Министерският съвет одобри националните програми за развитие на образованието за

...
Министерският съвет одобри националните програми за развитие на образованието за
Коментари Харесай

Вижте всички решения на Министерския съвет от 27 март

Министерският съвет утвърди националните стратегии за развиване на образованието за 2019 година

Правителството утвърди 17 национални стратегии за развиване на образованието през 2019 година, които ще обезпечат в допълнение финансиране на политики и ограничения за еднакъв достъп до качествено обучение. За осъществяване на стратегиите в държавния бюджет са обезпечени 76 000 000 лв..
Четири от стратегиите са напълно нови: „ Заедно в грижата за ученика “, „ Мотивирани учители “, „ ИТ бизнесът преподава “, „ Иновации в деяние “. В други стратегии модулите са разширени и ориентирани към финансиране и на нови действия – Национален парк „ Осигуряване на модерна просветителна среда “ и Национален парк „ Успяваме дружно “. По нова стратегия ще се подкрепят общините за осъществяване на действия за просветителна десегрегация.
Новата стратегия „ ИТ бизнесът преподава‘, с бюджет от 1 000 000 лв. планува създаване на връзка с ИТ бизнеса и включва три модула. Чрез програмата ще се основат условия за партньорство сред ИТ бизнеса и учебните заведения, в границите на което представители на софтуерни компании ще провеждат семинари за учениците от 1. до 10. клас. Предвижда се в гимназиалната степен представители на бизнеса да преподават взаимно с учителите, както и да се даде опция на учителите да опреснят и надградят знанията си посредством краткосрочни стажове и присъединяване в планове на ИТ компании.
Повече средства се планувани по Национален парк „ Ученически олимпиади и надпревари “ за подготовка на децата и за осъществяване на надпревари - 3 200 000 лв.. Програмата ще разреши към този момент и преподаватели от висшите учебни заведения и Българска академия на науките, както и други експерти да бъдат привличани за подготовка на учениците. Ще се финансира и ново национално съревнование по финансова математика.
Националната стратегия „ Иновации в деяние “ с бюджет от 1 572 600 лева се основава, с цел да обменят учебните заведения новаторски практики на място. Планира се да се включат до 580 учебни заведения. Програмата ще подкрепя партньорство сред две новаторски учебни заведения, както и сред новаторско с неиновативно. Ще се финансира и разпространение на нововъведенията посредством уеб страница на новаторските учебни заведения.
Национална стратегия „ Мотивирани учители “, с бюджет от 1 700 000 лв., е ориентирана към кадрово обезпечаване с педагогичен експерти по математика, физика и астрономия, информатика и осведомителни технологии на учебни заведения в региони със характерни условия. Програмата ще предлага и въвеждащо главно образование за придобиване на подготовка „ преподавател “ по същите предмети, както и образование за придобиване на спомагателна подготовка „ преподавател по математика “, „ преподавател по физика и астрономия “, „ преподавател по информатика “, „ преподавател по естествени науки в главната степен на образованието “, „ преподавател по осведомителни технологии “, „ преподавател по непознат език “ и „ преподавател по вяра “.
Обучения за учители от направление „ Компютърно моделиране “ са планувани и в национална стратегия „ Обучение за ИТ кариера “. Новост е опцията за засвидетелствуване на професионални познания, умения и компетентности на специалност „ Приложен програмист “.
Увеличен е бюджетът на Национален парк „ ИКТ “, като посредством нея ще продължи обезпечаването на модерни осведомителни и информационни технологии. Училищата ще могат да аплайват за закупуване на интерактивно мултимедийно съоръжение или новаторски хардуер за институциите от системата на предучилищното обучение, за внедряване на просветителни електронни запаси, електронни платформи, електронен дневник, както и за изграждане/доизграждане на Wi Fi мрежи.
Програмата „ Заедно в грижата за ученика “ е обвързвана със редовно следене на персоналните достижения на учениците, посредством триумфа им по всички предмети.
По програмата за десегрегация ще се съфинансират общински планове за възстановяване на изискванията за достъп до качествено обучение на деца и възпитаници - транспортни разноски, работа с родители и други действия, препоръчани от общините. Ще се финансира и обезпечаването на образователни принадлежности и материали и включването на просветителни посредници.
Увеличен е обсегът и бюджетът на модул „ Културните институции като просветителна среда “ по стратегия „ Осигуряване на модерна просветителна среда “ - от 100 000 лв. на 250 000 лв.. Освен в музеи, учебните заведения ще могат да организират уроци в художествени галерии. Учениците ще могат да посещават театрални и музикални постановки.
За Центровете за специфична просветителна поддръжка са планувани 1 600 000 лв. за закупуване на профилирани уреди, дидактически средства, за лечебна и рехабилитационна активност на децата.
Детските градини ще имат опция да аплайват по стратегия „ Успяваме дружно “ за създаване на подкрепяща, интерактивна среда, за работа със фамилната общественост и други

По стратегия „ Заедно за всяко дете “ са планувани средства за планове, свързани с обмяна на положителни практики в работата с родители по Механизма за обсег на деца и възпитаници.
Ще продължи финансирането по останалите национални стратегии, работили предходни години - „ Система за национално стандартизирано външно оценяване “, „ Роден език и просвета зад граница “, „ Без свободен час “, „ Създаване на налична архитектурна среда “, „ Квалификация “ и „ Оптимизация на вътрешната конструкция на личния състав “.

Две нови предпазени зони са избрани в Рила

Министерският съвет взе решение за установяване на две нови предпазени зони в Рила – за запазване на дивите птици - с код BG BG0002129 Рила буфер и за естествените местообитания и дивата флора и фауна - с код BG0000636 Ниска Рила.
С приемането на новите предпазени зони в региона на Рила България извърши поетите задължения в осъществяване на решение на Съда на Европейски Съюз по дело С-97/17, както и на запитвания от страна Групово дело „ Околна среда “ към Европейска комисия във връзка с премахване на недостатъчности в мрежата Натура 2000 по Директивата за местообитанията за типовете кафява мечка и главоч.

Определени са ръководител и зам.- ръководител на Националното бюро за правна помощ

Правителството дефинира Елена Чернева за ръководител на Националното бюро за правна помощ (НБПП) и Наталия Илиева за неин заместител.
Елена Чернева е приключила Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, компетентност „ Право “ и е вписана като юрист в Софийска адвокатска гилдия, като упражнява правата си до месец април 2012 година С РМС № 264/2012 година е избрана за ръководител на НБПП, като през 2015 година е преназначена на същата служба.
През изтеклия четиригодишен интервал като ръководител Елена Чернева осъществя голям брой начинания, които доведоха до възстановяване на цялостната система за правна помощ, като тя стана по-достъпна за обществено слабите жители.
Наталия Илиева е приключила Юридическия факултет на Университета за национално и международно стопанство, компетентност „ Право “. Вписана е като юрист в Софийската адвокатска гилдия през 1999 година и упражнява правата си до сегашния миг. Като дълготраен юрист се занимава с проблемите на правната помощ.

Одобрен е годишният отчет за осъществяването на Единната национална тактика за повишение на събираемостта на приходите

Правителството утвърди отчета за изпълнените ограничения и действия през 2018 година при използването на Единната национална тактика за повишение на събираемостта на приходите, справяне със сенчестата стопанска система и понижаване на разноските за съблюдаване на законодателството 2015-2017 година.
Това е четвъртият подред и финален отчет за отчитане на осъществяването на Стратегията, за която Министерството на финансите е виновната институция за непосредствения надзор по осъществяването и Плана за деяние към нея. В рамките на тази отговорност със заповед на министъра на финансите е основана Група за наблюдаване на осъществяването на тактиката, която включва представители на Министерството на финансите, Националната организация за приходите, Агенция „ Митници “, Държавна организация „ Национална сигурност “, Върховната касационна прокуратура и Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “.
Докладът съдържа информация за напредъка по осъществяването на ограниченията, показани в Плана за деяние към Стратегията за интервала 1 януари - 31 декември 2018 година, като докладът по осъществяването на всички ограничения от Плана е показан в табличен тип. В три обособени елементи на отчета е прегледан напредъкът по постигането на дефинираните в Единната национална стретегия 2015 - 2017 година стратегически цели: 1. Справяне със сенчестата икономика; 2. Повишаване на събираемостта на приходите; 3. Намаляване на разноските за съблюдаване на законодателството. Представени са резултатите от осъществяването на главните ограничения. Изведени са по-подробно тези ограничения, резултатите от които имат основна роля за постигнатия прогрес в подобряването на събираемостта на приходите, понижаване размера на сенчестата стопанска система и на разноските за съблюдаване на законодателството.
Докладът съдържа и малко показване на информацията по отношение на осъществяването на данъчните доходи през 2018 година и на данъчно-осигурителните доходи през интервала 2015-2018 година. Изнесените в тази част данни демонстрират успеваемостта на подхванатите законови и административни ограничения за повишение на събираемостта на налозите и увеличение на бюджетните доходи. Отчетната информация в отчета обгръща и ограничения, адресиращи направените от Съвета на Европейския съюз характерни рекомендации към България през последните няколко години.
Докладът ще бъде оповестен на интернет страницата на МФ на български и британски език в рубриката „ Данъчната политика в числа “.

Приет е окончателният доклад за осъществяването на третия проект за деяние за понижаване на административната тежест

Правителството одобри финален доклад към 31.12.2018 година за осъществяването на третия проект за деяние за понижаване на административната тежест за бизнеса с 30 на 100 от определено законодателство.
От началото на осъществяването на трите проекта през април 2010 година до края на 2018 година са изпълнени 384 (89%) от общо 432 ограничения. Изменени са 159 нормативни акта. Променени и анулирани са 334 отговорности за информиране, което съставлява 95% от плануваните 353. В резултат на това административната тежест за бизнеса е намаляла с 461.5 млн. лв. годишно, което съставлява 96% от плануваното понижение с 482.6 млн. Неизпълнените ограничения са 48, т.е. 11% от всички ограничения. Отговорните институции са поели ангажимент за тяхното осъществяване до 31.12.2019 година
Сред най-важните изпълнени ограничения по трите проекта от началото на тяхното осъществяване до края на 2018 година са: стартирането на Електронния указател на болничните листове; основаването на опция за подаване на разнообразни документи по електронен път в Националната организация за приходите, създаването на електронни услуги, позволяващи продан на информация по длъжностен път сред Национална организация за приходите и други държавни институции за съществуване или липса на данъчни отговорности и настоящо положение на трудовите контракти и други
Предстои осъществяването на една от най-важните ограничения в третия проект за деяние, а точно: построяването на единна осведомителна система сред Националния статистически институт, Националната организация за приходите и Агенцията по вписванията, даваща опция еднократно попълнената информация в електронния документ, подаден в Национален статистически институт, автоматизирано да послужи и за задачите по публикуването на годишния финансов доклад, предстоящ на оповестяване в Търговския указател. Тази мярка ще докара до понижаване на административната тежест за бизнеса с над 9 млн. лв. годишно.

Правителството одобри промени в такси за прилагане на води

Правителството одобри промени в Тарифата за таксите за водовземане, за прилагане на воден обект и за замърсяване и в Тарифата за таксите, които се събират в системата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
С промени в Тарифата за таксите за водовземане, за прилагане на воден обект и за замърсяване се вкарва такса за водовземане от подземни води за произвеждане на електрическа енергия от Водноелектрическа централа. Причината за смяната е, че в обсега на настоящата нормативна уредба не е включена формула за установяване на такса за водовземане от подземни води за произвеждане на електрическа енергия от Водноелектрическа централа, а единствено за такава за водовземане от повърхностни води. Размерът на таксата за водовземане от подземни води ще е същият като този за повърхностни.
С промени в Тарифата за таксите, които се събират в системата на Министерство на околната среда и водите, се дефинира размер на таксата за подаване на заявление от притежателите на водовземни уреди за подземни води, които не са вписани в регистъра. Ползвателите на такива уреди ще могат да подадат заявки за регистрация в период до 2 години против еднократна такса в размер на 250 лева

Изменя се Тарифата за таксите, събирани от Държавна комисия по стоковите тържища и борсите

Правителството одобри изменение на Тарифата за таксите, събирани от Държавна комисия по стоковите тържища и борсите.
С смяната се цели привеждане на Тарифата в сходство с условията на Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност, както и облекчение на административната тежест върху бизнеса.
Постановлението ще важи по-конкретно върху подконтролните субекти на Държавна комисия по стоковите тържища и борсите - стокови тържища, стокови борси, пазари на производители, независими обекти /складове/ и брокери.

Правителството се разпореди с парцели

С държавно решение статутът на парцели, ръководени от Министерство на защитата, се трансформира от обществена в частна държавна благосъстоятелност. За ведомството и Българската войска нуждата от използването на парцелите - обществена държавна благосъстоятелност е отпаднала, а като парцели - частна държавна благосъстоятелност, с тях могат да се правят разпоредителни дейности, според Закона за държавна благосъстоятелност /ЗДС/ и Правилника за използване на ЗДС. Обектите със заменен статут са поземлени парцели, и се намират в регион „ Красна поляна “ в гр. София.
Съгласно друго решение на Министерския съвет, се позволява продажбата на недвижими парцели - частна държавна благосъстоятелност, които са предоставени за ръководство на Министерството на защитата и са с отпаднала нужда от прилагане. Първият парцел се намира в местността „ Тръстен парцел “ в гр. Петрич и съставлява незастроен терен. Вторият парцел се намира в местността „ Червенка “ в гр. Черноморец и съставлява аграрен парцел, дружно с разположените в него 20 здания.
В изгода на община Враца се учредява право на градеж върху парцели - обществена държавна благосъстоятелност за реализирането на план „ Интегриран план за воден цикъл на град Враца “, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година Със същото държавно решение се учредява и право на пробутване на отклонения от общи мрежи и уреди на техническата инфраструктура, също в интерес на община Враца, върху елементи от парцели - обществена държавна благосъстоятелност за обект „ Реконструкция на действителен азбестоциментов захранващ тръбопровод от язовир „ Среченска бара “ до град Враца “. Имотите се намират на територията на областите Монтана и Враца.
Терен с повърхност 1 100 кв. м в местността „ Плочите “ в с. Бяла, област Сливен, се афишира за частна държавна благосъстоятелност и минава в ръководство на регионалния шеф според Закона за държавната благосъстоятелност. Досега парцелът е бил благосъстоятелност на Агенция „ Пътна инфраструктура “ и е употребен за потребностите на Областно пътно ръководство - Сливен. Отнема се заради отпаднала за ведомството нужда. С прекосяването му в ръководство на регионалната администрация в Сливен, регионалният шеф ще може да прави разпоредителни дейности с него.
Висшият правосъден съвет получава за ръководство част от парцел на ул. „ Черковна “ № 90 в гр. София, употребен до момента от Държавната комисия по сигурността на информацията. Частта, преминаваща в ръководство на Висш съдебен съвет, включва поземления парцел с повърхност 8 021 кв. м. дружно с издигнатите в него 4 здания с обща застроена повърхност 3 075 кв. м. Останалата част от парцела, според РМС № 162/2011 година, към този момент е в ръководство на Висш съдебен съвет. Предоставянето в ръководство на Висш съдебен съвет на парцела и на постройките, издигнати в него, ще обезпечи потребността от обезпечаване на подобаващ сграден фонд за работата на органите на правосъдната власт в София.

Закрива се почетното консулство на Швеция във Варна

Министерски съвет даде единодушие за преустановяване на функционалностите на почетния консул на Швеция Константин Дараданов и за закриване на ръководеното от него консулство във Варна след приключването на неговия мандат на 1 април 2019 година въз основа на получено съобщение от шведката страна.
По искане на шведската страна след тази дата консулския окръг на почетния общоприет консул на Швеция в София Зоя Паунова и на ръководеното от нея консулство ще покрива цялата територия на България.
Зоя Паунова е почетен консул на Кралство Швеция от юни 2017 година и се употребява с огромно доверие от шведската страна в желанието си за поддържане на деен двустранен разговор и задълбочаване на търговско-икономическите връзки сред двете страни.

За ратификация е препоръчано техническото съглашение към съглашението сред България, Хърватия, Унгария и Австрия по отношение на нарушаванията на разпоредбите за придвижване по пътищата

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Административното и техническо съглашение към Споразумението сред България, Хърватия, Унгария и Австрия по отношение на улеснение на трансграничното осъществяване на финансови наказания по отношение на нарушавания на разпоредбите за придвижване по пътищата, подписано на 5 май 2015 година в Санкт Пьолтен, Австрия.
Целта на главното съглашение, което е в действие за България от 2013г., е да се обезпечи опцията за практическото осъществяване на взаимното осъществяване на финансови наказания за пътни нарушавания, осъществени в страна, друга от страната на регистрацията. Основното съглашение надгражда разпореждания на европейско законодателство - Директива 2015/413/ЕС за улеснение на трансграничния продан на информация по отношение на пътнотранспортни нарушавания, свързани с сигурността по пътищата и Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета от 24 февруари 2005 година по отношение на използването на правилото за взаимно признание на финансови наказания.
Споразумението уголемява опциите за съдействие отвън осведомителния продан очакван в Директивата, като планува осъществяване на глобите, което способства за попречване избягването на наказания за пътни нарушавания и подсигурява бърза процедура, като съдържа задоволително гаранции за отбрана правата на водачите. Основно преимущество на съглашението е опцията паричната сума, получена от осъществяването на решението, да се събира в интерес на изпълняващата страна.
Административното и техническо съглашение за използване на главното съглашение е направено за обезпечаване техническото използване на главното съглашение. То планува минималния набор от персонални данни, които ще бъдат предмет на информативен продан по смисъла на главното съглашение. Посочен е техническият избор на система и връзка, посредством които ще се осъществя обмена на информация, дефинирани са националните точки за контакт, както и информационните канали. Включени са разпореждания за отбрана на персоналните данни, както и набелязване на бъдещите стъпки за правене на справочник, съдържащ техническия набор от приложения.

България дава 3,5 млн. лева в помощ на страни от Западните Балкани, Източна Европа и Кавказ

България отпуска 3 485 028 млн. лева безплатна помощ на страни от Западните Балкани, Източна Европа и Кавказ за финансиране на планове за развиване на образованието, науката, културата, обществената интеграция и гражданското общество. Правителството единодушие Министерството на външните работи да подписа съответните съглашения за даване на средствата.
Одобрени са общо 42 плана от 9 страни: Република Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Република Албания, Република Молдова, Украйна, Република Армения и Грузия. Сред тях са план за подкрепяне на образованието в Босилеград, Република Сърбия, на стойност 35 000 лева, план за подсилване на европейското измерение в образованието в Сърбия на стойност 45 000 лева 180 000 лева ще бъдат отпуснати за възстановяване на инфраструктурата на комплекса Нешков връх в сръбската община Димитровград.

В Република Северна Македония ще бъдат финансирани общо 10 плана, измежду които план за научни подводни и археоложки проучвания на Охридското езеро на стойност 48 895 лева, план за реорганизация на мостове в град Струга и региона на обща стойност 200 000 лева, както и планове за възстановяване на разговора сред медиите от Република Северна Македония и Република България, планове за развиване на културата, образованието и гражданското общество.
В Босна и Херцоговина ще бъдат финансирани действия за възстановяване изискванията на образование в детски градини и учебни заведения, в Косово - за възстановяване изискванията на образованието, в Република Албания - за възстановяване на пътната инфраструктура. В Република Молдова за финансиране са утвърдени 3 плана, които ще бъдат осъществени в град Тараклия. Сред тях 190 349 лева ще бъдат отпуснати за ремонт на инфекциозното поделение в районната болница. Проектите в Украйна, Република Армения и Грузия са ориентирани към развиване на образованието и гражданското общество.
Средствата по финансиране на плановете са от бюджета на Министерството на външните работи за 2019 година, предопределени за публична помощ за развиване и филантропична помощ. Изборът на плановете, осъществен дружно със страните-бенефициенти, е в сходство със дилемите на българската външна политика, измежду които са подсилване европейската вероятност на страните от Западните Балкани, стимулиране социално-икономическото развиване на страните-партньори.

Министерство на регионалното развитие ще си сътрудничи с Международната банка за възобновяване и развиване

Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) ще си сътрудничи с Международната банка за възобновяване и развиване при осъществяването на политиката за районно развиване в България и подготовката за програмиране на идващия програмен интервал 2021-2027 година За задачата Министерският съвет утвърди план на Споразумение сред двете институции за оказване на консултантска помощ в подготовката за идващия програмен интервал и упълномощи министъра на районното развиване и благоустройството да го подпише. Предвижда се консултантската помощ да продължи до края на месец декември 2020 година.
Международната банка за възобновяване и развиване ще направи разбор на структурата и действието на главните звена, виновни за осъществяването на районната политика. Под внимание ще бъдат взети провокациите пред нея поради механизмите за финансиране на вложения в териториалното развиване след 2020 година
Консултантската помощ, която Международната банка за възобновяване и развиване ще окаже на Министерство на регионалното развитие според плана на Споразумение, е на стойност 1 913 000 лв. и ще бъде обезпечена по Приоритетна ос 8 „ Техническа помощ “ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020.
Резултатите от осъществяване на Споразумението ще спомогнат както за осъществяването на Националната тактика за районно развиване у нас за интервала 2012-2022, по този начин и за подготовката на новия народен документ за стратегическо и териториално обмисляне за интервала 2021-2030 година

Одобрени са резултатите от първата сесия на българо-египетската междуправителствена Смесена комисия за икономическо съдействие

Правителството утвърди резултатите и утвърди Протокола от първата сесия на българо-египетската междуправителствена Смесена комисия за икономическо съдействие. Заседанието се организира от 31 януари до 1 февруари в София.
Двете страни разискаха настоящото положение на двустранните стопански връзки и набелязаха стъпки за тяхното задълбочаване. В рамките на сесията бе подписан Меморандум за съгласие за научно-техническо съдействие сред Селскостопанската академия на България и Селскостопанския проучвателен център на Египет.
Бяха разисквани вероятностите и опциите за съдействието в региона на търговията, енергетиката, превоза, осведомителните технологии и известията, земеделието, храните и горите, туризма, опазването на здравето, образованието, науката и културата.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в извършени съвещания на Съвета на Европейски Съюз

Правителството утвърди резултатите от българското присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “, част „ Енергетика “, извършено на 4-ти март в Брюксел. Министрите дебатираха енергийните аспекти от известието „ Чиста планета за всички “. Дискусията бе съсредоточена върху въпроси, свързани с нуждата от структурни промени, ролята на новите технологии и вероятните подходи за обществено обективен преход. Румънското Председателство показа информация, обвързвана с постигнатото съглашение с Европейския парламент по предлагането за изменение на Директивата по отношение на общите правила за вътрешния пазар на природен газ. Министрите бяха осведомени и с отчет по отношение на полемиките по предлагането за Механизъм за свързване на Европа. В дневния ред на съвещанието бе прегледано и предложение за Регламент за етикетиране на автомобилните гуми във връзка с горивната им успеваемост.
Заседание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, част „ Вътрешни работи “ се организира на 7 март в Брюксел. Дискутирани бяха промяната на Общата европейска система за леговище, външното измерение на миграцията, битката с тероризма и бъдещето на политиките в региона на вътрешните работи.
Редовното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност се организира на 18 и 19 февруари в Брюксел. Обсъдени бяха тематиките за въздействието на изкуствения разсъдък върху европейската промишленост и за европейския учебен срок като инструмент за съгласуваност на икономическите политики. Министрите сложиха и акцент върху запазването на лидерската роля на Европейски Съюз в климатичните действия. В частта „ Научни проучвания “ Председателството показа отчет за напредъка по отношение на Специфичната стратегия за осъществяване на Рамковата стратегия за научни проучвания и нововъведения 2021-2027 година „ Хоризонт Европа “.
Съветът по конкурентоспособност на Европейски Съюз следва да заседава неофициално в частта му за „ Научни проучвания “ в интервала 02-03 април в Букурещ. По време на идното съвещание ще се дискутират две съществени тематики – „ Укрепване и разпространяване на високи достижения, в това число посредством поощряване на по-широко присъединяване в целия Съюз “ и „ Разработване на европейска стратегическа рамка за съдействие в региона на научните проучвания и нововъведенията в Черноморския район “.
Неформален съвет на министрите на Европейски Съюз по телекомуникации и Трета министерска среща на страните от Източното партньорство по отношение на цифровата стопанска система се организираха в интервала 28 февруари -1 март в Букурещ. По време на полемиките беше подчертано върху цифровия обединен пазар и изгодите от потреблението на цифровите технологии.
Неформалният съвет на министрите на превоза на Европейския съюз ще заседава в интервала 26-27 март. „ Нови провокации за по-добра подвижност и кохезия “ ще бъде съществена тематика на сесията в Букурещ. По време на полемиките ще бъдат наранени тематиките за мултимодалността, бъдещето на подвижността в Европейски Съюз, както и подобряването на свързаността и доближаването посредством Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) и Механизма за свързване на Европа.
Енергийните министри на Европейски Съюз ще заседават неофициално на 1 и 2 април в Букурещ. Предвижда се да бъдат прегледани въпроси, свързани с бъдещето на енергийната система на Европейски Съюз, което би трябвало да подсигурява резистентен преход и реализиране на задачите в региона на енергетиката и климата след 2020 година

Приет е годишният доклад за осъществения през 2017 година надзор по осъществяването на концесия за рандеман на блатно кокиче

Министерският съвет утвърди Годишен доклад за осъществения през 2017 година надзор по осъществяването на концесионен контракт за рандеман на блатно кокиче при изискванията на запазване и контролирано прилагане от предпазена околност „ Блатото “. Тя е ситуирана в землището на с. Палаузово, община Стралджа, област Ямбол.
Концесията се дава за 20 година, с гратисен интервал, през който концесионерът не дължи годишно концесионно заплащане за 10 година Размерът на годишното концесионно заплащане по-късно е 36% от осъществените доходи, свързани с предмета на концесията.
В годишния отчет е регистрирано осъществяването на концесионния контракт, осъществените инспекции на място, подхванатите дейности, заключения и разбор на осъществяването на отговорностите по него. Анализът за регистрирания интервал демонстрира, че се извършват изискванията на концесията.

Правителството дефинира въздушен транспортьор по линията София - Киев – София

Правителството дефинира Ryanair DAC за въздушен транспортьор, който да оперира по интернационалната въздушна линия София - Киев - София.
Назначаването на Ryanair DAC като открит в България въздушен транспортьор от държава-членка на Европейски Съюз е осъществено в сходство с двустранния интернационален контракт, правото на Европейски Съюз и националните правни правила на Република България.
Определеният въздушен транспортьор е декларирал подготвеност да стартира да извършва постоянни полети по линията София - Киев - София от началото на април 2019 година с периодичност два пъти седмично в сряда и неделя. Това би асъдействало за увеличение на пътникопотока, което основава условия и за възстановяване на свързаността сред България и Украйна.

Център „ Фонд за лекуване на деца “ се закрива

Правителството одобри Постановление за закриване на Център „ Фонд за лекуване на деца “. Документът е в сходство с промените в член 82 от Закона за здравето, според които след 31 март изпълняваните от Фонда действия минават за администриране към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Чрез нормативните промени се обезпечава равномерен преход на изпълняваните от Фонда действия към НЗОК, като в същото време се подсигуряват правата и достъпът до лекуване на нуждаещите се пациенти. До 31 март Фондът ще продължи да реализира в цялостен размер активността си, а по-късно всички неприключили процедури по заявки за подкрепяне на деца, както и осъществяването на издадените от шефа на Фонда заповеди за организационно и финансово подкрепяне, ще бъдат изпълнени от НЗОК.
Основната цел на измененията е усъвършенстване на процедурите за разглеждане на заявките и дейно разходване на публичните средства за подкрепяне лекуването на деца за действия отвън обсега на здравното обезпечаване, защото грижите за здравето на децата са инвестиция в бъдещи здрави генерации и напъните за възстановяване на здравните услуги следва да са ориентирани към обезпечаване на по-добър достъп и навременно ориентиране към нужния тип диагностика и лекуване.
Средствата, нужни за използването на новата уредба, са планувани в бюджета на НЗОК за 2019 година и ще бъдат предвиждани в годишните бюджети на НЗОК като средства от прехвърляния от държавния бюджет посредством бюджета на Министерството на здравеопазването.

Правителството одобри Решение за подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от България

Министерският съвет одобри Решение за подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 година
С решението е предоставено координацията по осъществяването на дейностите, свързани с организационио-техническата подготовка на изборите да се реализира от заместител министър-председателя по член 5, алинея 1, т. 2 от Устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация. При реализиране на координацията вицепремиерът Томислав Дончев ще бъде подпомаган от работна група, включваща представители от съответните министерства и ведомства.
В решението са включени отговорности и отговорности и на други министри, свързани с подготовката и произвеждането на изборите.
Правителството утвърди и план-сметката за разноските по подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2019 година, като нужните за това средства са в размер на 32,4 млн. лв.. С обезпечаването им ще се подсигурява финансирането на всички действия, свързани с обособените организационни стадии на изборния развой и безпрепятственото осъществяване на изборите.
Актът на Министерски съвет е в осъществяване на чл.18 от Изборния кодекс. Средствата по план-сметката ще се обезпечат за сметка на плануваните в централния бюджет за 2019 година разноски за производство на избори по Изборния кодекс.

Постоянният ни представител към Съвета на Европа в Страсбург е акредитиран да подпише Конвенцията за кинематографична копродукция

Правителството промени своето решение от октомври 2018 година за одобрение на Конвенцията на Съвета на Европа за кинематографична копродукция (ревизирана), Ротердам.
С смяната на т. 2 от решението се упълномощава непрекъснатият представител на България към Съвета на Европа в Страсбург, Франция да подпише Конвенцията от името на България, при изискванията на следваща ратификация.

Правителството предлага промени в закона за защитата и въоръжените сили

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България.
С промените в член 57, 60а, 60в, 60д и член 83 от ЗОВСРБ ще се сътвори конструкция от въоръжените сили на България, отговаряща за осъществяване на специфичните интервенции в сходство с потребностите на обновените проекти на НАТО за групова защита. Успоредно с това ще се синхронизират подбора, подготовката на персонален състав и формирования, планирането, координирането, обезпечаването на взаимоотношението и централизираното осъществяване, командване и ръководство на цялостния набор от специфични интервенции, независимо, в състава на взаимни сили, по този начин и във взаимоотношение с други държавни структури от архитектурата за националната сигурност на страната.
С изменението в член 188а и член 285а от Закона се уточни кръга от задължените лица - военнослужещи и цивилни чиновници по ЗОВСРБ, отвън тези, заемащи висши обществени длъжности по Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (ЗПКОНПИ), с цел да се отстранят несъгласията при използването на наредбите на § 2 от Преходни и заключителни разпоредби от ЗПКОНПИ, като се предлага и анулация на административнонаказателна наредба по ЗОВСРБ, дублираща такава по член 173 от ЗПКОНПИ.
С предлаганата смяна в член 224 от ЗОВСРБ ще се даде опция при съществуване на справедлива неспособност за обезпечаване на безвъзмездна храна и ободряващи питиета по време на занятия, учения, тренировки и лагери, на военнослужещите да се изплаща левовата й равноценност. Това ще докара до равнопоставеност сред обособените военнослужещи в другите хипотези, в които следва да им се обезпечи безвъзмездна храна и ободряващи питиета, и храненето им при присъединяване занятия, учения, тренировки и лагери няма да е за сметка на самите военнослужещи при справедлива неспособност да им се обезпечи храна в натура.
С предлаганото изменение на наредбата на член 291 от ЗОВСРБ ще се основат условия за някои длъжности за цивилни чиновници оптималната дълготрайност на работната промяна при сумирано пресмятане на работното време да надвишава 12 часа, само че не повече от 24 часа, продължителността на работната седмица да не надвишава 56 часа, а за служащи и чиновници с понижено работно време - до 1 час над пониженото им работно време. Това ще обезпечи непрекъснатост на работния развой в случаите, когато естеството и спецификата на активността на въоръжените сили постанова работата да се прави взаимно от военнослужещи и от цивилни чиновници в тясно съдействие и взаимоотношение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР