Министерският съвет одобри Списък по приоритети и приемливи направления/обекти от

...
Министерският съвет одобри Списък по приоритети и приемливи направления/обекти от
Коментари Харесай

Одобрен е списъкът на инвестиционни проекти на общините

Министерският съвет утвърди Списък по цели и допустими направления/обекти от линейната техническа инфраструктура – общинска пътна и улична мрежи и ВиК инфраструктура, за финансиране на общинските администрации, в границите на бюджета на Министерство на регионалното развитие за 2022 година

В листата са включени 234 обекта на обща стойност 406 374 769 лева, разпределени както следва: 105 броя ВиК обекти на стойност 126 566 331 лева.; 94 бр. обекти за общински пътища на стойност 233 774 463 лева, 35 бр. обекти за улична мрежа на стойност 46 033 975 лева Финансирането на обектите, посочени в листата, е обезпечено в границите на бюджета на Министерство на регионалното развитие за 2022 година

С признатото през днешния ден решение се анулира утвърждения Списък на капиталови планове на общините по цели и направления/обекти за целево финансиране, признат с решение на Министерски съвет № 576 на от 01.08.2022 година, защото в Приложение № 1 към него са включени обекти, за чието осъществяване са заложени действия, реализацията на които е нецелесъобразна и е отвън обсега на провежданите политики и бюджетни стратегии на Министерство на регионалното развитие. Освен това, за част от включените в листата обекти няма информация дали имат документална подготвеност за осъществяване.

Одобреният лист е въз основа на писмо от НСОРБ от 23.08.2022 година, в което те показват предпочитани за общинските администрации капиталови планове на линейната инфраструктура в три посоки – ВиК инфраструктура, улична мрежа и общински пътища. Включените в този лист обекти бяха прегледани, оценени и селектирани единствено тези, които имат планова подготвеност, позволения за градеж, посочени от съответната общинска администрация като най-приоритетни и при изискване Министерство на регионалното развитие да финансира 50% от цената на съответните обекти. Предвид огромния брой и стойност на обектите в листата на НСОРБ, в сегашния лист за всяка община е включен първия допустим по приоритетност и направление обект.

По изключение, поради създалата се бедствена обстановка в редица села на територията на община Карлово след невижданите проливни превалявания на 02.09.2022 година и за подкрепяне на общината за възобновяване на единствения достъп на локалното население до няколко обитаеми места и връзката им с републиканската пътна мрежа, за община Карлово в листата са включени два обекта, а точно за реорганизация и рехабилитация на два общински пътя и водопроводните мрежи в обитаемоте места, част от направленията и в обсега на общинските пътища.

Финансирането на плановете от листата ще е в границите на бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2022 година Министърът на районното развиване и благоустройството ще подписа съглашения с кметовете на общините за финансиране на посочените в приложението планове.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР