Министерският съвет одобри Програма за портфейлни гаранции в подкрепа на

...
Министерският съвет одобри Програма за портфейлни гаранции в подкрепа на
Коментари Харесай

Кабинетът одобри програма за гаранции на кредити за спасяването на малки и средни фирми


Министерският съвет утвърди Програма за портфейлни гаранции в поддръжка на ликвидността на микро-, дребни и междинни предприятия (МСП), потърпевши от изключителната обстановка и епидемията от COVID-19. Изпълнението на Програмата се разпорежда на „ Българска банка за развиване “ АД.

Програмата е отворена за присъединяване за МСП от всички браншове на стопанската система. Очаква се по нея да бъде подкрепена активността на най-силно наранени от пандемията браншове - търговия, услуги, в това число превоз, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, логистика, експорт и други.

Дефинирани са изискванията, на които би трябвало да дават отговор микро-, дребните и междинните предприятия (по смисъла на Закона за дребните и междинните предприятия), регистрирани в България, с цел да получат финансиране по Програмата. Заложените условия към МСП имат за цел да обезпечат помощ на предприятия, които са изпаднали в усложнение след 31 декември 2019 година заради експлоадирането на епидемията от COVID-19. Кредитите, планувани по Програмата, ще се дават при оптимално облекчени условия.

Решението е част от ограниченията, които Министерският съвет подхваща за превъзмогване на икономическите последствия от разпространяването на COVID-19 и цели запазването на заетостта и икономическото богатство на трудещите се в обстановка на внезапен спад в икономическата интензивност, затваряне на предприятия, заплаха от всеобщи банкрути, междуфирмена и обществена задлъжнялост.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР