Министерският съвет одобри актуализацията на бюджета за 2019 г. заради

...
Министерският съвет одобри актуализацията на бюджета за 2019 г. заради
Коментари Харесай

Кабинетът одобри актуализацията заради F-16 и увеличи дефицита с 1,829 млрд. лв.

Министерският съвет утвърди актуализацията на бюджета за 2019 година поради закупуването на F-16.
 Нов дълг поради F-16: държавното управление актуализира бюджета, с цел да заплати изтребителите
За да се обезпечат парите за пазаруването на осемте изтребителя F-16 Block 70 по четирите контракта със Съединени американски щати, ще бъде стихотворец нов дълг. Дефицитът по държавния бюджет се усилва с 1,829 милиарда лева до 2,228 милиарда лв.. Разходите по бюджета на Министерството на защитата за 2019 година се усилват с 2,1 милиарда лв.. Намаляват се някои разноски. Планираните 271 млн. лева за осъществяване на други планове за рационализация на Българската войска няма да бъдат разходвани през актуалната година.

Бойните самолети " са от изключителна значимост за националната сигурност и защитата на страната, за използване на механизмите на груповата защита на НАТО и общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз ", се споделя в прессъобщение от Министерския съвет във връзка взетото през днешния ден решение.

Договорите плануват още обезпечаване на  системи за дълготрайна употреба и поддръжка на новото въоръжение и  цялостна подготовка на водачи и спомагателен личен състав.  Те подлежат на одобрение от Народното събрание.

" Съществен миг във финансовия модел на тези контракти е методът на заплащане, който планува избраната цена да се подава напълно в къс период след тяхното сключване по сметка на федералното държавно управление - прецизира държавното управление. - Депозираните средства ще се употребяват от Агенцията на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата и сигурността за осъществяване на заплащания в хода на осъществяването на договорите. "

Условията на програмата на Съединени американски щати за задгранични продажби за военни цели (FMS) дават опция, след превеждане от Министерството на защитата по сметка на държавното управление на Съединени американски щати на сумите за осъществяване на договорите за придобиване на нов вид военен аероплан, част от тях да се подават и влагат посредством банкови и капиталови сметки във Федералната аварийна банка на Ню Йорк за обезпечаване на рентабилност от тези средства в интерес на българската страна, прецизират от Министерски съвет. Процесът на разкриване на сметките и прехвърлянето на средства лишава всекидневно към 6 месеца. Реализирането на тази опция изисква подписване на съглашение сред Министерството на защитата, Агенцията на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата и сигурността и Федералната аварийна банка на Ню Йорк, като в него може да взе участие Българската национална банка като сътрудник на страната. Размерът на средствата, които биха могли да се трансферират по този метод, ще се дефинира от Агенцията на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата и сигурността (DSCA), като по сметката на федералното държавно управление следва да се поддържат средства за покриване на настоящи разплащания на организацията по плана за 90 дни. Стандартно средствата се влагат в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове с друга срочност.

Днес държавното управление взе решение за предложение до Народното събрание за одобрение на интернационален контракт (LOA) BU-D-SAB, „ Самолети F-16 Block 70 и обвързвана с тях поддръжка “ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), интернационален контракт (LOA) BU-D-AAA, „ Боеприпаси в поддръжка на F-16 ” (Munitions in support of the F-16), интернационален контракт (LOA) BU- P-AAD, „ Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги “ (Sidewinder AIM 9Х Block II Missiles, associated material and services) и интернационален контракт (LOA) BU-P-LAR, „ Многофункционална система за систематизиране на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и обвързвана с нея поддръжка и съоръжение “ (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment).

Тези контракти бяха подписани на 11 юли 2019 година от българска страна въз основа на Решение на Министерския съвет №398 от 10 юли 2019 година С тях се договаря доставката от Правителството на Съединени американски щати за българските въоръжени сили на осем самолета F-16 Block 70 и обвързваното съоръжение и въоръжение в осъществяване на Решение на Народното събрание (ДВ, бр. 6 от 18.01.2019 г.) за започване на преговорен развой по придобиване на нов вид военен аероплан и в осъществяване на Актуализиран план за капиталов разход „ Придобиване на нов вид военен аероплан “, признат с Решение на Народното събрание (ДВ, бр. 51 от 2018 г.).

След влизане в действие на закона за ратификация на договорите от Народното събрание, Министерство на външните работи ще уведоми насрещната страна за осъществяване на националните процедури за това.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР