Министерският съвет одобри позицията на страната ни по Дело С-427/19

...
Министерският съвет одобри позицията на страната ни по Дело С-427/19
Коментари Харесай

Кабинетът одобри позиция по дело на Съда на ЕС между Булстрад ВИГ и ЗК Олимпик

Министерският съвет утвърди позицията на страната ни по Дело С-427/19 на Съда на Европейския съюз, формирано по преюдициално питане на Софийски областен съд по дело № 45834/2018. Страни по него са застрахователно акционерно сдружение (ЗАД) "Булстрад Виена Иншурънс Груп " АД и застрахователна компания (ЗК) "Олимпик ", сдружение, записано по законите на Република Кипър посредством ЗК "Олимпик - клон България " КЧТ.

Участието на България в правосъдното произвеждане цели да откри дали правните субекти в страната ще са задължени да се съобразят с правните последствия, планувани за производството по разпродажба, според правото на Република Кипър, считано от момента, в който е назначен краткотраен ликвидатор на ЗК "Олимпик ", макар че производството по неговата ликвидацията към момента не е намерено с акт на способния народен съд на Кипър. Ще бъде проучено и дали по силата на член 274 от Директива 2009/138/Е0 е възможно прекъсване на правосъдните производства, заведени пред националните съдилища в България против клона на застрахователя с лишен лиценз, ако това прекъсване е планувано в националното право на Кипър като правна последица на решението за назначение на краткотраен ликвидатор на застрахователя с лишен лиценз.

Преюдициалното питане на Софийския областен съд е отправено по време, когато във връзка с "ЗК Олимпик " към момента не е намерено произвеждане по разпродажба. Съгласно публична информация, предоставена от Надзорния орган по застраховането в Република Кипър, на 23.08.2019 година в Официалния вестник на Република Кипър е оповестено решението на съда в Никозия от 30.07.2019 година, с което се открива производството по разпродажба на ЗК "Олимпик " и са назначени двама ликвидатори на застрахователното сдружение - Павлос Накузи и формалният синдик и ликвидатор на Република Кипър.

Участието на Република България в правосъдното произвеждане по това дело ще разреши на страната ни сполучливо да се включи в процеса на правосъдие, реализиран от Съда на Европейския съюз, предвид на идентичното и тъкмо използване на правото на Европейския съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР