Министерският съвет е дал зелена светлина на военното министерство (МО)

...
Министерският съвет е дал зелена светлина на военното министерство (МО)
Коментари Харесай

Правителството пусна договора за военните кораби за 1 млрд.лв

Министерският съвет е дал зелена светлина на военното министерство (МО) да подписа контракта на стойност близо 1 милиарда лева с Данък добавена стойност за градеж на нови два модулни патрулни кораба с немската компания Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG, предава  Решението е взето на закрито държавно съвещание след края на постоянното и не бе оповестено публично в сряда. Договорът с немската корабостроителница следва да бъде подписан идната седмица - по информация на " Капитал " на 9 или 11 ноември.

Проектът за градежа на двата нови бойни кораба е втората огромна стратегия за рационализация на българската войска, която е на път да бъде финализирана. Бюджетът, който беше провиснал за нея от Народното събрание през 2018 година, е в размер на 984 млн. лева с Данък добавена стойност, които съгласно плана за капиталов разход би трябвало да бъдат изплатени за интервал от 9 години.

Предстои да се види дали в последна сметка схемата за финансиране не е претърпяла промени и дали няма да има по-голяма предплатена вноска от в началото заложената. Според предварителната информация имало и подобен вид, с цел да не се стига до изтегляне на банков заем и до оскъпяване на договорката.

Междувременно късно във вторник популяризира позиция на италианската държавна корабостроителница Fincantieri, останала на второ място в конкуренцията. В нея се твърди, че е имало доста съществени нарушавания на разпоредбите за осъществяване на процедурата, офертата била " оценена с най-вече точки по всички индикатори: механически параметри, индустриално съдействие с локалната промишленост и цена ", само че италианската компания не е определена за реализатор. Производителят е обжалвал в съда решението на комисията, само че съдът е отказал да гледа делото всъщност, тъй като е решение на държавното управление по въпрос, засягащ националната сигурност.

на контракта посредством поредност обжалвания за в договорката да бъде включена друга страна, която не е взела участие в състезанието.  " В една страна, в която има проблематичен конкурс, има извоюван, има правосъдни обжалвания, които са минали. Между другото дълго време не съм приказвал по тематиката съзнателно, като са ме питали по кое време ще подпишете контракт, имаше обжалване и то изсмукано от пръстите. Обжалване на Министерство на защитата, обжалване на решението на Министерски съвет. На мен ми е ясно за какво се прави, ясно ми е и кого желаят да вкарат в тази договорка, това няма да стане ", разгласи още той, само че не пожела да влезе в уточненост. 

.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР