Министерският съвет одобри днес проект на Закон за изменение и

...
Министерският съвет одобри днес проект на Закон за изменение и
Коментари Харесай

Инспекторатът към ВСС ще може да прави антикорупционни обучения и за почтеността на магистратите

Министерският съвет утвърди през днешния ден план на Закон за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт. Целта е подсилване на ролята на ИВСС за предварителна защита и противопоставяне на корупцията в правосъдната власт, което е в осъществяване и на Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България (НПВУ). Това оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Въвежда се пълномощие в едномесечен период от влизането в действие на закона двете колегии на Висшия правосъден съвет (ВСС) поотделно да одобряват Кодекс за етично държание на българските съдии и Кодекс за етично държание на българските прокурори и следователи. С оглед общите условия за интегритет, които ще попадат и в двата кодекса пленумът на Висш съдебен съвет ще ги утвърждава по предложение на съответната гилдия.

Предлагат се и допълнения по отношение на настоящи пълномощия на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС): годишно да обобщава положителните и неприятните практики по спазването на етичните правила, по отношение на пълномощието да прави инспекции за честност и спор на ползи на съдии, прокурори и следователи, на имуществените им заявления, както и за определяне на дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт, и такива, свързани с нарушение на независимостта на магистратите.

Инспекторатът ще дава систематизираната информация на колегиите на Висш съдебен съвет и въз основа и на този обзор ще може да прави оферти за изменение и допълнение на кодексите за етично държание.

Във връзка с пълномощието на ИВСС да проучва и обобщава делата, по които има влезнал в действие правосъден акт, както и завършилите преписки и каузи на прокурорите и следователите, се планува приемането на процедура за постоянно отчитане и издание на резултатите от разбора и обобщението на завършените каузи, както и приемане на пример за докладване на завършилите каузи в законоустановените периоди след координиране с Висш съдебен съвет.

Като настрана пълномощие на Инспектората е изведено организирането и провеждането на антикорупционни образования , образования за подсилване на честността и независимостта на съдиите, прокурорите и следователите и спор на ползи. Обучителната активност на ИВСС ще се организира без значение от образованията, реализирани от Националния институт на правораздаването.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР