Министерски съвет прие решение относно състава на българската делегация и

...
Министерски съвет прие решение относно състава на българската делегация и
Коментари Харесай

Радев, Генчовска и Заков заминават в Брюксел за извънредна среща на върха на НАТО

Министерски съвет одобри решение по отношение на състава на българската делегация и рамкови позиции за присъединяване в изключителната среща на държавните и държавните ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел на 24 март 2022 година

В ръководената от президента Румен Радев делегация за изключителната среща на върха на страните-членки на НАТО са включени министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът на защитата Драгомир Заков.

Извънредната намира се организира в интервал на фундаментални промени в европейската и евроатлантическата сигурност. Очаква се водачите от НАТО да дадат насоки за нужните решения, които да бъдат взети на срещата на върха в Мадрид (29-30 юни 2022 г.).

Тези насоки ще отразят единния отговор на Алианса на променената среда на сигурност след въоръженото нахлуване на Русия над Украйна, включително спомагателни ограничения за усилване на капацитета за въздържане и защита по Източния фланг на НАТО.

Акцентът ще бъде подложен върху поддръжката за Украйна и останалите сътрудници на НАТО, най-силно наранени или застрашени от съветската експанзия. Специално внимание ще бъде обърнато и на задълбочаващото се политическо и практическо съдействие сред Русия и Китай, поради произлизащите от това опасности за евроатлантическата сигурност.

Очаква се водачите да потвърдят неизменимата роля на НАТО за гарантиране на евроатлантическата сигурност и интернационалния правов ред и да излъчат явен сигнал за силата на трансатлантическата връзка и единение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР