Министерският съвет одобри на днешното си заседание позицията на България

...
Министерският съвет одобри на днешното си заседание позицията на България
Коментари Харесай

МС одобри позицията на България за участие в заседанието на енергийните министри на ЕС

Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание позицията на България за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации, енергетика“, част „ Енергетика“, което ще се организира на 27 юни 2022 година в гр. Люксембург, Велико Херцогство Люксембург.

В рамките на съвещанието ще бъдат разисквани предложенията за смяна на директивите по отношение на енергийната успеваемост и възобновимите енергийни източници, част от законодателния пакет „ Подготвени за задачата 55″, предлагането за правилник за понижаване на излъчванията на метан в бранша на енергетиката, както и преразглеждане на директивата за енергийните характерности на постройките.

В позицията по пакета „ Подготвени за задачата 55″ България показва кардиналната си поддръжка за предложенията за промени на законодателните актове, като в същото време акцентира, че поставените нови по-високи цели са извънредно амбициозни, които следва да бъдат изпълнени за къс интервал от време, без да се регистрират националните условия и изходните позиции на страните.

Предложенията в законодателния пакет ще окажат позитивен публичен и екологичен резултат, само че би трябвало да се регистрира и фактът, че осъществяването им би било съществено предизвикателство за страната ни, поради трансформирането на политиките и ограниченията в региона на енергийната успеваемост и силата от възобновими източници.

България приема показания от Председателството отчет за напредъка по предлагането за Регламент за понижаване на излъчванията на метан в бранша на енергетиката. Страната поддържа устрема да се подсигурява съществуването на данни, нужни за измерването на излъчванията на метан, само че акцентира, че тези действия изискват забележителен финансов и административен запас. По отношение на Директивата по отношение на енергийните характерности на постройките, страната ни поддържа предлагането за изменение и приема показания отчет за напредъка.

По време на съвещанието се възнамерява и обмяна на отзиви сред страните членки по отношение на енергийната обстановка в Европейски Съюз, в подтекста на войната в Украйна. България разчита на солидарността на Европейския съюз за обезпечаване на енергийните доставки в дълготраен проект, като счита, че са нужни незабавни и координирани дейности в Европейски Съюз.

На срещата ще бъде показана информация за регламента за запълване на газовите складове, както и за настоящото положение на външните енергийни връзки. В рамките на съвещанието ще бъде предоставено Грантово съглашение за финансиране по Механизма за свързване на Европа по плана за разширение на подземното газово вместилище „ Чирен“.

Очаква се делегация на идното Чешко председателство на Съвета на Европейски Съюз да показа работната стратегия за оставащите шест месеца от годината.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР