Министерският съвет одобри на заседанието си във вторник касовото изпълнение

...
Министерският съвет одобри на заседанието си във вторник касовото изпълнение
Коментари Харесай

Кабинетът прие бюджетния излишък от 3.225 млрд. лв. към юли

Министерският съвет утвърди на съвещанието си във вторник касовото осъществяване на държавния бюджет, съгласно което насъбраният остатък е 3.225 милиарда лева (2,8 % от прогнозния БВП). Той идва от незадоволително осъществяване на планирането за интервала разноски и превишението с 3.1 милиарда лева на приходите и преведени допълнително евросредства.

Така за интервала – главно от съсредоточените за събиране при започване на годината налози, в хазната са влезнали 22.2856 милиарда лева, което е 50.8 % от годишните планове. Това е с 2.6224 милиарда лева (14.2 %) повече от същия интервал на предходната година. Растат с 453 млн. лева и парите от еврофондовете. В същото време обаче осъществяването на разходната част е под 43 на 100 или 19.0607 милиарда лева Това обаче щяло да се навакса с осъщественото от 1 юли повдигане на пенсиите, а с осъществяване на повече финансови разноски втората половина на годината, заради строителния сезон и други фактори, показват от държавната пресслужба. Въпреки регистрираното по-малко осъществяване на бюджета, разноските са с 8.9 на 100 повече по отношение на миналата година поради вдигнатите заплати с 10 % в администрацията и нарасналите осигуровки поради вдигнатите хонорари и пенсии.

Фискалният запас към 30 юни 2019 година е 11,7 милиарда лева, от които 11.3 милиарда лева са на депозити в Българска народна банка и други банки, а останалите са вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР