Министерският съвет одобри проект на Меморандум за провеждане на подготвителния

...
Министерският съвет одобри проект на Меморандум за провеждане на подготвителния
Коментари Харесай

Правителството одобри проект на Меморандум за създаване на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа


Министерският съвет утвърди план на Меморандум за осъществяване на подготвителния стадий за основаване на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа.Предвижда се Меморандумът да бъде подписан през юли т. година, по време на срещата на върха в гр. Познан, Полша.

С неговото сключване ще бъде сложено началото на тригодишен предварителен стадий за създаване на неповторимо за района високо-технологично оборудване за туморна терапия и биомедицински проучвания с протони и тежки йони от най-съвременен вид, заяви държавната осведомителна работа.

Част от задачите на Института за устойчиви технологии в Югоизточна Европа са: образование на експерти, отговарящо на водещите международни стандарти и научно-образователен обмен; трансфер на високи технологии, основаване на изчислителна платформа за обработка с обемни бази данни; създаване на мощни цифрови мрежи за клинични и научни цели и други В дълготраен проект Институтът има капацитета да се развие като районен теоретичен център от най-високо научно равнище в Югоизточна Европа, с което да противодейства на наклонността на загуба на високо-квалифицирани фрагменти.

По време на подготвителната фаза ще бъде планиран дизайнът на изследователското оборудване и ще бъде квалифициран нужният експертен потенциал от учени, инженери, медицински лица и механически личен състав за обезпечаване на работата на бъдещия Институт. Инфраструктурата ще бъде валоризирана и показана за включване към Пътната карта на Европейския стратегически конгрес за проучвателен инфраструктури. Средствата за подготвителната фаза са от Рамковата стратегия за научни проучвания и нововъведения на Европейския съюз Хоризонт 2020. Очакват се спомагателни финансови средства за образование и инсталация от Европейската организация за нуклеарни проучвания, Международната организация за атомна сила и Центъра за проучване на тежки йони в Дармщат, Германия.

С включването си в самодейността, реализирана под наслова „ просвета за мир “, България, наедно с останалите страни в плана, ще съобщи своята воля за подсилване на взаимното съдействие към реализиране на стабилно социално-икономическото развиване и повишение на конкурентоспособността на района на Югоизточна Европа.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР