Министерският съвет одобри реализацията на скоростния път Мездра - Ботевград.

Министерският съвет одобри реализацията на скоростния път Мездра - Ботевград. ...

Кабинетът одобри до 419 млн. лева за строежа на скоростния път Мездра - Ботевград.


Министерският съвет одобри реализацията на скоростния път Мездра - Ботевград. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, която даде брифинг в Министерски съвет след провелото се редовно правителствено заседание, предаде "Фокус". Максималният размер на ангажиментите, които Агенция "Пътна инфраструктура" може да поема за сключване на договори с изпълнителите, е до 419 млн. лева.

Участъкът от пътя Видин - Ботевград е част от републиканската пътна мрежа, като тежкотоварният трафик в тази отсечка е голям, което създава много рискови моменти за всички, пътуващи по отсечката, отбеляза Аврамова.

Отсечката е разделена в два лота - лот 1 и лот 2, като късно снощи е обявен изпълнителят на лот 1. Стойността му е близо 133 милиона лева без ДДС, а стойността на лот 2 е близо 222 милиона и половина без ДДС. Предстои сключването на договорите и стартирането на работата, каза министърът.

Какви съоръжения включва пътят Мездра - Ботевград

Това е една от най-сложните отсечки по направлението Видин - Ботевград предвид терена, през който преминава. Пътят ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, с габарит 20 м, т. е. двойно по-широко от настоящото, тъй като в момента има по една лента за движение в посока, пояснява в свое съобщение от миналия ноември АПИ. Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде разширен до новия габарит, а настоящото трасе ще бъде основно ремонтирано и реконструирано, където е необходимо. По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в участъците, обхождащи селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. На обхода на с. Люти дол ще бъдат построени два тунела, с дължини съответно 490 м и 340 м. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища "Мездра", "Дърманци", "Ребърково", "Люти дол", "Скравена" и "Ботевград". Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н.

Източник: dir.bg