Министерският съвет даде съгласието си генерал-майор Данчо Дяков да бъде

...
Министерският съвет даде съгласието си генерал-майор Данчо Дяков да бъде
Коментари Харесай

Правителството одобри президентския съветник Данчо Дяков да оглави НСО

Министерският съвет даде единодушието си генерал-майор Данчо Дяков да бъде назначен на длъжността шеф на Националната работа за защита (НСО). Към момента той е консултант на висшия главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, осведоми държавната пресслужба.

Във връзка с подаден от Дяков доклад и с цел да бъде изпълнена законовата процедура, държавното управление предлага на президента Румен Радев да го освободи от заеманата сега служба и от военна работа.

Назначаването би трябвало да бъде подписано от президента.

Дяков е роден на 9 февруари 1965 година в хасковско село Скобелево, се схваща от биографията му, оповестена на уеб страницата на президентството. Той стартира военна работа като щабен офицер в 49-ти мотострелкови полк в Симеоновград. През 1992 година минава на работа в работа " Военна полиция ", а през 2009 година оглавява военното разузнаване. През 2011 година получава генералски пагони от президента Росен Плевнелиев.От биографичната му информация на уеб страницата на президента излиза наяве, че до август 2016 година той е заемал пост в Съвместното Командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия.

Владее британски и френски езици и употребява съветски език. Женен, с едно дете.

Предишният шеф на службата за защита - Ангел Антонов подаде оставка в края на януари.

Оставката бе подадена малко откакто се разбра, че Военноокръжната прокуратура ревизира НСО за злоупотреби. Тогава представителят на военното обвиняване полк. Елин Алексов съобщи за " Дневник ", че инспекцията не визира съответни лица. Повече за нея и думите на представителя четете тук. Дни по-рано пък Румен Радев насочи рецензии към НСО, заявявайки, че в мандата на предшественика му Росен Плевнелиев президентската институция е изгубила контрола над службата и Държавна организация " Разузнаване ".

Антонов стимулира оставката си със промяна на професионалното му занятие - с назначение на дипломатическа задача, която съгласно Българска национална телевизия е консул в Санкт Петербург. Друга причина за нея бе и, че той се е почувствал афектиран от някои медии, които са изнесли погрешни данни за инспекцията на държавното обвиняване.

На 9 февруари президентът Румен Радев назначи полковник Росен Тодоров за и.ф. на шеф на НСО. Тодоров работи в НСО от 1992 година, като поредно заема длъжностите шпионин, контрольор, старши контрольор, основен контрольор, шеф на група, шеф на бранш. Преди това е бил офицер в българската войска. От 2016 година е назначен за заместник-началник на службата за защита.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР