Министерският съвет одобри финансиране на дейности по чл. 11, ал.

...
Министерският съвет одобри финансиране на дейности по чл. 11, ал.
Коментари Харесай

Отпускат 776 млн. лв. за поддръжка и строеж на пътища

Министерският съвет утвърди финансиране на действия по член 11, алинея 2, т. 2 от Закона за използване на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година посредством бюджета на Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ), в размер на 776 272 700 лева

Предоставянето на спомагателен предел, се постанова заради това, че до приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година, Агенция „ Пътна инфраструктура “ разполага с извънредно незадоволителни средства за осъществяване на главните си действия по обезпечаване на сигурност на придвижването по републиканската пътна мрежа.

Финансовият запас, който е в границите на одобрения с РМС № 268/2022 година таван на разноските на Министерство на регионалното развитие за 2023 година с отразени промени, произлизащи от влезнали в действие нормативни актове, респективно АПИ, ще бъде употребен за разплащане на отговорности за изпълнени действия по настоящ ремонт и поддържане на пътната мрежа, на обекти от ново строителство и главен ремонт, за подмяната на ограничаващи системи, пътни знаци и маркировка, за поддържане и надграждане на тол системата.

От обезпечените средства 157 937 530 лева ще бъдат за поддържане на пътищата при зимни условия в сезон 2022/2023 по предоставени задачи за интервала октомври - февруари, в това число и на действия, обезпечаващи пътната сигурност. С 438 208 830 лева ще бъдат погасени част от отговорности към строителни компании за осъществени действия по поддържане на републиканските пътища.

Със 150 102 800 лева . ще бъдат обезпечени строителните работи, свързани с построяването на пътна инфраструктура - сектора от Калотина до Драгоман на Автомагистрала „ Европа “, превъзмогване на свлачищните процеси на лот 3.1 от Автомагистрала „ Струма “, модернизацията на пътя Видин-Ботевград, обходния път на Бургас, построения сектор сред Белокопитово и Буховци от Автомагистрала „ Хемус “.

Изграждането и подобряването на пътната мрежа на стратегическите обекти ще способства за извеждане на трафика от обитаемоте места, с което ще се подсигурява нужната сигурност на жителите и ще се редуцира времето за напредване на стоките и товари. Безопасното напредване по републиканските пътища е главен приоритет и се реализира с нужната непрекъснатост и поредност в построяването и поддържането на пътната инфраструктура.

Над 8 млн. лева ще бъдат обезпечени за действия по рехаблитацията и главния ремонт на пътища. Средствата ще бъдат както за обекти напълно с финансиране от републиканския бюджет като ремонтът да вземем за пример на път III-5504 Мъдрец - Медникарово - Обручище, на път III-9009 Ново Паничарево - Ясна поляна, път III-907 (Маринка - Звездец) - Визица - (Царево - Малко Търново) и други, по този начин и за ремонтни действия, изпълнявани по оперативни стратегии с европейско финансиране, з а които има заплаха от загуба на финансиране заради закъснение на ремонтните действия. Такива да вземем за пример са лот 35 от Оперативна програма „ Региони в напредък “ - път III-2077 Каблешково - Межден, лот 36 път III-9004 Варна - Белослав - Разделна - Падина - Житница и лот 32 и лот 33 път 11-23 Русе - Кубрат.

За експлоатационното поддържане и надграждане на електронна система за събиране на пътни такси за прилагане на републиканската пътна мрежа се обезпечават 21 741 030 лева С тях ще се обезпечат заплащанията по договорите, свързани с поддържането и ръководството на тол системата, включваща приемане и обработка на картови заплащания за обезпечаване на каналите за продажба и валидиране на артикули за електронно пътно таксуване и т. н. Електронната система е от основно значение за ефикасното събиране на пътни такси, само че и подкрепя активността на разнообразни държавни институции, свързани с националната сигурност.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР