Министерският съвет одобри разходи в размер на 2 800 000

...
Министерският съвет одобри разходи в размер на 2 800 000
Коментари Харесай

С 2,8 млн. лв. ще бъдат финансирани националните научни програми „Петър Берон и НИЕ“ и „Вихрен“

Министерският съвет утвърди разноски в размер на 2 800 000 лева за 2019 година за финансиране на дейностите по осъществяването на Националната научна стратегия „ Петър Берон. Наука и нововъведения с Европа “ (Петър Берон и НИЕ) и Националната научна стратегия „ Върхови проучвания и хора за развиването на европейска просвета “ (ВИХРЕН).

Националната научна стратегия „ Петър Берон и НИЕ “ цели да форсира реинтеграцията и кариерното развиване на учени в български висши учебни заведения и научни организации. Очакваният дълготраен резултат от нейното осъществяване е да се реализира високото равнище на научните проучвания в България като част от европейското научноизследователско пространство.

Основната цел на Националната научна стратегия „ Вихрен “ е привличането и задържането в България на одобрени и водещи учени, които да привлекат и развият капацитета на проучвателен колективи за взаимна работа по водещи научни проблеми с необятно интернационално и национално значение. Очакваните дълготрайни резултати са свързани със доста повишение качеството за осъществяване на научни проучвания в България, както и реализирането на трайна позитивна смяна за поддръжка на научните проучвания.

Двете национални научни стратегии ще бъдат изпълнявани на конкурсен принцип от Фонд „ Научни проучвания “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР