Министерският съвет одобри План за 2020 г. за изпълнението на

...
Министерският съвет одобри План за 2020 г. за изпълнението на
Коментари Харесай

Държавата предприема мерки за насърчаване на раждаемостта

Министерският съвет утвърди План за 2020 година за осъществяването на Актуализираната Национална тактика за демографско развиване на популацията в Република България (2012-2030 г.). Сред целите в документа са забавянето на отрицателните демографски процеси и намаляването на броя на популацията, превъзмогването на отрицателните последствия от неговото застаряване, както и превъзмогване на последствията от разпространяването на COVID-19.

В Плана за 2020 година са планувани ограничения и действия за поощряване на раждаемостта посредством основаване на среда, удобна за развъждането и възпитанието на деца, възстановяване на репродуктивното здраве на популацията, възстановяване на общото здравословно положение на популацията и понижаване на общата, преждевременната, детската и майчината смъртност, обезпечаване на претовареност и понижаване на бедността, адаптиране на обществените системи към демографските промени и остаряването на популацията и за обезпечаване на еднакъв достъп до качествено предучилищно и учебно обучение. Всички ограничения са ориентирани към удобно повлияване върху главните демографски индикатори - раждаемост, смъртност и миграции, към развиването на качеството на човешките запаси и към превъзмогване на последствията от разпространяването на COVID-19.

Страшна прогноза: България е застрашена от изгубване

Планът систематизира набелязаните сложни и секторни ограничения, които оказват влияние върху демографското развиване в кратковременен и средносрочен проект. Мерките ще бъдат финансирани от бюджетите на способените ведомства съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2020- година и неговата актуализация, оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси ", други оперативни стратегии, както и по европейски и интернационалните планове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР