Министерски съвет ще разгледа днес предложението на правосъдното министерство за

...
Министерски съвет ще разгледа днес предложението на правосъдното министерство за
Коментари Харесай

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Специална агенция да разследва престъпленията по високите етажи на властта

Министерски съвет ще прегледа през днешния ден предлагането на правосъдното министерство за промени в антикорупционното законодателство.

Те плануват основаването на специфична организация, която да проверява високите етажи на властта, съобщи пред Българска национална телевизия Министърът на правораздаването Крум Зарков.

Идеята е организацията да поеме част от работата на КПКОНПИ, а самата комисия за лишаване на нелегално добито имущество да остане като орган, само че с по-малко функционалности.

Предложението планува управлението на новата организация да е с мандат от 5 години и да се състои от петима души, които да я ръководят на ротационен принцип за по една година.

" Идеята е, че в случай че вие сте ръководител и си пандизите очите по някои преписки, ще знаете, че идната година ще пристигна различен и ще ги огледа ", сподели Зарков.

Двама от членовете на управлението ще се излъчват от Народното събрание, един от президента и по един от Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Решенията ще се взимат с нормално, а не с цялостно болшинство, с цел да не може член от управлението да блокира следствия, добави Зарков.

Агенцията, която ще проверява най-висшестоящите фигури у нас, ще предава резултатите от следствията си на прокуратурата. Ако прокуратурата откаже да образува произвеждане, организацията ще има право да апелира пред съда.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР