Министерският съвет определи председателя на Комисията за финансов надзор (КФН)

Министерският съвет определи председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) ...

Карина Караиванова става български представител в ЕБВР.Министерският съвет определи председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) - Карина Караиванова, за представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие. Решението влиза в сила от 1 март 2019 година, съобщи правителственият пресцентър.

Председателят на Комисията за финансов надзор ще смени на поста Калин Митрев, който го заема от 2016 г.

Караиванова излезе с изявление по повод предложението.

"Искам да уверя бизнеса и обществото, че до евентуалното ми преминаване на новата позиция в ЕБВР ще продължа да изпълнявам задълженията си като председател на КФН. Предстои промяна във философията на надзора у нас и възприемането на риск-базиран надзор. До края на месец март 2019 година трябва да сме готови с платформата за тази значима трансформация, а до края на февруари с методология за оценка на риска на пазара. Трябва да подготвим условията за употребата на стрес тестовете като обичаен инструмент в нашата дейност", казва тя.

По думите ѝ предизвикателство за екипа на КФН е получаването на добра оценка за небанковия финансов сектор, за да се изпълнят ангажиментите за включването на страната ни в механизма ERM II.

„Тези задачи трябва да изпълним до средата на следващата година“, допълва Караиванова.

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg