Министерският съвет да вземе решение за оттегляне на т.нар. Истанбулска

...
Министерският съвет да вземе решение за оттегляне на т.нар. Истанбулска
Коментари Харесай

БСП иска официално решение на правителството за оттегляне на Истанбулската конвенция

Министерският съвет да вземе решение за отдръпване на така наречен Истанбулска спогодба от Народното събрание още на следващия ден желае водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Поводът - предходната седмица министър председателят Бойко Борисов разгласи, че я отдръпва, защото ГЕРБ сама няма повече да понася пасивите, само че ще взе участие в следващ спор, когато другите партии и обществото оценят насилието над дамите и деца като проблем.

Днес Нинова упрекна Борисов в неистина, че отдръпва конвенцията, защото тя била разпределена по парламентарни комисии и изиска публично решение на Министерския съвет. Тя даде да се разбере, че какъвто и напън да се окаже върху Българска социалистическа партия, позицията на социалистите срещу ратификацията на Истанбулската спогодба няма да бъде изменена.

За следващ пък Българска социалистическа партия подлага на критика метода, по който Министерския съвет харчи парите от остатъка. Повод за коментара през днешния ден бе желаната от ръководещите оставка на шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев, претекст за която съгласно Българска социалистическа партия било настояването му за актуализация на бюджета на касата още през февруари. Според Нинова следователно и Борисов трябвало да подаде оставка, защото изхарчил още през януари нелегално 200 млн. лв., с цел да потушава протести. " Нито страната му е бащиния, нито парите са му персонални, с цел да си купува успокоение ", разгласи водачът на Българска социалистическа партия и изиска актуализация и на бюджета за здраве, и на държавния бюджет. Социалистите считат да гласоподават срещу оставката на проф. Плочев, в случай че се стигне до такова решение на Народното събрание.

Българска социалистическа партия още веднъж разгласи, че застава зад Валери Жаблянов и ще гласоподава срещу оставката му като зам.-председател на Народното събрание, искане за която се чака да внесе ГЕРБ през днешния ден след абсурда с репликата " Народният съд и належащо и неизбежно правораздаване ". Ако Жаблянов бъде отхвърлен, се чака Българска социалистическа партия да не излъчи различен претендент за зам.-председател на Народното събрание.

Попитана за нападките сред премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев Нинова разгласи, че в лицето на Радев гласоподавателите са видели опция на статуквото.

Депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Елена Йончева разгласи, че ще съди зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов за клюка поради думите му пред Би Ти Ви, че е взела участие в източването на КТБ. Според Българска социалистическа партия Йончева е нападана поради разкритията й за оградата на границата с Турция, чиято цена съгласно отчет на ДАНС била по-висока от пазарната. Социалистите желаят отговори от основния прокурор Сотир Цацаров дали ще бъде формирано досъбедно произвеждане по случая и дали отчетът ще стане обществено притежание.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Истанбулската спогодба (92)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР