Министерският съвет е одобрил вчера списък с военна помощ за

...
Министерският съвет е одобрил вчера списък с военна помощ за
Коментари Харесай

Списъкът с военна помощ за Украйна е одобрен от кабинета


Министерският съвет е одобрил през вчерашния ден лист с военна помощ за Украйна, препоръчан от Министерство на защитата. Това излиза наяве от информация в правната осведомителна система на Министерския съвет. Списъкът е с гриф " Поверително ".

Той е част от предложение до Народното събрание за безплатно даване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна и депутатите би трябвало да го ратифицират.

Сред най-важното въоръжение в листата за военна помощ, възложен от Украйна на София, са артилерийските оръдия, средства за защита, включително за военновъздушна защита, снаряди, амуниции, танкове, БТР-и и самолети. Това сподели наскоро посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко. Той разясни, че описът за военна помощ за Украйна е възложен още преди решението на Народното събрание за даване на такава от страна на България.

" България ще даде на Украйна леко стрелково оръжие и някои муниции ", сподели служебният министър на стопанската система Никола Стоянов пред публицисти. " Министърът на защитата е дал лист какви са опциите на Българската войска. Този лист напълно скоро ще излезе ", посочи Стоянов, представен от Българска телеграфна агенция. Той посочи, че помощта, която ще даде България на Украйна, няма по никакъв метод да засегне боеспособността на Българската войска. " Това, с което оказваме помощ, е това, с което можем да си позволим да помогнем сега ", сподели Стоянов.

Министерски съвет предлага още Народното събрание да приеме решение, с което България да предостави военно имущество в рамките на Мисията на ЕС за подкрепяне на Украйна. И този лист е конфиденциален. Мисията беше основана през октомври за образование на украински въоръжени сили.

Кабинетът предлага Народното събрание да позволи и присъединяване на български военни в мисията с оръжие и техника за периода на задачата - един щабен офицер за увеличаване на Звеното за обмисляне и осъществяване на военни задачи и интервенции на Европейски Съюз в Белгия, до 5 военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на Европейски Съюз за общовойсково образование в Полша и/или Многонационалното командване за профилирана подготовка в Германия и до 50 военнослужещи за образование за потреблението на предоставено в рамките на Мисията въоръжение и техника, на територията на страни - членки на Европейски Съюз и/или в България.

В решението на Министерски съвет има и предложение Народното събрание да позволи пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна, за всяка календарна година, за присъединяване в модули за подготовка на бойни санитари в България по отношение на Мисията на Европейски Съюз.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР