Министерският съвет одобри позицията на България за участие в Срещата

...
Министерският съвет одобри позицията на България за участие в Срещата
Коментари Харесай

Правителството: Подкрепата за Западните Балкани е свързана с изпълнение на критериите на ЕС

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в Срещата на върха EC-Западни Балкани, която ще се организира на 6 октомври в Бърдо, Словения. Във форума ще вземат участие държавните и държавните ръководители на страните членки на Европейски Съюз , на шестте държави-партньори от Западните Балкани и други заинтригувани страни.

Сред главните цели на Срещата на върха в Бърдо е удостоверение на поддръжката на Европейски Съюз за европейската вероятност на Западните Балкани и основаването на предпоставки за усилване на съдействието на Съюза със страните от района по отношение на реализацията на Икономическия и капиталов проект за Западните Балкани, който ще разреши подкрепяне на зеления преход, усилване на свързаността и социално-икономическото възобновяване.

Очаква се водачите да одобряват декларация, с която да подчертаят, че Европейски Съюз е най-близкият сътрудник, главен вложител и донор на района . Подкрепата на Европейски Съюз ще продължи да бъде обвързана с осезателен прогрес в областите на господство на правото, социално-икономически промени и присъединението на сътрудниците от Западните Балкани към европейските полезности, правила и стандарти.

България поддържа осъществяване на срещата, която преглеждаме като разумно продължение на Срещите на върха в София (2018 г.) и Загреб (2020 г.). Считаме, че тя е положителен сигнал, показващ трайния ангажимент на Европейски Съюз към Западните Балкани. Подкрепяме фокусът на форума да бъде подложен върху настоящите социално-икономически провокации пред района, се споделя в позицията, призната от българското държавно управление.

Като част от непосредственото ни съседство, Западните Балкани са стабилно водещ приоритет на българската външна политика. Имаме откровен интерес всички страни от района да станат част от европейското семейство . Нашата поддръжка е поредна, учредена на основните правила на личните достижения в осъществяване на критериите по пътя на промените и на значимостта от поддържането на добросъседски връзки.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР