Министерският съвет одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона

...
Министерският съвет одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона
Коментари Харесай

Правителството одобри проектозакон за промени в Закона за МВР

Министерският съвет утвърди проектозакон за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи.
Предлаганият план цели прецизиране на нормативната уредба и възстановяване в регламентацията и организацията на дейностите, осъществявани от Министерство на вътрешните работи, както и основаване на спомагателни условия за реализираните от структурите във ведомството действия по попречване и секване на терористични дейности, експертно-криминалистичната активност, активността по реализиране на криминално-психологични проучвания, правене на психични и съдебно-психологични експертизи, реализиране на психични интервенции за ръководство на спешни обстановки и действия по ръководство на напрежението.
Сред препоръчаните промени е превръщане на Научноизследователския институт по криминалистика в Национален институт по криминалистика, като служебните връзки на специалистите, осъществяващи главните действия в института се уреждат по Закона за Министерството на вътрешните работи, а не както е до момента за част от тях - по Закона за държавния чиновник. Аналогична смяна в правните отношения се планува и за чиновниците от Института по логика на психиката, които също ще извършват служебните си отговорности при изискванията на първа категория на труд.
Предвижда се също основаване на Главна дирекция „ Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма “, в структурата на която се включват дирекция „ Жандармерия “ към Главна дирекция „ Национална полиция “ и Специализираният отряд за битка с тероризма. Целта е повишение на успеваемостта на дейностите по попречване и секване на терористични дейности, освобождение на заложници, задържане и/или неутрализиране на изключително рискови нарушители или незаконни групи, обезпечаване на зона за сигурност против евентуални офанзиви, запазване на публичния ред при осъществяване на всеобщи мероприятия, възобновяване, поддържане и запазване на публичния ред при всеобщи вълнения.
Друго предложение е превръщане на правните отношения и на чиновниците от дирекция „ Инспекторат “ в такива по Закона за държавния чиновник, при изискванията на трета категория на труд. Целта е използването на метод, подобен на възприетия за други структури.
Предвижда се също прецизиране на други разпореждания от ЗМВР, както и на промени в закони, директно свързани с измененията на ЗМВР.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР