Министерският съвет одобри проект на Закон за преброяване на населението

...
Министерският съвет одобри проект на Закон за преброяване на населението
Коментари Харесай

Нов закон урежда следващото преброяване на населението

Министерският съвет утвърди план на Закон за броене на популацията и жилищния фонд в Република България през 2021 година, оповестиха от пресцентъра на държавното управление.


Преброяването на популацията и жилищния фонд е най-мащабното изчерпателно статистическо проучване в страната, което се организира на всеки 10 години и е главен източник на информация за броя и характерностите на популацията и жилищния фонд. Данните, събрани по време на преброяването, ще могат да се употребяват от централната и локалната власт, бизнеса, научната общественост и неправителствения бранш.

След привършване на преброяването, националната статистика ще разполага с информация за броя и структурата на популацията по пол, възраст, обучение, икономическа интензивност, специалност, икономическа активност и други демографски, социално-икономически и етнокултурни признаци. Преброяването ще обезпечи и информация за броя и главните характерности на сградния и жилищния фонд в страната, както и за жилищните условия. Резултатите от преброяването ще се употребяват и за потребностите на европейската статистика, като през 2021 година се възнамерява осъществяване на броене на популацията и жилищния фонд във всички държави-членки на Европейския съюз.

В закона се регламентира подготовката, организацията и провеждането на мероприятията по преброяването през 2021 година. Установяват се общи правила за събиране, култивиране и разпространяване на данни за популацията и жилищния фонд, дефинират се отговорностите и отговорностите на органите на преброяването, преброителите и контрольорите.

За референтна дата, към която ще се отнасят събраните по време на преброяването данни, е избран 22 януари 2021 година, а самото проучване ще се организира в интервала от 22 януари до 15 февруари 2021 година. За повторно в страната ни преброяването ще се организира на два стадия - първият (22 - 31 януари 2021 г.) ще дава опция за попълване на електронна преброителна карта, а във втория (1 - 15 февруари 2021 г.) ще се правят визити на семействата, постройките и жилищата от преброители.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР