Министерският съвет одобри проектобюджета за 2022 г., съобщи пред журналисти

...
Министерският съвет одобри проектобюджета за 2022 г., съобщи пред журналисти
Коментари Харесай

Правителството одобри бюджет на растежа за 2022 г.

Министерският съвет утвърди проектобюджета за 2022 година, заяви пред публицисти министър председателят Кирил Петков след съвещанието на кабинета в понеделник. В показаното предложение са застъпени главните параметри, които вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по-рано този месец.

"Това е бюджет на растежа ", сподели министър председателят Петков.

В предлагането на ръководещите са залегнали следните ограничения:
От 1 април минималната работна заплата да бъде 710 лева.;От 1 април оптималният застрахователен приход за всички обезпечени лица да се усили от 3000 лева на 3400 лева.;От 1 юли пенсиите да бъдат осъвременени с 6,1%, а като се прибавят еднократните спомагателни суми към тях, се чака растежът на пенсиите да е с 13,4%;До 710 лв. да се усилва и компенсацията за майчинство през втората година;От 1 април детските градини и яслите да бъдат безплатни;Предвижда се недостиг от 4,1% от брутния вътрешен артикул (БВП), като в тази стойност са включени и средствата, планувани да обезпечат ограниченията против COVID-19;Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година да бъде 6 050 749.9 лева, което е с 604 437 лева повече по отношение на предходната година.
"Така имаме един бюджет, където изцяло се фокусираме върху финансови вложения, човешки капитал и никой да не остане под линията на беднотия ", разяснява Петков.

Предстои проектобюджетът да бъде импортиран за разискване и гласоподаване в Народното събрание. Според предвижданията на кабинета той ще влезе в действие от април. Дотогава в действие ще бъде законът за бюджета за 2021 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР