Министерският съвет одобри на днешното си заседание проекта на нов

...
Министерският съвет одобри на днешното си заседание проекта на нов
Коментари Харесай

Министрите одобриха едногодишната застраховка на АЕЦ „Козлодуй“

Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание плана на нов контракт за застраховка „ Обща гражданска отговорност “ на АЕЦ „ Козлодуй “. Застрахователният контракт ще бъде подписан с Гражданско сдружение „ Български народен осигурителен нуклеарен пул “ за период от една година. Срокът на досегашния контракт изтича на 31 юли 2018 година

От 2002 година „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД подписва годишно контракт за застраховка „ Обща гражданска отговорност “, покриваща отговорността на централата за нуклеарна щета. Уредбата на застраховката „ Обща гражданска отговорност “ за АЕЦ се съдържа във Виенската спогодба за гражданска отговорност за нуклеарна щета и в глава десета „ Гражданска отговорност за нуклеарна щета “ от Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила (ЗБИЯЕ).

Съгласно член 129, алинея 2 от ЗБИЯЕ експлоатиращият нуклеарната апаратура е само виновен за вредите от нуклеарна повреда, в случай че във Виенската спогодба е несъмнено друго.

АЕЦ „ Козлодуй “ е избрана за сдружение, експлоатиращо нуклеарната апаратура, която включва нуклеарните реактори и другите уреди, ситуирани на площадката на централата, като се изключи оборудванията за ръководство на радиоактивни боклуци, предоставени за стопанисване и ръководство на Държавното дружество „ Радиоактивни боклуци “.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР