Министерски съвет одобри промени в НПК, с които на практика

...
Министерски съвет одобри промени в НПК, с които на практика
Коментари Харесай

Служебното правителство предлага механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници

Министерски съвет утвърди промени в Наказателно-процесуален кодекс, с които на процедура се вкарва механизъм за търсене на наказателна отговорност от основния прокурор и неговите заместници, разгласи на брифинг служебният министър на правораздаването Крум Зарков.



Механизмът планува углавен арбитър от Върховен касационен съд, от апелативен или областен съд, само че с сан на арбитър от Върховен касационен съд, да води следствие против основния прокурор или негов заместител, когато има нужда от това.

Разследващият ще бъде изпиран ad hoc от лист, авансово утвърден от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, в случай че е дал експлицитното си единодушие за това. Влизайки в тази си функционалност, той ще бъде назначаван за прокурор във ВКП.

С утвърдените от държавното управление промени се вкарва и вътрешен прокурорски надзор на дейностите на проверяващия основния прокурор. Контролът ще бъде осъществяван от различен углавен арбитър от висшия съд, който ще извършва длъжността заместник-главен прокурор и ще бъде избиран по същия ред, само че единствено при положение, че против основния прокурор има повдигнато обвиняване.

Разследващите органи ще са проверяващи служители на реда, избрани със заповед на министъра на вътрешните работи или проверяващи митнически инспектори, избрани със заповед на министъра на финансите.

Делата ще са подсъдни като първа инстанция на Софийски градски съд, а отводът от формиране на досъдебно произвеждане ще предстои на правосъден надзор на две инстанции.

Със съпътстващи промени на Закона за правосъдната власт се планува понижаване от 17 на 13 гласа на болшинството в Пленума на Висш съдебен съвет, належащо за предварителното освобождение или краткотрайно премахване от служба на основния прокурор, както и за неговия избор.

Предвижда се такова болшинство да е належащо и за избирането на ръководителите на най-висишите правосъдни инстанции у нас, само че там ще има и спомагателни условия, сподели още Зарков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР