Министерски съвет прие Наредба за реда и организацията за извършване

...
Министерски съвет прие Наредба за реда и организацията за извършване
Коментари Харесай

Проверяват длъжностни лица за корупция и конфликт на интереси само по сигнал

Министерски съвет одобри Наредба за реда и организацията за осъществяване на инспекция на декларациите за спор на ползи на работещите в държавните администрации. Дали е налице повишен корупционен риск ще се дефинира от методология за оценка, която ще се приема от КПКОНПИ.
Такава методология има от 2014 година и тя е оповестена на страницата на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), само че дали по нея ще се прави оценката не излиза наяве. Ако занапред Комисията ще приема нова методология излиза, че се слага каруцата пред магарето, като първо се приема реда за инспекциите, а чак по-късно метода по който ще се дефинира дали има или не корупция.

Декларациите за имущество и ползи ще се ревизират единствено при подаден сигнал за корупционно нарушаване или спор на ползи против длъжностни лица*. До в този момент в огромна част от случаите подаването на сигнал против лица от държавната или общинска администрация са предизвиквали инспекции на индивида подало сигнала.

Причина да се ревизира длъжностно лице може да стане и разкриване на данни за такова нарушаване при формирано дисциплинарно произвеждане или в хода на друга инспекция. Декларации ще се ревизират и в случаи, при които органът по избора или назначението е определил съответни звена от съответната държавна или общинска администрация като такива, при които е налице повишен корупционен риск. Определянето на този риск обаче ще става въз основа на методология за оценка на корупционния риск, която КПКОНПИ ще приема.

Органите пред които се подават декларациите, като се изключи службите за сигурност, ще водят обществен указател на подадените заявления, като поради отбрана на персоналните данни достъп до декларациите ще имат единствено лицата, на които е предоставено приемането, инспекцията и съхранението им. Проверка ще се прави от инспекторатите по Закона за администрацията, а в структурите, в които няма инспекторати, това ще вършат комисии. С приемането на този ред излиза наяве, че инспекциите няма да се вършат от КПКОНПИ.

*Кои длъжностни лица попада под обсега на инспекциите е написано в § 2, алинея 1 от Допълнителните разпореждания на Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество.

Това са: чиновниците в администрацията и органите на изпълнителната власт, чиновниците в локалната администрация, чиновниците в администрацията на органите, основани със закон, представителите на страната или на общините в органите на ръководство или надзор на търговски сдружения с държавно или общинско присъединяване в капитала или на юридически лица с нестопанска цел, които не попадат в обсега на Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество; шефовете и членовете на органите на ръководство или надзор на общински или държавни предприятия и ръководителите на техните териториални поделения, както и други юридически лица, които са бюджетни организации; членовете на политическите кабинети, които също не попадат в обсега на закона; кметове на кметства, кметски наместници и секретарите на общините; нотариусите и съдиите по вписванията, държавните и частните правосъдни реализатори.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР