Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение

...
Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Важни промени в данъчното законодателство

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). С плана се вкарват в националното данъчно законодателство наредбите на Директива 2016/1164 от 12 юли 2016 година за определяне на правила против практиките за отбягване на налози, които директно засягат действието на вътрешния пазар (Директива 2016/1164).

Запазва се настоящото предписание за контролиране признаването на разноските за лихви на данъчно задължените лица и се предлага да бъде въведено и ново предписание за ограничение на приспадането на лихви, което е в сходство с член 4 на Директива 2016/1164. Въвежда се предел, при който новото предписание не се ползва, когато превишението на разноските по заеми, несъмнено за настоящата година, не надвишава левовата равноценност на 3 000 000 евро.

Със законопроекта се предлага за въвеждане и режим за облагане на облага произлизаща от следени задгранични сдружения. Мярката е ориентирана към попречване на случаите на отбягване на използване на нападателно данъчно обмисляне, водещо до доста по-ниско облагане или напълно да необлагане на приходите. Предложението съдържа и разпореждания, гарантиращи предотвратяването на двойно данъчно облагане на лицата. В преходните и заключителни разпореждания на законопроекта са препоръчани промени и в други данъчни закони.

Измененията в Закона за налозите върху приходите на физическите лица целят облекчение и понижаване на административната тежест за физическите лица по отношение на режима на обявление при прилагане на някои данъчни облекчения и режима за внасяне на изискуем налог за приходи на умряли лица. Предлага се прекосяване към облагане с финален налог, вместо с налог върху годишната данъчна основа на добитите облагаеми парични и предметни награди от игри, надпревари и състезания, които не са предоставени от шеф или възложител, както и нарастване на цената на необлагаемите награди и предметни облаги на до 100 лева

Премахва се хартиеният притежател на служебните бележки, издавани на лицата за изплатените им през годината приходи и удържания налог. За приходите, изплатени след 31 декември 2018 година, отпада законовото обвързване па работодателите и платците на приходи да издават служебни бележки. Вместо това те ще дават информацията към данъчната администрация. Целта на смяната е автоматизираното зареждане на цялата информация в образците на годишните данъчни заявления на лицата. Със законопроекта се предлага прекосяване напълно към подаване по електронен път на информации и заявления от самоосигуряващите се лица.

В Закона за локалните налози и такси данъкът върху транспортните средства за леки коли и товарните коли с механически позволена оптималната маса не повече от 3,5 година ще се дефинира по формула, която включва два съставния елемент: веществен и екологичен.

При осъществяване на договорка или деяние за придобиване на моторно транспортно средство нотариусите ще правят инспекция за съществуване или липса на отговорности за налог върху транспортното средство посредством автоматизиран продан на данни със системата за продан на информация, поддържана от Министерството на финансите, при посредничеството на осведомителната система на Министерство на вътрешните работи. В 7-дневен период след осъществяване на договорката или действието по придобиване на неподвижен парцел или моторно транспортно средство нотариусите ще уведомяват съответната община за трансферираните вещни права върху недвижимия парцел или моторното транспортно средство, както и ще дават информация за размера на заплатения налог и за основата, върху която е избран.

Промените в Закона за акцизите и данъчните хранилища са свързани с рационализиране на данъчното законодателство и прецизиране на наредбите на закона за премахване на неясноти и улеснение на практическото му използване, както и вземане предвид със правосъдната процедура на Съда на Европейския съюз. Разширява се кръгът на данъчно задължените лица, като в същото време се вкарва и солидарна отговорност за събиране на отговорностите за данък в случаите ползване на енергийни артикули отвън изискванията на прилагане на данъчно облагане. Въвежда се специфичен ред за известяван на митническите органи за бутилирани алкохолни питиета и лимитирани серии пури с колекционерска стойност. Промяната е направена заради зародили на практика проблеми, свързани с държането на високо алкохолни питиета без бандерол с висока колекционерска стойност. Прецизирани са наредбите за случаите, в които се оферират за продажба алкохолни питиета посредством интернет.

Предложени са промени и в Закона за тютюна, тютюневите и обвързваните с тях произведения (ЗТТСТИ) по отношение на техническите стандарти за защитните детайли, прилагани по отношение на тютюневи произведения. Въвежда се нормативна регулация в националното законодателство, по отношение на европейските условия всички потребителски опаковки на тютюневи произведения, създадени или импортирани в Европейски Съюз след 20 май 2019 година, да бъдат маркирани с неповторим идентификатор. Предлага се " издател на идентификатори “ да бъде печатницата на Българската национална банка, която при нужда може да употребява и други подизпълнители. Основна цел на маркирането на потребителските опаковки на тютюневите произведения е тяхното следене по веригата на доставка, както и разрешаване на казуса с противозаконната им търговия.

В Закона за налога върху добавената стойност са направени оферти за промени, свързани с въвеждане в националното законодателство на разпоредбите на новоприети европейски наставления за хармонизиране с условията им. С цел гарантиране на несъмнено и еднообразно отнасяне, са въведени обособени правила във връзка с третирането на ваучерите за задачите на Данък добавена стойност. Въвежда се опцията, планувана в член 211, параграф 2 от Директива 2006/112/ЕО, за отсрочено начисляване на Данък добавена стойност от вносител при импорт на територията на страната на избрани типове артикули, които не са акцизни артикули и не са предопределени за извънредно ползване. Лицата, които извършват изискванията в плана, ще могат да начисляват дължимия при импорт налог в справката - декларация за Данък добавена стойност, като отпада задължението за дейно внасяне на налога в съответното митническо институция.

Проектът съдържа и оферти за промени вследствие на установени несъответствия с правото на Европейски Съюз и привеждане на ЗДДС в сходство с решения на Съда на Европейския съюз. Чрез предлагането за генериране в електронен тип на фискалния/системния бон се планува да се даде опция за даването му на купувача в случаите, в които се правят продажби на артикули или услуги посредством електронен магазин, при които няма физически контакт сред доставчика и получателя по доставката. Предлага се поддържането от Национална агенция за приходите на обществен електронен лист на електронните магазини, посредством които български задължени лица правят комерсиална активност в интернет за отбрана на потребителите при извършване на покупки в интернет и понижаване сивия бранш в интернет търговията.

В Закона за счетоводството е планувана процедура за издание на годишните финансови доклади на юридическите лица с нестопанска цел, които не са пререгистрирани в регистъра към Агенцията по вписванията и които ще се възползват от дадения им по закон период до 31 декември 2020 г.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР