Министерският съвет, ако иска да направи правилното нещо, трябва да

...
Министерският съвет, ако иска да направи правилното нещо, трябва да
Коментари Харесай

Стоян Панчев: Служебният кабинет трябва да ревизира плана за еврото

Министерският съвет, в случай че желае да направи вярното нещо, би трябвало да откаже проекта за въвеждане на еврото. Това сподели икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за стопанска система и политика.

Според Панчев това е първата огромна неверна стъпка на служебното държавно управление и съответно на министър Асен Василев

Икономистът е на мнение, че по сходство на това, което видяхме в Българската банка за развиване, Държавната консолидационна компания и при Плана за възобновяване, „ тук трябваше да забележим сходен вид проверка “.

С препотвърждаване на курса на страната за присъединение към еврото съгласно Панчев служебният кабинет „ продължава една линия, която има потребност от доста сериозна проверка “.

Досега процесът се случваше на мрачно, в едни затворени кабинети, означи Панчев.

„ Правилните стъпки бяха да се върнем обратно. Първо да кажем - Българска народна банка, Министерство на финансите имат ли свои разбори на плюсовете и минусите за влизане в този момент, в този миг, на България в еврозоната. Да извадят такива разбори, по-късно да се направи огромно публично разискване и по-късно даже да имаме допитване до хората, референдум, демократична глоба на този развой “, разяснява Стоян Панчев в предаването „ Преди всички “.

Смяната на валутата е голяма смяна – освен икономическа, само че и политическа, акцентира той.

„ Имаме едно облекло, една красива одежда, евроодежда, която е поставена върху тематиката и това ни пречи да влезем в детайла и да мислим трезво по въпроса. (…) Не всичко, на което му сложим „ евро “ начело, е хубаво “, счита Стоян Панчев.

Имаме поети отговорности по отношение на влизането в еврозоната, само че всяка страна има суверенитета да реши по кое време е подобаващият миг за нея, напомни Панчев.

Влизането в еврозоната не е тесногръд позитивен развой, безапелационен е икономистът.

„ Такова огромно решение, без значение от коя страна на барикадата си, в случай че то не бъде взето по верния метод и по-късно част от проблемите, които аз чакам да има в еврозоната, се осъществен, кой ще носи отговорност, когато нямаш тази легитимност? “

Има социология, която споделя, че повече от половината българи са срещу, единствено 19% са „ за “ влизане в еврозоната, уточни икономистът.

 

Всичко за влизането в еврозоната може да следете
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР