Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер до 2 076

...
Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер до 2 076
Коментари Харесай

Нова структура в АПИ за тол таксите и електронните винетки

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски в размер до 2 076 109 лв. по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството. Те ще спомогнат за ефикасното ръководство на новосъздаденото звено „ Национално тол ръководство “ в Агенция „ Пътна инфраструктура “, както и подготовката за въвеждане в употреба на смесената електронна система за таксуване на другите категории пътни транспортни средства на база време и на база изминато разстояние.

Средствата ще бъдат обезпечени за сметка на преструктуриране на централния бюджет за 2018 година С тях ще се обезпечат настоящите и финансови разноски, нужни за въвеждането на тол системата за транспортни средства над 3,5 тона и електронна винетка за леките коли.

Ще се обезпечат разноските по употребата на 105 моторни транспортни средства, оборудвани с мобилни камери за реализиране на надзор по републиканската пътна мрежа и по даването на услуги, свързани с приемането на платежни карти в тол системата. Предоставеният запас ще послужи и за режийни разноски и наеми за разполагане на 500 терминали за самообслужване, за съоръжение на работни пространства в администрацията на „ Национално тол ръководство “ и други действия.

„ Национално тол ръководство “ се основава като профилирано звено към Агенция „ Пътна инфраструктура “. С признато от държавното управление разпореждане за изменение и допълнение на Правилника за нейната конструкция, активност и организация на работа числеността на организацията се усилва.

Промените са по отношение на идното въвеждане на Електронна система за събиране на пътни такси на база на изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3.5 тона (тол) и на база време за леки коли с обща механически позволена оптималната маса до или равна на 3.5 тона (електронна винетка). Така се отразява законовото изменение на структурата на организацията, в която е планувано основаването на ново профилирано звено „ Национално тол ръководство “. Изменят се и компетенциите на дирекция „ Пътни такси и разрешителни “, от функционалностите на която отпада събирането на таксите по член 10, алинея 1 и 2 от Закона за пътищата. Те се трансферират в новосъздаденото профилирано звено.

Допълнени са пълномощията на Агенция „ Пътна Инфраструктура “. Изрично е планувано, че тя реализира функционалностите на разположение, събиращо пътни такси и реализиране надзор и контрол върху доставчиците на услуги за електронно събиране на такси за изминато разстояние.

Едновременно с това, на ръководителя на управителния съвет на организацията се вменяват някои нови пълномощия, свързани с воденето на регистри на доставчиците на услуги по електронно събиране на такси за изминато разстояние и сключването на контракти със същите и с доставчиците на декларирани данни. В неговите компетентности е допълнено и пълномощието да издава наказателни постановления в случаите, планувани в Закона за пътищата и в Закона за придвижването по пътищата или да оправомощава длъжностни лица от организацията за това. Досега, тези пълномощия бяха предоставени на управителния съвет на организацията, само че заради обстоятелството, че той е групов орган, е оправдано те да се реализират от ръководителя на управителния съвет. По същия метод е процедирано и с пълномощията на управителния съвет по установяване на длъжностни лица, които да открият осъществяване на административни нарушавания в случаите, планувани в Закона за пътищата и в Закона за придвижването по пътищата, като същите са вменени в компетентността на ръководителя на управителния съвет.

Чрез основаването на новото профилирано звено и прекачване на част от дейностите на съществуващата дирекция „ Пътни такси и разрешителни “ към него се обезпечава опция за дейно ръководство на смесената система за таксуване на другите категории пътни транспортни средства на база време и на база изминато разстояние и съблюдаване на условията за оперативна съгласуемост със системите на доставчиците на услуга за електронно събиране на такса за изминато разстояние.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР