Министерски съвет определи минималната работна заплата от 1 януари 2023

...
Министерски съвет определи минималната работна заплата от 1 януари 2023
Коментари Харесай

Минималната работна заплата става 780 лв. от догодина


Министерски съвет дефинира минималната работна заплата от 1 януари 2023 година да бъде 780 лева Така тя се усилва с 9,9% в съпоставяне със настоящия ѝ размер – 710 лева, а на годишна база нарастването е 20%. Това разгласи общественият министър Лазар Лазаров  Лазар Лазаров Лазар Лазаров е роден на 18 март 1970 година в София.   Завършил е УНСС, компетентност.

„ Така се компенсира повишаването на инфлацията през годината. Към този миг тя е 16,9%, а насъбраната инфлация от началото на годината е 15,8%. С нарастването от 20% тези процеси са обезщетени.

По думите му с това нарастване ще се поддържат работещите в обществените услуги, чиито заплати от тази година се дефинират като съответствие от минималната работна заплата според от типа и категория личен състав. Ще се поддържат и ползвателите на механизма „ персонална помощ ”, чиито хонорари се дефинират с коефициент по отношение на минималната работна заплата, както и тези, които в този момент взимат минималната работна заплата.

„ Важно е да се означи, че с изключение на отчитането на инфлационните процеси и опциите на бюджета да покрие тези разноски, с приемането на този размер може да отчетем, че се основават условия за използване на механизъм за установяване на минималната работна заплата от една страна, както и установяване на референтни стойности за адекватност на тази заплата съгласно Директивата за съответни минимални работни заплати ”, добави още той.

„ Във всички обществени диалози по този въпрос, предавани от МТСП и Министерски съвет, държим да отбележим, че с този план на разпореждане ние сме определелили единствено размера на минималната работна заплата, само че това не е опит за транспониране на директивата. Това изисква законодателна самодейност и обзор на всички нормативни актове по тематиката ”, сподели още той.

Той заяви, че взаимно със обществените сътрудници, при започване на 2023 година ще стартира работа по механизъм за установяване на минималната работна заплата и основаване на условия и предпоставки за транспониране на Директивата.

Над 300 млн. лева от бюджета ще отидат за това нарастване, според от разнообразни отпущания, съобщи още министърът и добави: „ 770 лева беше първичното предложение на Министерски съвет за минималната работна заплата, по-късно ревизирахме предлагането си и в този момент то е 780 лева ”

„ Бързото увеличение на приходите може да докара до генериране на инфлация при равни други условия. Предложението е на Министерски съвет е отчело тези процеси и твърдим, че с този размер на минималната работна заплата няма да се генерира основна инфлация, само че пък има компенсираща функционалност ”, безапелационен е той.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР