Министерският съвет одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона

...
Министерският съвет одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона
Коментари Харесай

Кабинетът прие с фиш на КАТ да може да се отнема шофьорската книжка

Министерският съвет утвърди проектозакон за изменение и допълнение на Закона за придвижването по пътищата. Промените предвиждат установяването на нарушаването и налагането на наказването да се реализира в една административна процедура, с издаването на един документ - фиш за определяне на административно нарушаване и налагане на административно наказване, като в избрани случаи с него ще може да се постанова и наказване отнемане от право да се ръководят моторни транспортни средства, както и да се лишават контролни точки за доклад на осъществените нарушавания. 

Съставеният фиш ще може да бъде обжалван в 14- дневен период от неговото връчване пред районния съд, в региона на който е осъществено нарушаването. Дава се опция на нарушителя в 14-дневен период от връчването на фиша да заплати наложената санкция в размер 70 на 100 от плануванаъа стойност.

Улеснени са процедурите по съобщаване и връчване на издадените административни наказания: присъствено - да се дават на ръка, при съставянето им; с предложено писмо с противоположна разписка; посредством чиновници на Министерството на вътрешните работи; при реализиране на административно обслужване. 

Предвидени са налични благоприятни условия за възнаграждение на дължими санкции или имуществени наказания на гише, посредством банкова карта, по банков път или по интернет с банкова карта или с различен електронен платежен инструмент. 

Промените плануват също и принудителна административна мярка във връзка с всички административни нарушавания, за които е планувано отнемане от право да се ръководят моторни транспортни средства - краткотрайно лишаване на свидетелството за ръководство на моторни транспортни средства. 

Изменение търпят и давностните периоди по Закона за административните нарушавания и санкции във връзка с осъществяването на наложеното наказване краткотрайно отнемане от право да се ръководят моторни транспортни средства, с цел да бъде дейно осъществяването на наложеното наказване.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР