Министерският съвет одобри позицията на България по дело пред Съда

...
Министерският съвет одобри позицията на България по дело пред Съда
Коментари Харесай

Правителството обяви: ЕС не може да приеме Истанбулската конвенция без съгласие на всички държави членки

Министерският съвет утвърди позицията на България по дело пред Съда на Европейския съюз, което е формирано по искане на Европейския парламент за мнение за присъединението на Европейски Съюз към Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение (Истанбулската конвенция).

В рамките на делото Екологичен потенциал насочва два въпроса към Съда на Европейски Съюз, по които могат да вземат участие и страните членки, с цел да изразят своята позиция по желаните въпроси. Българското държавно управление дава позитивен отговор на въпроса дали за сключването от името на Европейски Съюз на Истанбулската спогодба е належащо Съветът на Европейски Съюз да одобри две процедурни решения, по сходство на възприетия при подписването й метод.

Вторият въпрос се отнася всъщност до това дали е съвместимо с учредителните контракти на Европейски Съюз Съюзът да подписа Истанбулската спогодба без съществуване на общо единодушие на всички страни членки, вследствие на което те всички ще бъдат обвързани от тази спогодба. По този въпрос държавното управление дава отговор, че за сключването от името на Европейски Съюз на Истанбулската спогодба е належащо общото единодушие на всички страни членки.

България не може да даде такова единодушие заради решение на Конституционния съд. В него се афишира, че Истанбулската спогодба не подхожда на Конституцията на Република България.

В края на ноември Европейският парламент настоя седемте страни, които са подписали конвенцията, само че още не са я утвърдили - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Обединеното кралство, да го създадат без отсрочване.

Евродепутатите осъждат офанзивите и акциите против Конвенцията в някои страни, които са учредени на съзнателно погрешно пояснение и погрешно показване на нейното наличие пред обществото.

Евродепутатите упорстват Европейската комисия да добави битката против учреденото на пола принуждение като приоритет в идната европейска тактика за тъждество сред половете. Те също желаят от Комисията да показа законодателен акт за оправянето с всички форми на принуждение , учредено на пола - в това число онлайн тормоз и кибернасилие - и приканват насилието против дамите да бъде включено в каталога на действията, приети от Европейски Съюз за закононарушения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР