Министерският съвет одобри проект на Закон за представителните искове за

...
Министерският съвет одобри проект на Закон за представителните искове за
Коментари Харесай

МС одобри проект на закон за защита на колективните права на потребителите

Министерският съвет утвърди план на Закон за представителните искове за отбрана на груповите ползи на потребителите. 
Прочетете още
Законопроектът основава специфична уредба на представителните искове за отбрана на груповите ползи на потребителите. Той урежда:

- производства по национални и трансгранични представителни искове за прекратяване или възбрана на дейности или търговски практики, които са в нарушаване на груповите ползи на потребителите;

-  производства по национални и трансгранични представителни искове за обезщетение за вреди на груповите ползи на потребителите;„ ;

- признаването на квалифицираните организации, които имат право да предявяват представителни искове за отбрана на груповите ползи на потребителите.

Квалифицирани организации са органи (сдружения на потребителите), които съставляват ползите на потребителите и са приети от министъра на стопанската система и промишлеността, или от държава-членка на Европейския съюз. Те имат право да предявяват национални и трансгранични представителни искове за отбрана на колективите ползи на потребителите по отношение на нарушаване на разпореждания на националното право или на правото на Европейския съюз.

Законопроектът съдържа критерии за признание на квалифицираните организации от министъра на стопанската система и промишлеността.

Предлага се Комисията за отбрана на потребителите да бъде приета за квалифицирана организация и да има право да предявява искове за прекратяване или възбрана на практики, които са в нарушаване на груповите ползи на потребителите, и на искове за обезщетение за вреди на груповите ползи на потребителите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР