Министерския съвет взе решение за удължаване с два месеца на

...
Министерския съвет взе решение за удължаване с два месеца на
Коментари Харесай

Въвеждат по-строги мерки срещу COVID-19 до 21 декември

Министерския съвет взе решение за удължение с два месеца на епидемиологичната конюнктура считано от 1-ви декември до 31-ви януари. Това разгласи на ексклузивен брифинг министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов. 

Въвеждат се следните противоепидемични ограничения на територията на България считано от 27 ноември вечерта до 21 декември 2020 година
Преустановяване на присъствените занятия във всички просветителни институции на територията на страната, включително влизат всички възпитаници от 1-ви до 12-ти клас, всички извънкласни действия и занимания по ползи, както и занимални за всички възрастови групи, всички учебни заведения, всички присъствени занятия в езикови центрове, просветителни центрове и школи, проведени от юридически и физически лица; Преустановяват се всички визити в детски градини и ясли, детски центрове и клубове, предоставящи проведени групови услуги за деца; Преустановяване на провеждането, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, състезания, образования, тиймбилдинги, изложби и други публични мероприятия в присъствена форма, както и на всички групови културно-развлекателни мероприятия като изключения се позволява при театрите при претовареност на местата до 30% от общия им потенциал и съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 1,5 метра и наложително носене на защитни маски за лице;Не се позволява провеждането на тържества от частен темперамент с наличието на повече от 15 души;Спират се всички групови спортни мероприятия с подготвителен и спортен темперамент за лица до 18-годишна възраст като се изключи интернационалните спортни надпревари, които са почнали към датата на влизане в действие на тази заповед, като тези мероприятия ще се организират без публика; Преустановяват се визитите във фитнес центровете, както и във всички заведения за хранене и развлечения; Допускат се единствено доставки или взимане на храна за дома и офиса; Спират се визитите в игралните зали и казината; Преустановяват се визитите в моловете и комерсиалните центрове, като се изключи магазините за хранителни артикули, банки и застрахователи, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, снабдители на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други снабдители на съобщителни услуги в тях, които се намират в моловете. Малките магазини в кварталите ще могат да продължат да работят при сегашните условия;Забраняват се груповите туристически пътувания, екскурзиите с проведен траспорт в страната и чужбина, както и групови визити на туристически обекти в страната. 
Храмове, паркове и градини остават отворени, няма да бъде налаган вечерен час, заключи здравният министър. 

Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски благодари за въвеждането на по-строгите ограничения и ги дефинира като навременни и верни, с оглед нарасналата заболеваемост и смъртност.

" Не става въпрос за затваряне по домовете. Целта е да се понижи равнището на заболеваемостта, което съгласно анализите ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждане на ограниченията и понижаване на смъртността. Това е безусловно належащо, с цел да може здравната система да издържи на натиска, което става все по-непосилно. С придвижване на епидемията понижава броят на медицинските лица, те се заразяват, сега над 2000 души медицински личен състав са отвън строя. Човешкият живот е безспорната полезност, допускам, че за всеки разумен човек това е по този начин. Ние като лекари не можем да изповядваме друга полезност, с изключение на тази, ние сме призвани да браним човешкия живот. Според нас контактите би трябвало да се понижат до безспорен най-малко ", добави проф. Мутафчийски.

Според него това ще даде опция да посрещнем по-спокойно идните коледни празници. " Не претендираме за цялостно затваряне на страната и 100% ограничение на контактите. Но тези ограничения ще дадат резултат в края на 2-рата семица, а в края на 3-тата ще има и понижаване на равнищата на смъртността. Така ще дадем опция на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно идните светли празници. Тези понижени равнища на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и ще даде опция на повече здрави хора да посрещнат имунизациите, които към този момент са на прага. Това е огромната цел ", сподели още проф. Мутафчийски. 

" Ако се опитаме да погледнем цялостанта картина и протичащото се в Европа и света би трябвало да кажем, че в Европа е най-голяма заболеваемостта и смъртността. За последните 14 дни в Европейски Съюз се заразиха и разбоялха 3 милиона души, а починаха 50 хиляди. Няма отговорно държавно управление, което пасивно да следи тези неща и да не вземе ограничения, това би било безконтролно ", добави основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Според шефа на " Пирогов " проф. Асен Балтов ограниченията ще дадат глътка въздух за медиците, които към този момент 8 месеца са на първа линия. " Те се разболяха, оздравяха и се заразиха наново. Подобни ограничения ще дадат опция за по-добро лекуване ", изясни Балтов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР