Министерският съвет одобри резултатите от участие на България в редовно

...
Министерският съвет одобри резултатите от участие на България в редовно
Коментари Харесай

Одобрени са резултатите от българското участие в Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част „Здравеопазване“

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в постоянно съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “) /EPSCO/, извършено на 14 юни 2022 г„ в гр. Люксембург, Великото херцогство Люксембург.

Акцент в полемиката на здравните министри на Европейски Съюз беше подложен върху тематиката за остатъка от ваксини за COVID-19, когато министрите на България, Хърватска, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словения и Словакия осведомиха за взаимното си писмо до Европейската комисия (ЕК), с гледище за съкращаване на идните доставки на ваксини, както и за предоговаряне на изискванията по споразуменията за ваксини за COVID-19, подписани от Европейска комисия. Министрите аргументираха своето искане с безспорното обвързване да се подсигурява ефикасното разходване на обществен запас и отбраната на публичния интерес. Посочените страни приканиха Комисията да регистрира обективно обстановката и да одобри препоръчаните в писмото решения като основа за договаряния с фирмите.

В своето изявление по тематиката министърът на опазването на здравето на Република България – проф. Асена Сербезова, изрази сериозната си угриженост от компликациите, свързани с остатъка на ваксини. Страната ни акцентира нуждата от незабавни промени на споразуменията за ваксини за COVID-19, контрактувани от Комисията, за съкращаване на количествата ваксини, адаптиране към действителните потребности на страните членки и назад изкупуване от Европейска комисия на непотребните дози ваксини.

В рамките на съвещанието здравните министри организираха спор по още две значими тематики – предложение за Регламент за Европейско пространство за здравни данни и проверка на Стратегия на Европейския съюз за световното здраве.

По законодателното досие редица страни членки означиха потребността в преговорния развой да се сложи акцент върху закрилата на персоналните данни и спазването на етични правила, свързани с достъпа до данни на пациенти.

Във връзка със Стратегията на Европейски Съюз за световно здраве част от делегациите и Европейската комисия откроиха нуждата от определяне на по-добра подготвеност и реакция при световни незабавни здравни обстановки, при отчитане на метода „ Едно здраве “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР