Министерският съвет трябва да реши как ще бъдат върнати 201

...
Министерският съвет трябва да реши как ще бъдат върнати 201
Коментари Харесай

Проф. Тасев зарадва всички българи: До 30 юни следващата година ще...

Министерският съвет би трябвало да реши по какъв начин ще бъдат върнати 201 млн. лева на потребителите на синьо гориво. Парите са спестени от предоговаряне от цената на газа, който България получава от "Газпром ". Как тези пари ще стигнат до крайните консуматори?

"Сумата е контрактувана след тежки договаряния с "Газпром ". Оказа се, че действително е надвзето от нас с 250 млн. лева Сега се оказват 201 млн. лв., което е по-доброто число. Тези пари ще дойдат по сметките на "Булгаргаз ", които са длъжни до стотинки да бъдат изпратени до крайните консуматори. Топлофикация е най-големият консуматор ", разяснява енергийният специалист проф. Атанас Тасев пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели процентно за всеки месец по какъв начин би трябвало да бъдат връщани парите на жителите. Експертът означи, че за другите консуматори ще бъде друга сума, има няколко сюжета. Проф. Тасев даде образец: Ако имате 100 лв. сметка и дължите 80 лв., приспадат ви се 20 лв.. Средно за идващия интервал софиянци ще заплащат с 15% по-малко.

Енергийният специалист увери в ефира на "България заран ", че сумите ще бъдат точни и няма да се стигне до злоупотреби.

"Ако нямаше този резултат на смяна на преференциалната цена, трябваше да плащаме 30-40% повече. В парното влиза към 80% от себестойността на газа. Формулата е напълно в интерес на крайния консуматор. Цената на парното от месец май е 66,70 лева - такава цена в никакъв случай не е имало. Може да се подсигурява, че от 1 юли до 30 юни 2021 ще плащаме по-малко ", уточни още проф. Тасев.

И предвижда, че стопанските системи ще влязат в режим на догонване, откакто премине резултатът от ковид, а апетитите към газа ще набъбнат.

Проф. Тасев сподели още, че в реализирането на плана АЕЦ "Белене " има известно закъснение. По думите му той става част от "зелената " договорка.

"Една централа, която през нощта няма натоварване, ще може да пусне електролизаторите да създават водород. Това е план за 100 години нататък - в първите 10-15 година ще се изплати ", изясни специалистът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР