Министерски съвет прие две „изключително приоритетни и належащи законодателни промени,

...
Министерски съвет прие две „изключително приоритетни и належащи законодателни промени,
Коментари Харесай

Разширява се кръгът на жертвите на домашно насилие, които могат да търсят защита

Министерски съвет одобри две „ извънредно предпочитани и належащи законодателни промени, създадени от Министерство на правораздаването на Република България, по отношение на промени и допълнения на Закона за отбрана от домашното принуждение и Търговския закон “. Това заяви министърът на правораздаването в оставка Надежда Йорданова в формалния си профил във фейсбук.

По думите ѝ изострянето на домашното принуждение в последните години и увеличението на броя на потърпевшите и жертвите е сложил казуса като предпочитан и е наложил възстановяване на законодателството. С измененията се улеснява достъпът достъпът до правораздаване, уголемява се кръгът на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които могат да търсят отбрана, усилват се ограниченията за отбрана, които могат да се постановат от способените органи, показва тя.
 Има заплаха България да загуби 2,5 милиарда евро от бюджета на Европейски Съюз 12 юли 2022 | Има заплаха, в случай че България не одобри до края на годината нужните законови промени, да не получи първия превод...

Току-що Министерски съвет одобри две извънредно предпочитани и належащи законодателни промени, създадени от...
Posted by on
Проектът планува основаването на Национален съвет за реализиране на държавната политика по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение. Предлага се и основаване на национална осведомителна система и народен указател за случаите на домашно принуждение, осъществени на територията на страната или във връзка с български жители в чужбина, които са потърсили помощ и поддръжка. Достъп до данните в системата ще имат Министерство на вътрешните работи, Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията за качеството на обществените услуги, Държавната организация за протекция на детето и органите на правосъдната власт.

По думите на министъра измененията ще допринесат за обезпечаване на бърза, ефикасна и съответна отбрана и поддръжка на потърпевшите от домашно принуждение лица или лица в риск, както и практикуване на превантивно и възпиращо деяние върху причинителя на насилието.

Приетите от кабинета промени в Търговския закон касаят производството по неплатежоспособност и съставляват законодателно решение, което дава втори късмет на хората, които са имали усложнения.

*Напомняме ви, че " Не си сама - Заедно против Насилието " е инициирана от Момичетата от града и има за цел да сплоти напъните и волята на всички публични организации, институции и обособени персони в битката против насилието в дома, от което страдат освен жертвите и техните деца, само че и цялото българско общество.

По всяко време можете да се присъедините към нашата фейсбук група, тъй като, девойки, в действителност.

При потребност, обадете се на 0800 18 676 и 02/981 76 86.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР