Министерският съвет одобри максималния размер на новите държавни гаранции по

...
Министерският съвет одобри максималния размер на новите държавни гаранции по
Коментари Харесай

Правителството одобри новите държавни гаранции за кредитиране на студентите и докторантите

Министерският съвет утвърди оптималния размер на новите държавни гаранции по Закона за кредитиране на студенти и докторанти (ЗКСД). Държавната гаранция за заемите, които ще се отпускат през 2021 година е в общ размер до 40 млн. лева Същият е избран от Министерството на образованието и науката след осъществен разбор въз основата на действителни данни за кредитирането по Закона за интервала 2010 - 2019 година, както и в следствие от осъществена оценка на трендовете и упованията на кредитните институции за развиването на кредитирането по ЗКСД, съобщи пресцентъра на Министерски съвет.

Анализът на резултатите от програмата за кредитиране на студентите и докторантите през отчетния интервал демонстрира, че 20 954 студенти и докторанти са се възползвали от опцията да изтеглят заем по Закона на обща стойност 143 097 396,34 лева Средният размер на заемите за обсъждания интервал е 6 829,12 лева

От 2011 година наклонността е към годишно понижаване на броя на заемите, а от 2015 година и забележителен спад във връзка с осъществяването на лимитите по гаранционните съглашения. Прогнозата за упования брой на контрактуваните заеми през 2021 година демонстрира, че общият брой на контрактуваните заеми за възнаграждение На таксите за образование и за прехрана ще бъде 480.

Абитуриентите ще получат дипломите си в точния момент

С оглед на гореизложеното размерът на новите държавни гаранции за 2021 година е избран до 40 млн. лева, от които предел до 30 млн. лева по гаранционните съглашения за 2021 година с осемте банки, подписали стандартизиран контракт за кредитиране на студентите и докторантите, и запас до 10 млн. лева за сключване на гаранционни съглашения с новите банки, подписали стандартизиран контракт за кредитиране на студентите и докторантите през 2021 година

Максималният размер на новите държавни гаранции се утвърждава годишно с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на образованието и науката, в съгласие с министъра на финансите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР