Министерският съвет няма правомощия по Конституция да обявява извънредна епидемична

...
Министерският съвет няма правомощия по Конституция да обявява извънредна епидемична
Коментари Харесай

Правителството няма правомощия да обявява извънредна епидемична обстановка, твърди експерт

Министерският съвет няма пълномощия по Конституция да афишира изключителна епидемиологична конюнктура. Това акцентира пред БНР проф. Пламен Киров, учител по конституционно право и някогашен парламентарен арбитър.

„ Когато въведете карантина, засягате правото на обучение, на труд и това да става с решение на Министерски съвет, в случай че Конституцията постановява, че ограничение на главните конституционни права може да стане единствено със закон за несъмнено време и то при изключително състояние ... Въвеждането на изключително състояние - по предложение на Министерския съвет, само че актът е в Народното събрание “, изясни той.

Проф. Киров добави, че когато става въпрос за изключителна епидемиологична конюнктура, ограниченията би трябвало да бъдат планувани в Закона за здравето , само че това не трансформира същността на извънредността на обстановката. Той уточни, че в текста на законопроекта, импортиран в Народното събрание, повече от 80% от текстовете засягат превъзмогване на последствията от епидемията от ковид .

„ Нормално беше да се плануват тези здравни ограничения в Закона за здравето и да се одобри специфичен закон, който да уреди всички ограничения, които страната и обществото подхващат, с цел да бъдат преодолени последствията от болестта... С ега се предлага едно реанимиране на закона за изключителното състояние и му даваме по-дълъг живот “, акцентира професорът.

По думите на проф. Киров, в случай че президентът наложи несъгласие, ще се образува вакуум, само че болшинството в Народното събрание ще преодолее ветото.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР