Министерският съвет одобри проект на Меморандум за разбирателство между правителствата

...
Министерският съвет одобри проект на Меморандум за разбирателство между правителствата
Коментари Харесай

България и САЩ ще си сътрудничат в опазването на културни ценности

Министерският съвет утвърди план на Меморандум за съгласие сред държавните управления на България и Съединени американски щати по отношение на налагането на ограничавания върху вноса на категории археологически и етноложки материали от България.

Документът би трябвало да размени подписания през 2014 година меморандум по отношение на използването на член 9 от Конвенцията по отношение на ограниченията за възбрана и попречване на противозаконен импорт, експорт и прекачване на правото на благосъстоятелност на културни полезности, както и съставлява общ интерес за двете страни.

В Съединени американски щати всеки има право да направи предложение дадена постройка да влезе в техния лист на културно завещание. В същото време даден обект не може да бъде разгласен за културна полезност, в случай че притежателят не е склонен с това. А даже даден обект да попадне в Националния указател на исторически места, то притежателите още веднъж имат свободата да се разпореждат свободно с него. Всъщност, най-често главните законови ограничавания са свързани повече с локалните градоустройствени регулации. Предлагат се редица данъчни тласъци за поддържането на здания в историческия лист – както на щатско, по този начин и на федерално равнище.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР