези цифрови устройства, времето належащо за направа, доставка, апаратура и образование на личния състав е от 120 до 140 дни. Предвид нужното софтуерно време периодите до края на 2020 година не биха могли да се спазят, което постанова удължение на времето за осъществяване на дейностите по модула до края на образователната година.
През 2020 година за финансиране са утвърдени 49 плана на стойност 1 279 200.08 лева От тях 4 са за действия, свързани със закупуването на нови цифрови планетариуми в зали за планиране на изкуствено звездно небе и 45 - за обзавеждане, съоръжение и обезпечаване на консумативи, литература и материали за работа на децата и учениците в едно от направленията - науки, изкуства, технологии и спорт.

Правителството утвърди обновена Национална пътна карта за научна инфраструктура
Министерският съвет утвърди обновената Национална пътна карта за научна инфраструктура (НПКНИ) 2020-2027г. Този народен стратегически документ съдържа отговорностите, които страната извършва като член на Европейския съюз към Европейската пътна карта за създаване на общоевропейско научноизследователско пространство и подкрепяне развиването на научната инфраструктура в страната в основни за обществото и стопанската система области, като здраве, околна среда, климат и други
Като референтен основен документ от национално значение, обновената НПКНИ дава насоки и приоритет за развиването на бъдещите и към този момент построените инфраструктури от стратегическо значение и тяхното интернационално включване, както и да основава рамкови условия за единни стандарти за достъп и прилагане на инфраструктурите. С приложението й се чака да се усъвършенства успеваемостта на системата от научни инфраструктури в страната, да се понижи фрагментацията в научните проучвания и да се основат удобни условия за надграждане на квалификацията на младите учени. Предвижда се още увеличение на присъединяване на българската научна общественост и бизнеса в научноизследователска и развойна активност в другите тематични области на новата Рамкова стратегия за научни проучвания и вложения в нововъведения „ Хоризонт Европа “.
В обновената карта са регистрирани променените условия и новите благоприятни условия в научноизследователската и иновационна екосистема. 50 обекта са обозначени с разнообразни области на влияние, като: енергетика; околна среда и екология; биотехнологии, биомедицина, здраве и храни; физика и инженерни науки; аерокосмическа и отбранителна индустрия; обществени и културни нововъведения, осведомителни и информационни технологии, включително и електронна инфраструктура. Всички те са със съответното им приоритизиране на европейско и национално равнище според областите на влияние на Европейския стратегически конгрес за научна инфраструктура (ЕСФНИ) и Иновационната тактика за умна специализация (ИСИС).
Инфраструктурите са групирани като: Международни проучвателен инфраструктури; Уникални научни съоръжения; България в паневропейски проучвателен инфраструктури като Европейският стратегически конгрес за научна инфраструктура (ЕСФНИ); Национални научноиновационни комплекси - планове с основно значение за развиването на конкурентоспособността на българската стопанска система и софтуерна база; Е-инфраструктури. Дигитални, изчислителни и компютърни проучвания (е-изследвания).
Финансовото застраховане на НПКНИ допуска дейно и интегрирано потребление на наличните национални и европейски средства. Основното осъществяване на Пътната карта и построяването на обособените проучвателен комплекси ще бъдат обект на непрекъснат народен и интернационален мониторинг и оценка. На национално равнище се резервира реализирането на мониторинга от Постоянния комитет за осъществяване и мониторинг на НПКНИ.

Изменя се държавното разпореждане по отношение на основаването на Съвет за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност
Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Постановление на Министерски съвет № 267 от 2012 година за основаване на Съвет за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност.
Необходимостта от промените произтича от настоящата редакция на Постановление № 267 на Министерския съвет от 2012 година, според която Съветът за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност до края на настоящата година изготвя стратегия за работата си през идната календарна година, а съвещания следва да се организират минимум един път на тримесечие, според прелиминарен шестмесечен график. Мнозинството за взимане на решения и откритата норма на наличие за реализиране на кворум се образуват по еднакъв метод (половината плюс един от членовете), а длъжностният състав на органа включва представител на Министерството на финансите и не планува присъединяване на представител на Министерството на туризма.
Приетите промени основават опция активността на Съвета да се организира по по-целесъобразен и пестелив от позиция на административния потенциал метод, да бъде проведена в сходство с естествените честота и метод на обмисляне, обусловени от функционалностите на органа, както и да се обезпечи по-тясна връзка сред дилемите на Съвета и характерната подготвеност на членовете.

Правителството отпусна в допълнение 2 572 664 лв. за част от дейностите по три национални стратегии за развиване на образованието
Правителството отпусна в допълнение 2 572 664 лв. на общините за 2020 година за обезпечаване на част от дейностите по националните стратегии „ Осигуряване на модерна просветителна среда”, „ Информационни и информационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и учебното образование” и „ Разработване на образователни пособия и на методически управления, оценяване и одобрение на планове на образователни пособия за подкрепяне на образованието, проведено в чужбина, на планове на учебници и на планове на образователни комплекти”.
Постановлението на Министерски съвет планува 396 117 лв. да се дадат на 183 общински учебни заведения за осъществяване на образователни часове по общообразователни предмети и тематики, свързани с изкуства в музеи и галерии, за асимилиране на образователно наличие. Този модул включва и визити на театрални постановки, концерти, срещи с артисти и музикални дейци, осъществяване на конкурс за най-хубав урок в музей и най-хубав урок в изложба.
1 845 284 лева се дават по три от модулите на Национален парк „ Информационни и информационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и учебното обучение “.
С 1 262 350 лева 1 555 общински учебни заведения и 1 център за специфична просветителна поддръжка ще могат да закупят електронни дневници. Те ще бъдат налични през общоприетите браузъри и през мобилни устройства, ще имат модул за родители, а софтуерът ще дава опция за въвеждане и извеждане на систематизирана информация за работата в клас на учениците, достиженията им по даден предмет, интензивността и инициативността им, връзките със съучениците им и други
За първи път тази година на 15 учебни заведения се дават 77 194 лева за закупуване на програмен продукт за професионално образование.
На днешното държавно съвещание беше признато също по този начин разпореждане, с което се утвърждават спомагателни разходи/трансфери за 2020 година за погашение на стипендии по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2020 година С постановлението се обезпечават средства на обща стойност 80 190 лева за погашение на отпуснати стипендии на възпитаници в държавните спортни учебни заведения и възпитаници от общински учебни заведения за реализирани класирания в региона на спорта през третото тримесечие на 2020 година. Необходимите средства са в границите на разчетените за тази активност в централния бюджет средства за 2020 година

Одобрени са промени на одобрените разноски за личен състав по бюджета на Министерството на туризма
Министерският съвет одобри промени на одобрените разноски за личен състав по бюджета на Министерството на туризма за 2020 година
Одобрява се нарастване на разноските за личен състав по бюджетна стратегия „ Подобряване на политиките и регулациите в бранш туризъм “ към политиката в региона на устойчивото развиване на туризма със сумата от 100 000 лв., за сметка на понижение на разноските по индикатор „ Издръжка и други настоящи разноски “ на същата бюджетна стратегия.
С постановлението се обезпечава финансов запас за осъществяване в период на действия по превъзмогване на последствията от пандемията COVID-19, нанесени на туроператори, за сметка на осъществени икономии по бюджета на МТ за 2020 година, което ще разреши на Министерството на туризма да наеме външни оценители за администриране на извънредно огромния брой планови оферти на туроператорите, които употребяват въздушни превозвачи с годен действен лиценз за осъществяване на чартърни полети до Република България за туризъм, с цел да даде държавна дотация в размер на 35 евро за всяка седалка от оптималния пътнически потенциал на самолета за всеки полет.
Постановлението се приема на съображение член 109, алинея 2 от Закона за обществените финанси и член 76, алинея 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година
С друго държавно разпореждане се утвърждават вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2020 година С признатия акт се планува да бъдат отразени осъществените промени по области на политики, по бюджетни стратегии и по индикатори по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2020 година
Министерският съвет утвърди също по този начин спомагателни разноски по бюджета на Министерство на вътрешните работи за 2020 година в размер на 1 737 лева за погашение на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно- туристическа активност. Средствата са нужни за подкрепяне на физическата интензивност, физическото образование, спорт и спортно-туристическа активност на курсантите от Академията на Министерството на вътрешните работи за бюджетната 2020 година

Правителството се разпореди с парцели
Правителството афишира парцел - обществена държавна благосъстоятелност, за частна държавна благосъстоятелност и го дава на община Тервел. Имотът се намира на ул. „ Св. Св. Кирил и Методий “ № 4 в град Тервел. Представлява терен с повърхност 5700 кв. м, дружно с построена в него постройка със застроена повърхност 831 кв. м, която е в неприятно градивно положение. Имотът ще бъде употребен от общината за отделяне на площадна зона на града. Досега той е бил ръководен от Висшия правосъден съвет, само че е с отпаднала за него нужда.
Министерският съвет одобри също Решение за предоставяне на единодушие за продажба на обособена част от лечебно заведение - недвижими парцели, благосъстоятелност на „ Многопрофилна болница за интензивно лекуване - Пазарджик “ АД, гр. Пазарджик. „ МБАЛ - Пазарджик “ АД е лечебно заведение - комерсиално сдружение със смесено държавно и общинско присъединяване в капитала, като правата на страната се упражняват от министъра на опазването на здравето. Обособената част от лечебното заведение съставляват поземлени парцели и здания, които не се употребяват за активността на сдружението. Същите генерират разноски, заради което управлението на лечебното заведение е декларирало предпочитание за освобождение от парцелите посредством продажба. Паричният запас, получен от продажбата на парцелите, ще остане в лечебното заведение и ще се употребява в сходство със Закона за лечебните заведения и Закона за приватизация и следприватизационен надзор.

Одобрени са промени в листата на републиканските пътища и листата на общинските пътища на територията на общините Якоруда и Велинград
Министерският съвет разгласи за обществена държавна благосъстоятелност ново пътно трасе в общините Велинград и Якоруда с обща дължина от 30,100 км. То включва 29,120 км от съществуващия общински път PAZ1062 /BLG1350, п.к. П-84 - Аврамово/ - Рохлева - Биркова - Кръстава - /III-843, Велинград-Горски пункт „ Селище “/ в община Велинград и сектор с дължина от близо 1 км от общински път BLG1350 /II-84, Юндола - Черна Места/ - Аврамово на територията на община Якоруда. Трасето ще бъде включено в листата на републиканските пътища като нов път - III-8434 (Велинград - Горски пункт "Селище ") - Кръстава - Биркова - Рохлева - (Юндола - Якоруда).
Промяната се прави по предложение на ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “, а задачата е да се реализира съгласуваност на пътните артерии от републиканската пътна мрежа, нейното по-ефективно ръководство и възстановяване на техникоексплоатационното й положение, посредством което ще се обезпечи комфорт и сигурност при пътешестване.
С решението се трансформира наименованието и дължината общински път BLG1350 на територията на община Якоруда, както и наименованията на общински пътища PAZ3070 и PAZ3071 на територията на община Велинград.
Заличава се общински път PAZ1062 /BLG1350, п.к. II-84 - Аврамово/ - Рохлева - Биркова - Кръстава - /III-843, Велинград-Горски пункт „ Селище “/ с обща дължина от 29,120 км.
В резултат на предлаганите промени общата дължина на общинските пътища на територията на община Велинград става 15,560 км и общата дължина на общинските пътища на територията на община Якоруда става 35,680 км.

Разрешава се присъединяване на военнослужещи от Българските въоръжени сили в Силите на оперативния запас на интервенцията на EC ALTHEA и на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово
Министерският съвет одобри решение за разрешаване присъединяване на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в Силите на оперативния запас на интервенцията на EC ALTHEA (EUFOR) и на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и за анулация на решение на Министерския съвет.
Чрез увеличението на приноса на България към Силите на оперативния запас (ORF) на KFOR и EUFOR ще се покачат качествата на силите на НАТО и Европейски Съюз в Зоната за взаимни интервенции „ Балкани “ за отговор на закани за сигурността в района. В съответния случай увеличеното присъединяване на Водоснабдителна система на България способства по едно и също време за двете съществени интервенции, които се организират в района.
В допълнение, всяко нарастване на приноса ни към интервенциите и задачите на НАТО и Европейски Съюз е доказателство за устойчивото осъществяване на уговорките на Република България към тези организации, което се отразява при оценката на приноса ни като държава-членка в тях.

За ратификация е препоръчано Споразумението за въздушен превоз сред Европейски Съюз, Съединени американски щати, Исландия и Норвегия
Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумението за въздушен превоз сред Европейски Съюз, Съединени американски щати, Исландия и Норвегия и Допълнителното съглашение сред Европейски Съюз, Исландия и Норвегия за използване на съглашението.
С пакета от два акта Исландия и Норвегия се включват в обсега на Споразумението за въздушен превоз сред Европейски Съюз и Съединени американски щати. Присъединяващите се страни ще се употребяват със същите права и отговорности, е каквито и страните членки на Европейски Съюз. По този метод се подсигурява хармонизирана рамка за даването на трансатлантически въздухоплавателни услуги сред Съединени американски щати и единния авиационен пазар на Европейски Съюз, в това число Исландия и Норвегия.
Разширението на обсега на съглашението усилва изгодите за потребителите, самолетните компании, работната мощ и общностите в Европейски Съюз. Предоставя се достъп на въздушните превозвачи от България и другите страни членки до по-голям пазар и повече търговски благоприятни условия.

Одобрен е план на съглашение по отношение на приложението на Организация на обединените нации goAML за противопоставяне на финансови закононарушения
Министерският съвет утвърди план на Стандартно съглашение за равнището на обслужване сред Службата по опиатите и престъпността на Организация на обединените нации (UNODC), Център за корпоративни приложения - Виена (EAC-VN) и Държавна организация „ Национална сигурност “, Република България за даване на услуги за информационно-комуникационни технологии, свързани с инсталирането и поддръжката на приложението на Организация на обединените нации goAML, като основа за водене на договаряния.
Споразумението планува въвеждането в употреба в Държавна организация „ Национална сигурност “ на приложението на Организация на обединените нации goAML и обезпечаването на услуги по неговата поддръжка.
Приложението на Организация на обединените нации goAML цели подкрепяне на страните членки в противодействието на финансовите закононарушения, в това число изпирането на пари и финансирането на тероризъм.
Споразумението ще бъде подписано от ръководителя на Държавна организация „ Национална сигурност” при изискванията на следваща ратификация.

България поддържа приемането на Берлинската декларация за цифрово общество и цифрово ръководство, основано на полезности
Правителството утвърди национална позиция, касаеща подписването на „ Берлинска декларация за цифрово общество и цифрово ръководство, основано на полезности “ (Berlin Declaration on Digital Society and Value-Based Digital Government). Инициативата започва през юли 2020 година, по едно и също време с Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз, и цели да надгради подписаната през 2017 година по време на Естонското председателство, Талинска декларация за електронно ръководство (приета на министерска среща на 6 октомври 2017 г.).
Предложената декларация, акцентира значимостта на цифровата промяна, изключително на фона на непредвидими събития с мащаба на пандемията COVID-19. В документа е залегнала мощната ангажираност на държавните управления да подсигуряват сигурността и надеждността на цифровите технологии и услуги. Отчетена е неразривната връзка сред цифровата промяна и цифровото присъединяване. Подходът на устременост към обособения консуматор се резервира, само че се акцентира нуждата от извеждането на администрациите като водещи при реализирането на цифровите трансформации.
Декларацията обръща особено внимание на нуждата от по-силно застъпване на главните човешки права при цифровизацията и гарантиране, че те се упражняват в баланс със свободите и правата на другите. Във фокуса на Берлинската декларация попадат: гарантиране на „ цифровия суверенитет “, както и въвеждане на механизми и основаване на пълномощия за субектите на данни за надзор върху споделената информация и тяхната „ цифрова диря “.
България поддържа приемането на Берлинската декларация за цифровото общество, която е напълно в духа на европейските тактики и политики, ориентирани към повишение на сигурността, цифровата просветеност, битката против закононарушенията в цифрова среда, както и гарантирането на равно присъединяване в процеса на цифрова промяна и отбрана на главните човешки права и полезности.
С оглед на тежката пандемична конюнктура, обвързвана с COVID-19, плануванаъа за 8-ми декември 2020 година в Берлин, Германия конференция ще бъде извършена онлайн. За България Декларацията ще бъде подписана виртуално от заместител министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване във видеоконференции на отраслови министри от страните членки на Европейски Съюз
Правителството одобри резултатите от извършената на 9 ноември неофициална видео конференция на министрите на външните работи/търговията на Европейски Съюз. Министрите разискаха настоящото положение на въпросите, свързани с комерсиалните връзки със Съединени американски щати, прегледа на комерсиалната политика и вероятностите за Световната комерсиална организация /СТО/, комерсиалните връзки с Китай и положението на настоящите законодателни досиета. Обсъден бе и протичащия обзор на комерсиалната политика на Европейски Съюз, като се регистрира, че пандемията от ковид допуска фундаментални промени в комерсиалната политика и нейното адаптиране към новите условия.
България, в сходство с утвърдената позиция, акцентира смисъла на продължаването на напъните за засилено съдействие със Съединени американски щати в области от съвместен интерес като означи, че Съединени американски щати продължава да бъде стратегически сътрудник на Европейски Съюз. Също по този начин, приветства напъните на Европейска комисия за създаване на отворени търговски връзки с Китай, учредени на равнопоставеност, почтена конкуренция, съблюдаване на правата на интелектуалната благосъстоятелност и отговорностите в границите на СТО.
Одобрени са също по този начин резултатите от постоянното съвещание на Съвета „ Общи въпроси “, което се организира на 17 ноември посредством видеоконферентна връзка. Германското председателство осведоми Съвета за настоящото положение по преговорната рамка с Република Северна Македония и Албания. България поддържа плана на преговорна рамка с Албания. България на този стадий не може да поддържа плана на преговорна рамка с Република Северна Македония и провеждането на Междуправителствена конференция през декември тази година. Българската страна срещна министрите с хода на двустранните диалози сред София и Скопие и изрази признателност на Германското ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз за положените старания. Позицията на България се основава на Рамковата позиция на Министерски съвет от 9 октомври 2019 година, подкрепена с Декларация на Народното събрание от 10 октомври 2019 година с присъединяване на всички политически партии.
В рамките на съвещанието бяха разисквани отчетите на Годишния обзор по върховенството на правото в Европейски Съюз за първите пет страни членки по протоколен ред, измежду които и България. Съветът дискутира и битката с антисемитизма. В обществена сесия министрите разискаха хода на договарянията по новата Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз, а Европейската комисия показа работната си стратегия за 2021 година
Неформална видеоконференция на Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част „ Здравеопазване “, ще се организира на 2 декември. Дискусията ще се концентрира главно върху законодателните оферти на Европейската комисия (публикувани на 11 ноември 2020 г.) за основаване на Европейски здравен съюз за съгласуваност и реакция при здравни рецесии. Темата е предпочитана за здравните министри с оглед нуждата от засилено европейско съдействие за надзор на пандемията COVID-19 в дълготраен проект. Законодателните оферти целят възстановяване на функционалностите на Европейски център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) и на Европейската организация по медикаментите (ЕМА), както и рационализиране на потенциала на Европейски Съюз за преодоляване на бъдещи пандемии. В рамките на срещата ще се разиска и оповестената от Европейската комисия Фармацевтична тактика на Европа. Сесията ще даде опция делегациите да бъдат осведомени и да обменят отзиви за напредъка по настоящи значими здравни тематики за Европейски Съюз, касаещи оценка на здравните технологии, новата здравна стратегия EU4Health, Европейски проект за битка с рака, медицински произведения.
На 3 декември ще се състои неофициална видеоконференция на министрите по заетостта и обществената политика. В рамките на видеоконференцията ще се проведат два ориентационни дебата.
Първият спор е отдаден на тематиката „ Нова претовареност - претовареност, насочена към хората: обезпечаване на обективни условия на труд и обществена протекция в границите на стопанската система на онлайн платформи “. В позицията на България се показва, че динамичните софтуерни промени водят до основни промени в естеството на трудовите връзки. Като първа крачка за обезпечаване на по-добра подготовка за посрещане на предстоящите промени Министерството на труда и обществената политика осъществя план „ Бъдещето на труда “, който се концентрира върху проучвания и принадлежности, свързани с предстоящите нови форми на труд. Темата е наранена и в новата Програма за развиване на човешките запаси 2021 - 2027 година, в границите на която ще се финансират образования за придобиване и развиване на умения и компетентности, нужни по отношение на бъдещите условия на пазара на труда.
По време на втория ориентационен спор министрите ще обсъдят по какъв начин да се ползва тактиката на Европейската комисия за тъждество на половете 2020 - 2025 година, с цел да се реализира равно присъединяване на дамите и мъжете на пазара на труда. България постоянно е насърчавала равенството сред половете като едно от главните права, залегнали в Договорите за Европейския съюз. В позицията на България се акцентира, че осъществяването на дейностите по тактиката следва в цялостна степен да регистрира Договорите, националното законодателство, обичаи и практики на страните членки.
Съветът на Европейски Съюз по превоз, телекомуникации и енергетика (формат „ Транспорт “ и формат „ Телекомуникации “) ще организира съвещание посредством видеоконферентна връзка на 7 и 8 декември.
В рамките на съвещанието във формат „ Телекомуникации “ ще бъде разискван Акт за ръководство на данните. Позицията на българската страна е, че по-широкото потребление на повече обществено притежавани данни е нужна стъпка, само че изисква изчерпателен разбор на всеки съответен случай. Целта е да се основат подобаващите условия за физически лица и компании да се доверят, че когато споделят своите данни, те ще се обработват от организации, учредени на полезностите и правилата на Европейски Съюз.
По време на съвета във формат „ Транспорт “, който ще се организира на 8 декември, ще бъде разисквана инструкция по отношение на заплащането на такси от тежкотоварни коли за потребление на избрани инфраструктури (т. нар. Директива „ Евровинетка “). Страната ни ще предложи запазването на оптималната еластичност и прагматичен метод при договарянията с Европейския парламент. За България е значимо постигането на изясненост и лесна употреба на текстовете, както и обезпечаване на правна сигурност и отбягване на възможен риск от нелоялна конкуренция.
Българската страна ще взе участие в спор по ревизирано предложение на Комисията за Единно европейско небе. В позицията на страната ще се подчертае, че България поддържа главните цели на Единното европейско небе, както и всички старания, които биха ускорили тяхното реализиране. Въпреки това, въвеждането на фундаментални промени в европейската система за ръководство на въздушното придвижване, като да вземем за пример прекачване на пълномощия от страните към Агенцията за авиационна сигурност на Европейския съюз (EASA) и Управителния орган на мрежата ЕВРОКОНТРОЛ, основаването на европейски стопански регулатор, единна таксова единица и други, изисква съществуването на всеобхватна оценка на въздействието. Предлаганите промени могат да доведат до проблеми с сигурността и до увеличение на разноските, в несъгласие е главните цели на Единното европейско небе, заради което е нужен обширен прелиминарен разбор.
На 8 декември посредством видеоконферентна връзка ще заседава Съвет „ Общи въпроси “. Съветът ще приготви постоянното съвещание на Европейския съвет на 10-11 декември, който ще прегледа тематиките COVID-19, изменение на климата, сигурност, битка с тероризма, връзките на Европейски Съюз - страните от Южното съседство и ЕС-САЩ. България поддържа и работи за реализиране на климатична индиферентност на Европейски Съюз до 2050 година Страната ни споделя и поддържа визията, че грижата за околната среда и климата би трябвало да са неизменима част от ограниченията за възобновяване на Европа от рецесията, която пандемията аргументи и продължава да задълбочава. Целта на Съвета е одобряването на обвързваща цел на Съюза за минимум 55% понижаване на излъчванията на парникови газове до 2030 година по отношение на равнищата през 1990 година Министрите ще бъдат осведомени за хода на договарянията за бъдещите връзки с Обединеното кралство, за лансирания от Европейската комисия Европейски проект за деяние в региона на демокрацията и за начинания по линия на законодателното програмиране.

„ Пътно строителство” АД ще добива варовици от находище „ Тервел-Бонево”
Добричкото сдружение „ Пътно строителство” АД ще добива строителни материали - варовици, от находище „ Тервел-Бонево ". Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето през днешния ден, с което сдружението е несъмнено за концесионер.
Находище „ Тервел-Бонево " е ситуирано в землищата на гр. Тервел и с. Бонево, област Добрич. Концесията за него се дава за период от 35 години, като през този интервал сдружението ще влага към 70 хиляди лева в добивните действия. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал ще надвишават 2 млн. лева без Данък добавена стойност. В сходство с условията на Закона за подземните благосъстояния тези доходи постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Тервел.

Откриват се процедури за възлагане на концесия за част от морски плаж „ Добруджа - юг “ и част от морски плаж „ Панорама-юг “
Министерският съвет взе решение да бъдат открити процедури за възлагане на концесия за част от морски плаж „ Добруджа - юг “ в община Шабла и за част от морски плаж „ Панорама- юг “ в община Варна. Целта е обезопасяване на морските плажове и даване на услуги от публичен интерес за периода на концесията.
Процедурите се организират по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предлага се срокът на всяка от концесиите да е 15 години, като срокът е аргументиран от позиция на периода за откупуване на вложенията и визията за дълготрайно развиване на морския плаж.
Относно морски плаж „ Добруджа - юг “ размерът на минималното годишно концесионно заплащане е 6 498,87 лв. без Данък добавена стойност, а по отношение на морски плаж „ Панорама- юг “ - 54 853,66 лв. без Данък добавена стойност. Размерът е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове - обекти на концесия, по реда на член 8, алинея 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.
Двата плажа ще бъдат обезпечени със наложителните действия по ЗУЧК - обезпечаване на водното избавяне, застраховане на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес.

Правителството удължи осъществяването на девет национални научни стратегии
Министерският съвет одобри Решение за актуализиране на девет Национални научни стратегии. Със период от една година се удължава осъществяването на стратегиите: „ Информационни и информационни технологии за обединен дигитален пазар в науката, образованието и сигурността “, „ Нисковъглеродна сила за превоза и бита “, „ Опазване на околната среда и понижаване на риска от неподходящи феномени и естествени бедствия “, „ Здравословни храни за мощна биоикономика и качество на живот “, „ Културноисторическо завещание, национална памет и публично развиване “, “Електронно опазване на здравето в България “, „ Репродуктивните биотехнологии в отглеждането на животни в България “, „ Млади учени и постдокторанти “; „ Иновативни нискотоксични биологично-активни средства за прецизна медицина.
Актуализацията се постанова поради това, че споразуменията сред МОН и водещите организации, които извършват стратегиите, се подписват в края на съответната финансова година. Удължаване на периодите ще разреши оптималното реализиране на заложените в стратегиите знаци за намиране на способени решения и реализиране на качествени научни резултати в интерес на стопанската система и обществото.
Към програмата „ Опазване на околната среда и понижаване на риска от неподходящи феномени и естествени бедствия “ се включва спомагателен работен пакет според уговорките на страната ни, свързани с използване условията на природозащитните наставления - за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, за запазване на дивите птици, както и създаването на характерни цели за предпазени зони от екологичната мрежа Натура 2000. В резултат на това ще бъдат създадени поетапно и съгласувани с Европейската комисия характерни и подробни природозащитни цели на равнище 13 предпазени зони.
В рамките на обособените научни стратегии се правят проучвания на климата, водните запаси, бедствията, културното и историческото завещание, цифровите технологии и технологиите за електронно опазване на здравето, както и изследвания в региона на здравословните храни и биотехнологиите и други Програмите способстват и за поощряване реализацията на младите учени в научните организации и висшите учебни заведения в страната.

Увеличават се уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2020 година по бюджета на Министерството на туризма
Министерският съвет утвърди нарастване на одобрения по член 21, алинея 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година индикатор по бюджета на Министерството на туризма „ Максимален размер на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2020 година “ със сума в размер на 2 435 000 лева
Увеличението ще разреши Министерството на туризма да сложи началото на масирана рекламна акция за разпространение на зимния туризъм в България, както на вътрешния, по този начин и на целеви за страната ни пазари. Тази рекламна акция се явява една от доста стъпки, които Министерството на туризма подхваща за избавяне на зимния туристически сезон и стабилизиране на българския туристически бизнес - един от най-силно засегнатите браншове от пандемията COVID-19.
Международната рекламна акция ще бъде ориентирана основно към прилежащите на България страни, чиито жители могат да посетят страната ни с коли. Имайки поради, че самолетните компании сега не осъществявате постоянни полети, а всички чартърни стратегии от Германия, Англия и Израел бяха спрени в последния месец, то опцията за туристическо посещаване с автомобил се явява извънредно значимо преимущество на туристите от балканските страни. Това е една от аргументите рекламата за зимния туристически сезон да бъде ориентирана основно към жителите на Румъния, Гърция, Турция, Сърбия и Република Северна Македония.

Одобрени са вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерство на околната среда и водите
Правителството утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за 2020 година
С вътрешнокомпенсираната смяна сред одобрените разноски по области на политики и бюджетна стратегия „ Администрация “ се преразпределят финансови средства в две направления. Първата е в границите на одобрените разноски за личен състав, втората е в границите на одобрените разноски за прехрана по отношение на обезпечаването на средства за предварителна защита против разпространяването на COVID-19 - за самостоятелни защитни средства за администрациите и дезинфекции на постройките.
Промените няма да доведат до спомагателни разноски по бюджета на Министерство на околната среда и водите, защото смяната се прави в границите на одобрените разноски по бюджета на министерството.

Одобрена е Националната стратегия за развиване „ България 2030 “
Правителството утвърди Националната стратегия за развиване „ България 2030 “. Програмата е рамков стратегически документ от най-голям порядък в йерархията на националните програмни документи, дефинира визията и общите цели на политиките за развиване във всички браншове на държавното ръководство, в това число техните териториални измерения. Ангажим
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР