Министерски съвет ще вземе решение в понеделник за ротацията на

...
Министерски съвет ще вземе решение в понеделник за ротацията на
Коментари Харесай

Янев: Не трябва да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори България

Министерски съвет ще вземе решение в понеделник за ротацията на самолетите от Испания и Нидерландия . Това сподели министърът на защитата Стефан Янев по отношение на напрежението в Черно море и настояването на Русия от през вчерашния ден за евакуиране на войските на НАТО от България.

„ Няколко думи за протичащото се и първо не желая да остават с усещане българските жители, че нещо особено се е случило през вчерашния ден, че някой особено е показал с пръст България и е направил особено изказване. Този вид изказвания се вършат регулярно и не мисля, че би трябвало да бъдем толкоз чувствителни, когато някой приказва за нас “, сподели Янев.

„ По отношение на цялостната картина и това, което се приказва последните месеци по отношение на напрежението по източната границата на НАТО, по-специално връзките Украйна – Руската федерация, както към този момент съм имал опцията да заявя българската страна и в частност Министерство на защитата, т.е. отговорностите, които имам като министър на защитата, ще бъдат съобразени с българския народен интерес. В този смисъл подготовката на военно наличие, подготовката на в допълнение увеличаване на това военно наличие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия, ще бъде направено при нужда и при взимане на политическо решение с български въоръжени сили. От години приказваме какво е действителното положение и какво върви като рационализация и рационализиране на качествата на Българската войска и добре знаем, че има избрани дефекти. Тези дефекти там, където ги имаме и където е преценено от военнотехническа позиция, ще бъдат обезщетени с подобен вид качества на съюзни, страни от НАТО “, сподели още Стефан Янев.

Той отговори на въпроса за испански самолети и за самолети от Нидерландия. „ Да, това са тъкмо подобен вид самолети, които ще извършват задания по защита на българското небе - по този начин наречената взаимна задача Air policing, какъвто вид учения, тренировки и осъществяване на този вид задания, е имало и в предишното. Това са вследствие на решения на срещата на върха на НАТО на високо ниво от 2014 и 2016 година Това са по този начин наречените ограничения за подсилване на сигурността на НАТО и се вършат регулярно.

Предстоящата ротация на силите на Испания ще се случи в околните дни през идната седмица. „ За което Министерски съвет ще вземе решение в понеделник.

Ротацията на въоръжените сили на Нидерландия е планувана за интервала април-май. Става въпрос за ротация в единия случай от 5 до 7 самолета, в другия случай – два самолета. В случай испанският контингент ще пристигна с изтребители Eurofighter Typhoon от четвърто потомство, а холандският контингент с изтребители F-35 от пето потомство ", изясни военният министър.

Той означи, че България за момента не разполага с такива съвременни изтребители и по тази причина е значима солидарността на страните-членки на НАТО. „ Продължаваме в същия дух, продължаваме и в духа построяването на българските въоръжени сили, българските качества с акцент построяването на този детайл от сухопътните войски, който наподобява като най-необходим, а за нас е много изостанал от позиция на модернизацията “, добави още министърът на защитата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР