Министерският съвет одобри българската позиция по Дело С-647/18 на Съда

...
Министерският съвет одобри българската позиция по Дело С-647/18 на Съда
Коментари Харесай

Видинският съд пита Съда на ЕС дали да удовлетвори претенции на КТБ

Министерският съвет утвърди българската позиция по Дело С-647/18 на Съда на Европейски Съюз, формирано по преюдициално питане на Окръжен съд - Видин по Дело № 18 от 2018 година за неплатежоспособност на Елит Петрол АД. Страни по него са Корпоративна комерсиална банка АД (н) и Елит Петрол АД, оповестиха от Министерски съвет.

Участието на българското държавно управление в производството цели отбрана на публичния интерес и на националните правни правила, ориентирани към попречване на увреждането на масата на несъстоятелността и ефикасната отбрана на ползите на кредиторите на банка в произвеждане по неплатежоспособност, в това число на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Включването на държавното управление в правосъдното произвеждане ще разреши на страната ни сполучливо да се включи в процеса на правосъдие, реализиран от Съда на Европейския съюз предвид на идентичното и тъкмо използване на правото на Европейския съюз.

Участието на българското държавно управление е съобразено с член 23, алинея 2 от Протокола по отношение на статута на Съда на Европейския съюз, който дава опция държавите-членки да показват писмени бележки по делата.

Става дума за дело по неплатежоспособност на " Елит Петрол " формирано по искане на " Дилингова финансова компания ". Въпросната компания желае от съда да разгласи в неплатежоспособност " Елит Петрол " тъй като той повече от три години не може да й заплати 22 049.24 лв. - остатъка от контрактувано още през ноември 2014 година заплащане по контракт за цесия. С този контракт " Дилингова финансова компания " трансферира на " Елит Петрол " свое взимане от КТБ за близо 510 хиляди лв., против което " Елит Петрол " се ангажира да заплати на Дилинговата компания 366.48 хиляди лв..

С добитото от дилинговата компания взимане " Елит Петрол " погасява свои отговорности - (извършва така наречен прихващане) към КТБ и освобождава даденото в интерес на банката поръчителство.

Тъй като " Елит Петрол " не изплаща до дъно уговорената цена на " Дилингова финансова компания " по молба на последната на 8 май 2018 година Видинският съд открива произвеждане по несъстоятелността на " Елит Петрол ".

Междувременно синдиците на КТБ към този момент са атакували законността на осъщественото сред дилинговата компания и " Елит Петрол " прихващане и са поискали от Видинския съд към несъстоятелността на " Елит Петрол " да бъдат присъединени като кредитори на сдружението и правата на КТБ по освободеното през 2014-а поръчителство да бъдат възобновени.
Точно по това искане на синдиците на КТБ Видинският съд е изискал мнението на Съда на Европейски Съюз, а той на собствен ред е изискал мнения от всички страни, имащи отношение към този проблем.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР