Министерски съвет прие постановление за съвместна работа на институциите по

...
Министерски съвет прие постановление за съвместна работа на институциите по
Коментари Харесай

МОН продължава усилията да задържи децата в клас

Министерски съвет одобри разпореждане за взаимна работа на институциите по обгръщането и задържането на лицата в наложителна учебна и предучилищна възраст. Решението разяснява просветният министър Красимир Вълчев. Крайната цел на признатия предходната година механизъм, е да не се позволява отпадането на нито едно дете прибързано от учебно заведение.

По думите му с днешното решение на държавното управление механизмът за взаимна работа на институциите става резистентен и непрекъснат. " Първата година от взаимната работа сподели доста висока добавена стойност от това, че институциите работят дружно ", разяснява Вълчев. Относно резултатите стана ясно, че над 20 000 деца са включени в допълнение в просветителната система.

В екипите за взаимна работа на институциите вземат участие близо 11 000 души най-много от просветителните институции, само че също по този начин от Агенцията за общественото подкрепяне и от Министерство на вътрешните работи. Като основно той регистрира присъединяване на общините, кметовете на обитаемоте места, значима е била и помощта и на регионалните шефове, така наречен детски педагогичен стаи, комисиите за битка с противообществените прояви.

Основните аргументи, заради които децата напущат просветителната система, са културни - неналичието на отношение към образованието, фамилната среда, незнаенето на български език, натрупването на просветителни дефицити. Днес сякаш за разлика от преди десетилетие водещи са културните аргументи - не икономическите, разяснява още Вълчев.

Механизмът е привързан и с финансиране на въпросните учебни заведения, което е причина за резистентност на механизма.

" Предизвикателствата ни по-натам са да създадем нужните тласъци и да създадем този механизъм резистентен. В навечерието на идната образователна година също ще бъдат мобилизирани всички институционални старания, ще бъдат основани екипите по този начин, че да реализираме най-много резултати ", сподели още Красимир Вълчев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР